Având venituri de doar 2.000 euro lunar, fosta șefă a DIICOT Iași, Iulia Diaconu, a primit un credit de nevoi personale de 1,76 milioane euro @ Dobânzile și comisioanele care trebuiau achitate lunar pentru creditul contractat se ridicau la fabuloasa sumă de 16.000 de euro, de opt ori mai mari decât veniturile oficiale ale Iuliei Diaconu și ale soțului ei @ În timp ce românii de rând sunt hingheriți pentru restanțe de câțiva lei, procurorul DIICOT a fost păsuit 5 ani de zile fără să plătească niciun leu din dobânzi sau din credit @ Soții Diaconu au garantat împrumutul cu o mlaștină, ce a fost evaluată la un preț de teren central @ Afacerea miroase de la o poștă a făcătură, banca creditoare luând o țeapă mare cât Palatul Culturii
În fatidica zi de 13 august 2008, între soții Paul și Iulia Beatrice Diaconu, pe de o parte, și Piraeus Bank, pe de altă parte, se încheie contractul de împrumut numărul 33160 având ca obiect acordarea unui credit de nevoi personale în cuantum de 1.762.800 euro. Totodată, a fost încheiat și contractul de ipotecă imobiliară nr 2203 autentificat la BNP Raluca Răzuși având ca obiect instituirea unei ipoteci de rangul I pentru garantarea creditului. Ipoteca a fost instituită asupra a cinci terenuri aparținând familiei Diaconu situate în zona Dacia – Șes Bahlui, pe strada Maior Lateș, având o suprafață totală de 53.000 mp. Potrivit contractului, Paul și Iulia Diaconu au contractat creditul pentru o perioadă de 24 de luni, urmând să îl restituie integral la data scadenței, respectiv luna august 2010. Dobânda în procent de 9.5% pe an urma să fie achitată în tranșe lunare, împreună cu comisionul de administrare de 0.1% aplicat la suma împrumutată. Totodată, împrumutații aveau obligația încheierii unei polițe de asigurare a cărei cost anual era de 4.933 euro. Cu alte cuvinte, soții Diaconu se angajau că vor achita băncii, în fiecare lună, suma de 13.955 euro cu titlu de dobânzi, 1.762 euro comision de administrare și 411 euro asigurare. În total, peste 16.100 euro lunar!!!
Rata mai mare de opt ori decât veniturile
Conform documentelor oficiale depuse de soții Diaconu la bancă în vederea contractării creditului, veniturile lor lunare nu depășeau suma de 8.000 lei lunar, adică 2.250 euro la cursul din luna contractării împrumutului! DE OPT ORI MAI PUȚIN DECÂT VALOAREA DE PLATĂ LUNAR CĂTRE BANCĂ!!! Astfel, conform adeverinței de venit eliberate de DIICOT, Iulia Diaconu a încasat un salariu net situat între 6.790 lei și 7.200 lei în lunile anterioare contractării creditului. În ceea ce îl privește pe soțul procuroarei, acesta a încheiat un contract de muncă cu propria societate, Tiacam Land SRL, cu doar trei luni înainte de a depune actele pentru contractarea creditului. Iar ca totul să fie perfect, salariul
net oficial încasat de Paul Diaconu se ridica la fabuloasa sumă de 1081 lei, adică 300 de euro! Cum a fost posibil ca o bancă să acorde un împrumut unor persoane a căror venituri sunt mai mici de opt ori decât suma care trebuie achitată lunar?!
5 ani de zile nu au plătit niciun ban
Normele bancare prevăd acordarea împrumuturilor în condițiile în care rata nu depășește de maxim 70% din veniturile nete lunare! De ce a încălcat banca toate normele pentru acordarea acestui împrumut? Cât a contat faptul că Iulia Diaconu era șefa DIICOT? Avea Iulia Diaconu în lucru vreun dosar astfel încât banca să îi dea 1,7 milioane de euro de pomană? Nu știm, dar toată afacerea miroase a făcătură încă de la început. Toate documentele din spatele creditului arată o țeapă bine pregătită, cu știința băncii și cu complicitatea funcționarilor și a evaluatorului. Banca s-a comportat ca și un sinucigaș. A dat banii deși știa că nu îi va recupera niciodată. Ba chiar a încheiat și trei acte adiționale prin care i-a păsuit pe soții Diaconu deși aceștia nu achitaseră niciun șfanț. Cinci ani de zile soții Diaconu au dat cu flit la bancă.
Citeste si: Șefa DIICOT Iași a ascuns milioane de euro. Chiriaș în cămin, paravanul familiei Diaconu
O mlaștină la preț de teren central
Pentru a garanta împrumutul de 1,76 milioane euro, soții Diaconu au pus gaj în favoarea băncii pe cinci loturi de teren situate în zona Dacia- șes Bahlui: patru parcele având suprafața de 13.000 mp fiecare și o parcelă având doar 1.000 mp. Așa cum spuneam, afacerea miroase a făcătură încă de la început. Terenurile puse gaj de soții Diaconu sunt de fapt o mlaștină la ieșirea din oraș spre Miroslava, teren având categoria de folosință pășune. Deși terenul nu este construibil și are categoria de folosință pășune, evaluatorul băncii, Cosmin Rădulescu, a transformat mlaștina într-o mină de aur. Astfel, cele patru loturi de 1,3 hectare au fost evaluate la prețuri cuprinse între 710.000 euro și 746.000 de euro, iar parcela de 1.000 mp la prețul de 54.000 euro. Per total, terenul unde banca poate paște vacile a fost evaluat la aproape 3 milioane de euro, cu un preț mediu de 55 euro/mp.
