Așa arată Mafia! Un teren a devenit construibil, doar după ce l-au cumpărat pilele lui Chirica

Pe același teren, Primăria Iași a refuzat construirea unei clădiri, dar a aprobat proiectul când proprietar a devenit un apropiat al primarului, partener de afaceri cu familia Chirica @ Foștii proprietari s-au zbătut ani de zile să obțină de la Primăria Iași aprobare pentru a ridica o clădire pe strada Eremia Popescu, în spatele Palatului de Justiție @ După ani de eforturi, Primăria Iași anulează întreaga documentație și avizele obținute de familia Gherman @ Pentru a justifica refuzul, Primăria Iași invocă o regulă care nu a fost aplicată dezvoltatorilor ieșeni: „teren minim 1.000 mp cu front stradal de minim 30 metri” @ 90 la sută dintre blocurile noi nu ar fi trebuit autorizate! @ Soarta proiectului imobiliar se schimbă la 180 de grade după ce familia Gherman vinde terenul unor apropiați ai lui Mihai Chirica, parteneri de afaceri cu familia acestuia @ Terenul a fost cumpărat de firma Teomalis SRL, deținută de soții Cătălin și Cristina Drăgan @ Cătălin Drăgan – abonat la contracte cu Primăria Iași, a plătit zeci de mii de euro către Eurodesign Consulting SRL, firma deținută în acte de Ioan Chirica, fratele primarului @ Cristina Drăgan este consilier superior la Primăria municipiului Iași @ PUZ-ul noilor proprietari este în dezbatere publică, terenul a fost împrejmuit, iar contestațiile vecinilor revoltați nu au fost luate în considerare de primărie

Pe un teren din Iași se poate construi doar dacă proprietarul se află în anturajul primarului Mihai Chirica ori a șefilor din Primăria Iași.

Unei familii de ieșeni, proprietară a unui teren din zona centrală, i-au fost respinse cererile de a ridica o clădire. După ce terenul a fost cumpărat de un apropiat al primarului, partener de afacerii cu familia Chirica, Primăria Iași a aprobat documentația, proiectul intrând în linie dreaptă.

Terenul se află pe strada Eremia Popescu, în spatele Palatului de Justiție și a fost obținut de familia Nicolae și Ioana Gherman în anul 2007, în baza unei sentințe privind reconstituirea dreptului de proprietate. În 2015, când Mihai Chirica nu se afla la butoane, familia Gherman a început demersurile pentru obținerea aprobărilor necesare pentru ridicarea unei clădiri de birouri pe un teren de doar 216 metri pătrați.

Documentația a urmat pașii firești, PUZ-ul ajungând în faza finală a dezbaterii publice. Un ultim pas trebuia parcurs: hotărârea de Consiliu Local.

Harabagiu respinge cererea în 2017 și comunică decizia după 5 luni

Cu aproape toate aprobările obținute, în luna mai a anului 2017, familia Gherman încheie un antecontract de vânzare-cumpărare cu un dezvoltator ieșean interesat să cumpere terenul și proiectul imobiliar.

Însă, în august 2017, într-o ședință a Comisiei de Urbanism, întreaga documentație este respinsă.

Motivul este unul ireal, raportat la ceea ce se întâmplă în Iași în privința Urbanismului. Practic, municipalitatea ieșeană a impus familiei Gherman o condiție pe care nu a aplicat-o niciodată dezvoltatorilor ieșeni.

Mai precis, după cum se arată în documentul semnat de viceprimarul Gabriel Harabagiu, în zona centrală nu se poate construi decât pe suprafețe de minim 1.000 mp, cu deschidere la stradă de cel puțin 30 metri. Dacă această regulă s-ar aplica, 90 la sută dintre clădirile construite în ultimii ani în zona centrală nu ar fi trebuit autorizate.

