„Afacere la cheie” din bani publici: posturile din Primărie, blocate pentru o firmă de casă

Primăria Aroneanu plătește unei firme sute de mii de lei pentru servicii de contabilitate sub pretextul că nu are niciun contabil angajat @ Firma aparține fostului contabil al primăriei, Anda Popa, care a înființat societatea la scurt timp după ce a plecat din instituție @ În tot acest timp, Primăria ține cele două posturi de contabil blocate, nu le scoate la concurs și plătește de două ori mai mulți bani firmei de casă @ Contractele cu Primăria Aroneanu sunt încredințate aceleiași societăți prin atribuire directă, iar valoarea acestora crește de la an la an @ Primarul Benone Moruzi spune că nu scoate posturile la concurs pentru că nu sunt persoane interesate să se angajeze @ „Salariile sunt mici, iar atribuțiile și responsabilitățile sunt foarte mari”, explică acesta @ Firma de contabilitate este întreținută de Primăria Aroneanu, contractele cu instituția reprezentând jumătate din cifra de afaceri a acesteia

Primăria Aroneanu i-a servit unei foste angajate o afacere sigură și liniștită: banii curg din visteria publică, iar concurența este ca și inexistentă. Din 2018, firma Cabinet de Expertiză Contabilă Popa Ioana Anda SRL primește prin încredințare directă contracte pentru servicii de contabilitate. Firma a fost înființată cu puțin timp înainte, în aprilie 2017, de către Anda Popa, fost contabil al instituției. Nu este de mirare că Primăria Aroneanu justifică încheierea unor astfel de contracte cu lipsa personalului calificat, adică a contabililor, din instituție.

Deși cheltuielile făcute de Primărie pentru serviciile de contabilitate sunt ridicate, instituția nu scoate la concurs posturile de contabil, asigurând astfel justificarea încheierii unor noi contracte cu aceiași firmă în fiecare an.

„Doamna Popa a plecat de la noi în urmă cu aproximativ șase ani. După câțiva ani a plecat și colega ei. Am rămas fără contabil și nu am avut de ales”, justifică primarul Benone Moruzi încheiere contractelor cu fosta angajată.

Primăria Aroneanu, vaca de muls a fostei contabile

În teorie, externalizarea serviciilor către firme private înseamnă reducerea cheltuielilor, însă nu același lucru se întâmplă la Primăria Aroneanu. Practic, sumele plătite în baza contractului de servicii de contabilitate sunt de aproximativ două ori mai mari decât cele care s-ar cheltui pentru plata salariilor a doi contabili conform grilei de salarizare.

La începutul acestui an, firmei Cabinet de Expertiză Contabilă Popa Ioana Anda SRL i-a fost încredințat un nou contract pentru „servicii de contabilitate bugetară” cu o valoare de 200.4000 lei. Conform anunțului, firma trebuie să asigure serviciile de contabilitate pentru Primăria Aroneanu cu doi angajați timp de cinci zile pe săptămână, opt ore pe zi.

Contracte similare au fost încheiate și în anii anteriori cu aceiași firmă deținută de fosta contabilă a primăriei. Practic, în fiecare an, bugetul comunei Aroneanu asigură cel puțin jumătate din cifra de afaceri a firmei Cabinet de Expertiză Contabilă Popa Ioana Anda SRL.

Astfel, conform sistemului electronic de achiziții publice, în anul 2020, Primăria Aroneanu a încredințat aceleiași societăți comerciale un contract pentru servicii de contabilitate pentru suma de 162.000 lei. În anul precedent, alți 162.000 lei au mers către aceiași firmă pentru același tip de servicii.

În 2018, comuna Aroneanu a parafat o altă înțelegere valabilă pentru nouă luni de zile cu firma Andei Popa pentru o sumă de 121.000 lei.

Alte contracte pe bani publici ale firmei Cabinet de Expertiză Contabilă Popa Ioana Anda SRL au fost încheiate în 2020 cu Primăria Gherghești (județul Vaslui) – 35.000 lei, în 2019 cu Primăria Fântânele – 82.000 lei și în 2018 cu Primăria Butea – 22.500 lei.

Primarul refuză să scoată posturile de contabil la concurs

Firma Cabinet de Expertiză Contabilă Popa Ioana Anda SRL rămâne conectată la banii din visteria comunei Aroneanu atât timp cât Primăria Aroneanu nu scoate la concurs posturile de contabil. Dacă instituția ar face aceste angajări ar dispărea și justificarea pentru încheierea contractelor pentru servicii de contabilitate.

În toți acești ani, Primăria Aroneanu nu a organizat decât o singură dată un astfel de concurs, după cum susține chiar primarul Benone Moruzi.

„Am încercat o singură dată, în urmă cu trei ani, dar fără succes. Salariile sunt mici, iar atribuțiile și responsabilitățile sunt foarte mari. Nu vine nimeni, iar dacă vine, pleacă repede”, a spus primarul.

Site-ul Primăriei Aroneanu nu este actualizat și este sărac în privința conținutului de informații. Ultimul anunț de angajare pentru un post la compartimentul contabilitate datează din luna mai a anului 2018. La concurs a participat un singur candidat, care a fost declarat admis după susținerea probei scrise a interviului.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here