Aere de Wall Street, metehne de cioban. Foia cere taxă de șmecher 5.000 de euro de la un industriaș ieșean

Proprietarul unei mici fabrici din Iași acuză că afacerea i-a fost pur și simplu blocată  de patronul Transmixt, Ilie Foia,  care  i-a cerut taxă pentru folosirea drumului de acces @ Ergometal SRL, care produce țeavă din PVC si alte piese și componente din plastic și inox a folosit 20 de ani acest drum de acces @ Recent însă, proprietațile din zonă au fost cumpărate de Transmixt SA, iar patronul Ilie Foia a blocat intrarea în hala de producție a firmei Ergometal @ „Am solicitat judecătorului să emită o ordonanță președințială pentru eliberarea drumului. Ne-au blocat activitatea, salariații nu au mai putut intra în hală. Eu am cumpărat această hală la licitație de la Finanțe”, a spus Corneliu Verdeanu, administratorul Ergometal SRL

Un mic industriaș ieșean, un întreprinzător care plătește de ani de zile salarii și impozite către statul român își strigă disperarea acuzând că afacerea i-a fost blocată recent, în mod abuziv, de Ilie Foia, patronul de la Transmixt SA. Corneliu Verdeanu deține firma Ergometal SRL, care produce țeavă din PVC și alte componente sau piese din plastic sau inox. Firma deține încă din anul 2000 o hală de producție, în Valea Lupului, pe strada Dimineții nr.5, vis a vis de Antibiotice. Firma a cumpărat hala în urma unei licitații organizate de Fisc care executa astfel un debitor către bugetul statului. Timp de aproape 20 de ani firma și-a desfășurat netulburată activitatea în această hală de producție. Liniștea a dispărut însă în urmă cu circa două săptămâni când Corneliu Verdeanu avea să-l întâlnească pe Ilie Foia, care i-a blocat intrarea în hală.

„M-am trezit dintr-o dată că nu mai pot intra în firmă. Domnul Foia mi-a zis să-mi iau hala și să plec. Domnul Foia a blocat intrarea în hală punând materiale de construcții inclusiv pe terenul pe care îl dețin”, a declarat Corneliu Verdeanu.

Foia: taxă șmecher de 5.000 euro

În ciuda insistențelor, Ilie Foia nu a vrut nici măcar să negocieze pentru detensionarea situației. În aceste condiții, firma Ergometal SRL a cerut de urgență ajutorul instanței. Astfel, Ergometal SRL și Corneliu Verdeanu au cerut judecătorilor să emita o ordonanță președințială pentru deblocarea  căii de acces. Să precizăm că ordonanța președințială este o dispoziție pe care  ar trebui  să o dea judecătorul pentru îndepărtarea unui pericol sau a unui prejudiciu iminent. Ordonanța se emite de regulă în urma cererii părții vătămate.

„Am cerut să-mi elibereze calea de acces către teren și hală și să-mi respecte dreptul de superficie. Am arătat că eu nu pot să-mi desfășor activitatea în hala de producție dacă Foia nu ridică  materiale de producție  pe care le-a pus chiar la intrare”, a  mai spus  Corneliu Verdeanu.

Foia blocase intrarea cu mașini, paleți BCA și balast până la nivelul de 2 metri înălțime.

Se cer și despăgubiri

În afară de solicitarea privind deblocarea căii de acces Ergometal a deschis un alt proces prin care solicită să se lămurească definitiv situația juridică a căii de acces și de asemenea să i se acorde unele despăgubiri pentru perioada în care nu și-a putut desfășura activitatea în hala de producție. În aceste condiții firma cere 1.000 lei pentru fiecare zi în care este menținut blocajul asupra căii de acces.

„În acest mod, pârâții au blocat întreaga activitate a subscrisei și accesul persoanelor în hala de producție, blocând în hală și un câine care nu mai poate fi hrănit. Mai mult pentru a mi se permite accesul în hală mi s-a cerut să plătesc suma de 5.000 euro. Vă aduc la cunoștință că prin acțiunile lor pârâții au încălcat atât dreptul de proprietate asupra halei cât și dreptul de superficie asupra terenului și dreptul de trecere”, se arată în solicitarea depusă la instanță de firme Ergometal SRL.

Transmixt a pus poartă

Hala de producție cu o suprafață totală de circa 200 mp se află pe o proprietate împrejmuită care de-a lungul timpului a fost tranzacționată între mai multe societăți comerciale. Este vorba despre 5.491 metri pătrați curți-construcții. Asta deoarece pe terenul respectiv se află și alte hale de producție care nu sunt în proprietatea Ergometal. Aceste proprietăți au fost cumpărate de Transmixt SA în data de 21 iunie 2018 de la firma Eola Man SRL din Valea Lupului. SC Transmixt SA a plătit 320.000 euro pentru întreaga proprietate, 250.000 euro pentru teren și 70.000 euro pentru clădiri. Clădirea deținută de Ergometal se află chiar la intrarea pe proprietate. Foia a montat recent o poartă pe care numai el o poate deschide. De asemenea, Foia a pus și materiale de construcții  pe aleea prin care se asigura accesul către hala de producție a Ergometal SRL.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here