Păsuiți la infinit
Conform contractului, pe 12 august 2010, Iulia Diaconu trebuia să returneze 1,76 milioane de euro către Piraeus Bank. Asta după ce timp de 24 de luni trebia să achite către bancă câte 16.000 euro lunar. La data scadenței, soții Diaconu nu numai că nu aveau banii împrumutați, dar aveau restanțe la dobânzi și comisioane pentru 20 de luni din cele 24 contractuale. Nu mai puțin de 250.000 de euro. Astfel că banca, în loc să înceapă executarea silită a soților Diaconu, încheie un act adițional prin care prelungește cu un an termenul de achitare a creditului restant și a dobanzilor neachitate. După încă un an de zile povestea se repetă. Soții Diaconu mai primesc încă un an de grație, până în august
2012, deși nu au achitat nimic către Piraeus. În august 2012, restanța privind dobânzile și comisioanele ajunsese deja la 512.000 de euro plus creditul principal în cuantum de 1.76 milioane de euro. Iulian și Paul Diaconu achită 5.000 euro băncii, iar Piraeus este de acord să amâne plata creditului cu tot cu dobânzi ajuns acum la 2.26 milioane de euro cu încă un an, încheind astfel al treilea act adițional. În august 2013 filmul se rupe. Datoria soților Diaconu ajunsese deja la 2.5 milioane de euro. Nu se mai încheie niciun act adițional. Iulia Diaconu dă cu flit băncii. După încercări disperate în care reprezentanții Piraeus au încercat să ajungă la o soluție de compromis cu soții Diaconu, în noiembrie 2013 banca notifică pe cei doi debitori că începe executarea silită pentru recuperarea sumelor datorate.
Banca cumpăra mlaștina ca să acopere țeapa
Banca se adresează executorilor judecătorești pentru a-și recupera banii. O mișcare menită să dea o aparență de legalitate și acopere întreaga afacere. În 2014, banca acceptă să primească cele 5,3 hectare de teren în contul la aproximativ 90% din datorie deși valoarea lor de piață era cel puțin la jumătate la acea dată. Prin procesele verbale de adjudecare încheiate de Executorul Bogdan Tufeanu, Piraeus Bank a devenit proprietara unei mlaștini de 5,3 hectare pentru suma de 2.23 milioane euro. O tranzacție menită să diminueze datoria soților Diaconu față de bancă și să acopere definitiv țeapa trasă de Iulia Diaconu și soțul ei.
Diaconu, țepar până la capăt
Prin cererea numărul 21765 din 26 iulie 2018, Paul și Iulia Diaconu solicită judecătorilor să constate ”stingerea obligațiilor de plată izvorâte din contractul de împrumut nr. 33160/13.08.2008, completat de actele adiționale din 18.08.2010, 18.08.2011 și 10.08.2012, încheiat cu Piraeus BANK”. ”ca urmare a imposibilității de a restitui împrumutul, banca a trecut la executarea silită pentru suma de 2.480.870 euro, din care 1.762.800 euro reprezentând principal și 718.070 euro reprezentând dobânzi, comisioane și penalități. În cursul executării silite, toate suprafețele de teren ipotecate în favoarea Piraeus Bank au fost adjudecate de această creditoare la valoarea minimă prevăzută de Codul de procedură civilă. După executarea silită a bunurilor creditoarea a solicitat executorului continuarea procedurii pentru suma de 228.314 euro.”
Diaconu către Piraues: luați-vă mlaștina!
Pentru a scăpa de executarea silită, familia fostei șefe a DIICOT își întemeiază strategia pe baza unor prevederi din legea dării în plată: ”conform dispozițiilor legii 77/2016, având în vedere că în cadrul executării silite au fost valorificate integral imobilele ipotecate, vă solicităm să constatați că debitul izvorât din contractul de împrumut încheiat cu Piraeus Bank a fost stins”. De cealaltă parte, reprezentanții Piraeus Bank susțin că avocații lui Paul și Iulia Diaconu bat câmpii întrucât prevederile legii în plată nu se aplică în cazul lor. Mai precis, legea dării în plată se referă la împrumuturile ipotecare a căror valoare nu depășește 250.000 euro, în timp ce soții Diaconu au beneficiat de un credit de nevoi personale cu garanție, iar suma contractată a fost mult mai mare decât plafonul menționat în Legea 77/2016. Prin urmare, cererea de constatare a stingerii debitului și de încetare a executării silite pentru diferența de 230.000 euro este sortită eșecului.
Rareș Neamțu