Aeroportul Iași a cheltuit 20.000 de euro pentru procesele cu firma cumătrului lui Fenechiu. Războiul cu Vega ’93 Galați a durat șase ani

Una dintre firmele care au lucrat la construcția pistei noi de la Aeroportul Iași a fost dată în judecată de regia aeroportuară în contul unor procese mai vechi. Vega ‘93 Galați a pierdut un proces intentat aeroportului în care miza a fost de 1,7 milioane de euro, bani solicitați pentru unele lucrări suplimentare la pista de 2.400 metri în urmă cu 10 ani. După decizia magistraților de la Curtea de Apel Iași, Aeroportul a deschis un proces nou prin care a cerut plata cheltuielilor de judecată de la termenele anterioare. Disputa în instanță dintre aeroport și firma cumătrului fostului ministru Relu Fenechiu se desfășoară de mai bine de 6 ani. Astfel, aeroportul cere acum aproape mii de euro ca să-și recupereze banii plătiți pe avocați. 

Aeroportul Iași a chemat la bară una din firmele care au lucrat la construcția pistei noi în 2013 pentru a-i cere aproape 20.000 de euro despăgubiri. Între firma Vega ‘93 Galați și Aeroportul Iași a izbucnit un conflict în urmă cu mai mulți ani, după ce societatea comercială a cerut circa 9 milioane lei în contul unor lucrări suplimentare la proiectul pistei de 2.400 metri lungime. Lucrarea a fost executată de asocierea Max Boegl – Vega Galați și UTI Grup pentru 139 milioane lei. Licitația s-a desfășurat cu scântei, cele trei firme fiind apropiate de conducerea liberală a județului de la vremea respectivă. Numai că, în 2017, Vega Galați, prin administratorul judiciar CITR filiala Galați SPRL, a cerut decontarea unor lucrări suplimentare pentru unele lucrări care nu au fost prevăzute în contract. Într-o primă instanță, la Tribunalul Iași, constructorul a avut câștig de cauză. Aeroportul urma să plătească aproape 6,5 milioane lei în contul acelor lucrări, la care se adăugau dobânzi de 2,3 milioane lei. Doar că Aeroportul a întors decizia la Curtea de Apel Iași și a anulat hotărârea Tribunalului. Totuși, cei de la Aeroport au cerut mai nou plata a peste 81 mii de lei cheltuieli de judecată în cele două dosare, bani prin care s-au plătit avocații regiei.

Cumătrul lui Fenechiu a cerut 1,7 milioane de euro de la Aeroportul Iași

Vega Galați, firmă deținută de Corneliu Istrate, a deschis în anul 2017 un proces prin care a cerut decontarea unor lucrări suplimentare la proiectul pistei noi, care însă nu au fost plătite de regia aeroportuară. Firma lui Istrate a cerut și plata unor dobânzi, suma solicitată fiind de 8,8 milioane lei. Lucrările incriminate au ținut de unele cantități de lucrări pentru terasament, mixturi asfaltice, cale de rulare provizorie, amenajare scurgere apă și altele, care nu erau prinse în proiect. Printr-o decizie luată în 30 martie 2021, magistrații de la Tribunalul Iași au dispus plata celor 8,8 milioane lei către Vega Galați, dar firma nu a cerut și plata cheltuielilor de judecată. La recursul de la Curtea de Apel Iași, în 16 noiembrie 2021, Aeroportul a obținut anularea deciziei. Corneliu Istrate, cel care controlează Vega Galați este cumătru cu Relu Fenechiu, fostul ministru liberal al Transporturilor, condamnat la pușcărie pentru fapte de corupție.

Aeroportul cere banii plătiți pe avocați: aproape 20 mii euro

În cele din urmă, Aeroportul a deschis în martie 2023 un nou proces la Judecătoria Iași, prin care cere plata a 81.200 lei (circa 17 mii euro) în contul onorarilor avocaților pentru toate procesele din 2017 și până în prezent.

„Cererea de chemare în judecată soluționată în cadrul dosarului nr.4829/99/2017 a avut o complexitate extrem de ridicată, fiind analizată atât din perspectiva dispozițiilor legale privind achizițiile publice, cât și din perspectiva dispozițiilor Codului Civil, pretențiile societății Vega 93 Galați întemeindu-se în principal pe răspunderea civilă contractuală și în subsidiar, pe îmbogățirea fără justă cauză”, susțin apărătorii Aeroportului Iași în cererea de chemare în judecată.

Regia Autonomă Aeroportul Iași a arătat că a plătit 16.500 lei către avocatul Oana Neda și alți 59.500 lei către Societatea Civilă de avocați Sîrbu &Vornicu din București, la care se adaugă 5.200 lei diferite taxe.

„Toate aceste cheltuieli au fost efectuate pentru a apăra drepturile și interesele legitime ale R.A. Aeroportul Iași față de pretențiile nejustificate și nelegale ale societății Vega Galați. În mod cert, dacă pretențiile societății Vega 93 SRL Galați ar fi fost admise, cuantumul acestora ar fi putut atinge pragul de 15 milioane lei”, mai susțin cei de la Aeroportul Iași.

Firma din Galați a intrat în insolvență

Firma lui Istrate a intrat în insolvență în urmă cu mai mulți ani. De la peste 300 de angajați cât avea în 2019, societatea număra în 2021 doar 86 de salariați. În acel an, conform bilanțului depus la Ministerul de Finanțe, firma lui Istrate a avut o cifră de afaceri de 41 milioane lei, un profit de 29 milioane lei și datorii de aproape 7 milioane de lei. Aeroportul Iași a cerut în prezent plata celor peste 81 mii de lei pentru a-și recupera banii plătiți pe avocați, însă până în prezent nu s-a dat nici un termen.

Vlad ROTARU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here