Autosuspendările-fantomă ale lui Costel Alexe și Mihai Chirica: statutul PNL nu prevede această posibilitate

Costel Alexe și Mihai Chirica, liderii PNL din Iași, au anunțat miercuri că s-au autosuspendat din funcțiile de conducere din partid din cauza dosarelor penale, pentru a nu aduce prejudicii imaginii PNL. Problema e că statutul PNL nu prevede un asemenea drept, cu excepția apariției unei situații speciale: ocuparea unei funcții publice incompatibile cu deținerea unor funcții de conducere în partid.

Astfel, la articolul 23, Statutul PNL – document oficial care guvernează viața internă a partidului – prevede cum poate funcționa instituția autosuspendării din funcțiile de conducere. Există doar următoarea prevedere:

  • ”Membrii PNL se pot autosuspenda din funcția deținută în partid numai în cazul ocupării unei funcții publice incompatibile cu deținerea unor funcții de conducere în partid, pe o perioadă egală cu durata mandatului funcției publice”.

În aceste condiții, nu e clar dacă autosuspendările anunțate de Costel Alexe (de la șefia filialei județene PNL Iași și din funcția de vicepreședinte al PNL la nivel central) și Mihai Chirica (din funcția de președinte interimar al organizației municipale a PNL Iași) produc vreun efect juridic.

Pe de altă parte, Articolul 24 din Statutul PNL prevede dreptul oricărui membru ”să se autosuspende pe anumite termene din calitatea de membru PNL”. Problema cu această autosuspendare din funcția de membru PNL ar duce automat la pierderea de primar – în cazul lui Mihai Chirica, și de președinte al Consiliului Județean – în cazul lui Costel Alexe.

Reamintim că președintele Iohannis a declarat marți că, în cazul celor doi lideri liberali acuzați de corupție, ”ar fi cazul să reacționeze politic și PNL. Dacă nu o va face în următoarele zile voi avea o discuție pe această speță”.

Până acum, conducerea PNL nu a avut nici o poziție publică pe această temă. Ludovic Orban, președintele PNL, nu a răspuns până la această oră la apelurile și mesajele reporterului G4Media.ro. Vom reveni cu o poziție oficială imediat ce o vom avea.

Context. Costel Alexe este inculpat în dosarul în care procurorii DNA îl acuză că a luat mită 22 de tone de tablă, în calitate de Ministru al Mediului, de la sindicatul siderurgic Liberty Galați pentru a facilita obținerea unor certificate de mediu. Mihai Chirica e inculpat în două dosare de corupție, unul la DNA – în afacerea cumpărării de automobile Skoda, și unul la DIICOT – în afacerea cedării unui teren către o societate comercială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here