„Conform recomandărilor PUG-RLU privind elaborarea documentațiilor PUZ, în cazul construcțiilor publice dispuse izolat, terenul mninim este de 1.000 mp cu front stradal minim 30 de metri”, se arată în documentul semnat de către Gabriel Harabagiu.

După cum reiese din același document, decizia a fost adoptată în cadrul unei ședințe a Comisiei de Urbanism din 29.08.2017.

Culmea, această decizie este comunicată familiei Gherman sub forma unui răspuns oficial după aproape 4 luni și jumătate. Mai precis, documentul este datat pe 15.01.2018, și expediat pe 17.01.2018.

La o zi după decizia luată în Comisia de Urbanism, familia Gherman cumpără încă o parcelă de teren, de peste 100 metri pătrați de la un vecin. După alipire, dimensiunea terenului ajunge la 337 de metri pătrați.

Partenerul lui Chirica cumpără terenul

Odată respinsă cererea de aprobare a PUZ depusă de familia Gherman, înțelegerea parafată anterior pentru vânzarea terenului cade. În plus, cu interdicție de construire, valoarea terenului scade considerabil.

Însă, la pândă stătea omul de afaceri Cătălin Drăgan. Acesta insista de luni bune de zile la familia Drăgan să-i vândă terenul de pe strada Eremia Popescu.

Refuzul venit din Primăria Iași, i-a făcut pe proprietari să se răzgândească.

Astfel, pe 25 aprilie 2018, familia Gherman vinde firmei Teomalis SRL, deținută de Cătălin Drăgan, terenul de 337 metri pătrați. Prețul declarat al tranzacției a fost de 313.518 lei, echivalentul a 67.000 euro, la data semnării contractului. Documentul a fost parafat de către notarul Alexandru Ionuț Toader, fiul mai celebrului Tudorel Toader.

Ioana Gherman susține că nu s-a văzut constrânsă să vândă terenul, încercând să sugereze că nu are habar de decizia prin care documentația PUZ i-a fost respinsă.

„Am avut un aviz de oportunitate favorabil. Nu are nici o legătură numele cumpărătorului. Cine a cumpărat acolo, va construi”, a explicat telefonic Ioana Gherman.

Noul proiect merge ca uns. Bloc cu PUZ de locuință

Documentația depusă de noul proprietar, firma Teomalis SRL, este aprobată cu o viteză uluitoare de către compartimentele Primăriei Iași, nu mai zace prin sertare ca pe vremea când terenul avea alți proprietari. Pe 4 aprilie 2019, este emis certificat de urbanism pentru întocmire PUZ – construire locuință. Pe 28 iunie este emis avizul de oportunitate, iar pe 13 aprilie 2020 proiectul este avizat favorabil de Comisia de Urbanism. Câteva zile mai târziu, pe 27 aprilie, proiectul intră în dezbatere publică.

Indicatorii aprobați de primărie, dezvăluie faptul că locuința este de fapt un bloc pe patru nivele cu demisol, parter, etaj și mansardă. În plus, reclamațiile vecinilor care au susținut că proiectul se ridică pe perimetrul unui fost parc și că distanța față de clădirile învecinate este prea mică nu au fost luate în seamă.

Drăgan, partener cu Chirica și abonat la contracte cu Primăria. Soția, consilier

Firma Teomalis SRL este deținută de soții Cătălin și Cristina Drăgan. Prin firmele sale, omul de afaceri ieșean este un abonat al contractelor derulate de Primăria Iași și instituțiile subordonate. În plus, acesta a plătit zeci de mii de euro firmei Eurodesign Consulting, societate patronată în acte de fratele primarului, Ioan Chirica. Aceeași firmă deține celebrul domeniu de la Frasin, cu vilă, foișor și capelă privată. Toate aceste informații au fost dezvăluite de jurnaliștii de la Reporter de Iași (www.reporteris.ro) pe parcursul mai multor anchete.

Cristina Drăgan este consilier superior în Primăria Iași.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here