Ancheta OMS: pacientul zero COVID ar putea fi un angajat al laboratorului din Wuhan

 

Doctorul danez Peter Ben Embarek, un anchetator al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), lansează ipoteza unei contaminări directe a unui angajat al laboratorului chinez din Wuhan de la un liliac, care ar putea fi pacientul zero al pandemiei COVID-19, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Problema originii pandemiei nu încă are un răspuns clar, ci doar mai multe ipoteze. Unul dintre experții OMS, care a făcut parte din delegația care a anchetat originea virusului în China, lansează o nouă ipoteză: un angajat al laboratorului din Wuhan s-a infectat cu virusul. Într-un documentar intitulat „Misterul virusului – un danez în căutarea adevărului în China”, difuzat joi pe canalul de televiziune danez, omul de ştiinţă a vorbit pe larg despre misiunea pe care a condus-o în Wuhan şi s-a exprimat într-un mod foarte critic la adresa Chinei. „Un angajat infectat pe teren în timp ce preleva probe se încadrează într-una din ipotezele probabile. Aici virusul trecere direct de la lilieci la oameni”, a declarat pentru canalul de televiziune public danez TV2, Peter Embarek, şeful delegaţiei internaţionale alcătuite din oameni de ştiinţă, trimise în China de către OMS pentru a identifica originea COVID-19. Conform concluziilor din 29 martie ale primei faze a studiului realizat la începutul anului în oraşul Wuhan, ipoteza unui incident de laborator a fost evaluată ca fiind „extrem de improbabilă”. Cele patru posibile cauze ale originii virusului, conform raportului OMS: Scenariul cel mai probabil este prin intermediul unei gazde intermediare, posibil un animal sălbatic capturat și crescut apoi la o fermă. Ancheta nu a identificat ce alt animal a fost infectat de un liliac, considerat cea mai probabilă sursă a virusului, și apoi ar fi putut să-l transmită unui om.

Următoarea ipoteză este transmiterea directă de la unul dintre animalele despre care se știe că poartă un coronavirus similar, cum ar fi un liliac sau un pangolin. Raportul constată că este posibilă, dar nu probabilă, transmiterea prin intermediul alimentelor congelate sau refrigerate. Cel mai puțin probabil este scenariul unei eliberări accidentale de laborator.

Potrivit lui Peter Embarek, echipei sale i-a fost greu să discute această teorie cu oamenii de ştiinţă chinezi. „Cu 48 de ore înaintea încheierii misiunii încă nu ajunsesem la un acord pentru a menţiona ipoteza laboratorului în raport”, a afirmat Embarek în cadrul documentarului. În urma acestor discuţii, delegaţia OMS a obţinut permisiunea de a vizita două laboratoare unde se realizează cercetări asupra liliecilor, a explicat acesta.

În cadrul acestor vizite „ni s-a făcut o prezentare, apoi am putut să vorbim şi să punem întrebările pe care am doream să le punem, dar nu am avut ocazia să consultăm niciun fel de documentaţie”, povesteşte Peter Embarek. Omul de ştiinţă danez a evidenţiat în final că liliecii nu trăiesc în sălbăticie în regiunea Wuhan şi că singurele persoane susceptibile să se fi apropiat de lilieci, care sunt suspectate că ar purta virusul care a provocat SARS-CoV-2, sunt angajaţi ai laboratoarelor din acest oraş.

Sursa: libertatea.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here