Apartament de 100.000 de euro, pomana de la Chirica pentru seful DGA

Un apartament de 100.000 de euro, situat pe bulevardul Stefan cel Mare, a fost facut cadou sefului DGA Iasi, comisarul-sef Gabriel Coman @ Acesta a platit Primariei Iasi doar 10.000 de euro pentru apartamentul de aproape 90 de metri patrati, bani cu care in zilele noastre nu poti cumpara nici macar o camera de camin @ Tranzactia a fost semnata in 2015 de catre Mihai Chirica, la cateva luni dupa ce Gheorghe Nichita a fost arestat @ Primaria a pierdut spectaculos procesul deschis de Gabriel Coman la Curtea de Apel Iasi, dupa ce initial castigase la Judecatorie si Tribunal @ Interesant este faptul ca seful DGA Iasi a castigat procesul la scurta vreme dupa ce DNA Iasi a dat solutii de clasare in dosare ce vizau magistratii de la instanta superioara @ Coman doarme linistit in apartamentul cumparat cu doua parale chioare de la Primarie, in timp ce Mihai Chirica este lipsit de stresul dosarului penal in care este inculpat si pe care s-a asternut praful

Apartament de aproape 90 metri patrati la etajul 2 al blocului ridicat la intersectia bulevardului Stefan cel Mare cu strada 14 decembrie 1989, care urca spre Restaurantul Select. Orice agent imobiliar poate confirma ca pretul unui astfel de apartament porneste de la 100.000 de euro.

Primaria Iasi vinde insa acest apartament de 10 ori mai ieftin cu doar 10.000 de euro. Cumparatorul nu este „un nimeni”, ci comisarul sef Gabriel Coman, care conduce Directia Generala Anticoruptie Iasi de aproximativ noua ani de zile. Politistii de la DGA lucreaza cu procurorii de la DNA sau de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi pentru solutionarea cazurilor de coruptie.

Tocmai aceste institutii cu atributii in domeniul combaterii coruptiei au uitat unde se afla Primaria Iasi.

Chirica a semnat toate actele

La data de 29 iulie 2015, viceprimarul Mihai Chirica semna contractul cu numarul 1454, in calitate de reprezentant al Municipiului Iasi, iar sotii Gabriel si Tatiana Coman in calitate de cumparatori.

Pretul tranzactiei a fost de 45.329 lei, aproximativ 10.000 de euro. Apartamentul are o suprafata utila de 86,58 metri patrati si este format din trei camere, doua bai, bucatarie si holuri.

Mihai Chirica a semnat contractul la cateva luni dupa ce Gheorghe Nichita fusese arestat in primul dosar deschis de DNA si suspendat din functia de primar. Dupa cum se precizeaza in contractul de vanzare-cumparare, Mihai Chirica a semnat „in calitate de Viceprimar al Municipiului Iasi si in calitate de persoana desemnata in baza Hotararii nr.155/25.05.2015 a Consiliului Local al Municipiului Iasi pentru exercitarea atributiilor conferite de lege Primarului Municipiului Iasi pe perioada suspendarii de drept a mandatului acestuia, respectiv a Domnului Nichita Gheorghe”.

Leafa de 1 miliard, 50.000 de euro in banca

Sotii Coman isi permit sa cumpere un apartament ultra-central sau chiar sa-si ridice o casa. Cu toate acestea, apartamentul de pe Stefan cel Mare, cumparat de la primarie la pret de masina SH, a fost o oportunitate ce nu putea fi ratata.

Conform declaratiei de avere, Gabriel Coman a avut anul trecut o leafa de peste 1 miliard de lei vechi, in vreme ce sotia sa, angajata in sistemul bancar, a declarat venituri de 86.704 lei. Sotii Coman au reusit sa puna si un ban deoparte, avand depozite bancare insumate la valoare de 50.000 de euro. In urma cu zece ani au contractat si un credit de 67.000 de euro care este scadent in 2032.

Undeva in zona Nicolina, Gabriel Coman detine si o palma de teren de 500 metri patrati.

Proces intors la 180 de grade. Judecatorii, filati si interceptati

Gabriel Coman a deschis un proces in 2012, in incercarea de a obliga Primaria Iasi sa-i vanda apartamentul in care locuia din 1999 in baza unui contract de inchiriere. Atat magistratii de la Judecatorie cat si cei de la Tribunal au respins solicitarea sotilor Coman, motivand ca proprietarul apartamentului, Primaria Iasi, nu poate fi obligat sa vanda locuinta chiriasilor.

„Retine judecatoria ca orice alta interpretare a prevederilor legale ar insemna ca toti chiriasii sunt obligati sa cumpere si toti detinatorii sunt obligati sa vanda”, se arata in decizia instantei.

In cele din urma, procesul ajunge la Curtea de Apel, intr-o perioada tulbure, in care mai multi magistrati de la aceasta instanta erau vizati de o ancheta a DNA. Dupa luni de zile, in care au fost ascultate telefoane, magistratii au primit rand pe rand ordonante de clasare.

Magistratii de la Curtea de Apel au desfiintat deciziile celorlalte instante, invocand, printre altele, ca autoritatile nu au reusit sa lamureasca situatia chiriasilor, care nu au nici o vina si nu pot fi discriminati.

„Lipsa de reactie a autoritatilor in reglementarea clara a acestei probleme nu se poate rasfrange asupra persoanelor care au incheiate contracte de inchiriere dupa aparitia Legii nr. 112/1995, cata vreme si Legea nr.10/2001 recunoaste posibilitatea chiriasilor de a cumpara locuintele ce nu au fost restituite fostilor proprietari, fara a impune o conditie cu privire la momentul incheierii contractului de inchiriere”, se arata in motivararea hotararii Curtii de Apel Iasi.

DGA, in mandatul lui Coman: „Nani, nani, copilas”

De cand Gabriel Coman a preluat conducerea DGA Iasi, institutia nu s-a remarcat prin rezultate notabile. Aceeasi letargie a cuprins si DNA Iasi.

Presa locala a dezvaluit in ultimii ani afaceri scandaloase cu tentacule in administratie si politica, dar tintele DGA si ale DNA au fost instructori auto, mici samsari de autoturisme si medici cu buzunare largi.

Somnul la cativa metri de statuia lui Cuza nu face casa buna cu munca. La fel si spritul.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here