Abracadabra! Magicianul PNL a luat 500.000 de euro de la o singură primărie pentru un maldăr de hârțoage fără valoare

Primăria PNL din comuna Deleni a oferit peste 40 de contracte publice prin încredințare directă firmelor controlate de un afacerist apropiat de organizația liberală. Între primăria condusă de Dumitru Prigoreanu și firmele lui Dragoș Samoilă au fost încheiate contracte pentru absolut orice, de la consultanță pentru proiecte de iluminat, apă, gaz, canalizare, la supraveghere video și reabilitare școli. Cinci ani de monopol în care Dragoș Samoilă a spoliat bugetul comunei Deleni cu peste 500.000 de euro. Primarul liberal Dumitru Prigoreanu și afaceristul Dragoș Samoilă au patentat o rețetă de-a dreptul sfidătoare prin care au jupânit banii publici ai comunei Deleni. Pentru fiecare potențial obiectiv de investiții, firmele lui Samoilă au primit fără licitație bani pentru consultanță, proiectare, asistență tehnică, managementul investiției, etc. Sunt cazuri în care Samoilă era consultant în derularea unei achiziții și tot Samoilă era beneficiarul contractului de achiziție atribuit!

Rețeta aplicată de șmecherii din siajul PNL Iași care fac bani din consultanță este simplă. Pentru a spolia cât mai mulți bani din banii publici, firmele, în complicitate cu primarii, sparg contractele de consultanță în mai multe prestări de servicii distincte mărind în același timp valoarea fiecărui reper. Pentru a fi mai clar. Gândiți-vă că mergeți să vă cumpărați o bicicletă, iar la magazin vă este vândută pe bucăți, apoi dați bani separat și pe instrucțiunile de asamblare, sunteți taxat pentru că vi se arată cum se asamblează, iar în final plătiți că vi se arată cum ieșiți din magazin cu bicicleta asamblată. Când trageți bicicleta vă costă dublu și nu ați obținut niciun beneficiu în plus.

Cam așa au procedat primarul liberal al comunei Deleni, Dumitru Prigoreanu, împreună cu omul de afaceri Dragoș Samoilă. Timp de 5 ani au spart consultanța pe câteva proiecte de investiții în peste 40 de contracte, care au fost încheiate fără niciun fel de licitație. Peste 500.000 euro au fost direcționați în mod discreționar către grupul de firme Pro Consulting, Primăria Deleni suportând costuri de 4-5 ori mai mari decât ar fi fost normal. Multe din serviciile prestate sunt supraestimate și mai ales inutile, Primăria Deleni având angajați funcționari plătiți să realizeze tocmai astfel de proceduri și documente.

Consultanța pentru rețeau de gaz plătită de două ori

Să luăm exemplul consultanței privind extinderea rețelei de gaz în comuna Deleni. În iulie  2020, Pro Consulting Expert a încasat 130.000 lei pentru consultanță în vederea întocmirii cerere finanțare rețea distribuție gaze naturale. Pe 12 iulie 2022, aceeași firmă primește direct alte două contracte de consultanță în legătură cu înființarea rețelei de gaze. De această dată, serviciile se referă la consultanța în vederea organizării a două proceduri de achiziție publică pentru proiectare și pentru asistență tehnică. Deși Primăria Deleni are în aparatul de specialitate funcționari care se ocupă cu organizarea procedurilor de achiziții, primarul Dumitru Prigoreanu a hotărât să bage în pușculița Pro Consulting 60.000 de lei pentru niște servicii inutile! Iar ca tacâmul să fie complet, anul acesta, firma lui Dragoș Samoilă a mai încasat 175.000 lei pentru „consultanță înființare distribuție gaze naturale” în comuna Deleni. Adică, hârtiile făcute în urmă cu 4 ani cu 130.000 lei mai sunt plătite încă o dată cu alți 35.000 de euro.

Iluminatul public mai scump ca aurul!

Primăria Deleni i-a dat grupului Pro Consulting 6 contracte din bani publici pentru consultanță în privința sistemului de iluminat public. În 2020, Pro Consulting Expert primește prin încredințare directă trei contracte ce au legătură cu iluminatul public. În mai 2020,  întocmirea studiului de fezabilitate pentru sistemul de iluminat public finanțat prin AFM a fost taxat cu 20.000 lei + TVA. O lună mai târziu, scrierea cererii de finanțare pentru a fi depusă la AFM (document ce trebuia să fie de fapt inclus în primul contract sau putea fi întocmit chiar de către funcționarii primăriei) a costat comuna Deleni alți 29.000 lei + TVA. În decembrie 2020, Pro Consulting primește și proiectarea, verificarea și asistență tehnică a proiectului pentru alți 14.000 lei + TVA. După doar o lună, Pro Consulting mai primește 7.000 lei+TVA pentru consultanță în vederea delegării gestiunii iluminatului public către o scoietate privată. În 2022, Samoilă încasează alți 67.000 lei+TVA pentru „consultanță depunere cerere AFM pentru modernizare sistem iluminat în Deleni”. Aceiași consultanță fusese oferită și în 2020, iar primăria ar fi putut realizeze proiectul pe baza cunoștințelor transmise de consultant în urmă cu 2 ani. Cercul banilor pentru iluminat public se închide în ianuarie 2023, când Pro Consulting mai primește un contract de 55.000 lei+TVA pentru proiectare.

Patru rânduri hârțoage pentru același obiectiv de investiții

După iluminatul public, aceleași șmecherii s-au făcut și pentru modernizarea școlilor sau realizarea rețelelor de apă și canalizare. Pentru reabilitarea școlii Maxut, primarul Dumitru Prigoreanu a dat grupului Pro Consulting 219.000 lei+TVA ”sparți” în patru contracte: proiect tehnic (4 august 2021), proiectare și inginerie (22 ianuarie 2021), Consultanță în managementul investiției (20 martie 2023) și Servicii de consultanță procedură (12 mai 2023). Cel puțin ultimele două contracte, care au o valoare de 77.000 lei+TVA, sunt inutile și sunt bani aruncați pe fereastră. La reabilitarea Școlii Deleni s-au sifonat alți bani. 232.000 lei+TVA au fost cheltuiți pentru întocmire cerere de finanțare, proiect tehnic, proiectare și inginerie și consultanță în achiziții. La fel ca și în cazul școlii de la Maxut, s-au plătit de două ori servicii de proiectare. Pentru consultanța pentru reabilitarea grădiniței din satul Slobozia s-au cheltuit 132.000 lei+TVA. La fel, patru contracte pentru studiu de fezabilitate, consultanță depunere dosar, proiectare și consultanță în managementul investiției.

Sute de mii lei din apă și canalizare

Rețelele de apă și canalizare au fost scuza perfectă pentru spolierea celei mai mari sume: peste 732.000 lei+TVA distribuiți în șase contracte. În cursul anului 2021, firma Pro Consulting Expert a beneficiat de 120.000 lei pentru un studiu fezabilitate și întocmire documentație extindere rețea de alimentare cu apă și canalizare. Pe 25 august 2022 sunt încheiate două contracte care au același obiect: consultanță depunere dosar privind extinderea sistemului de alimentare cu apă cu o valoare cumulată de 97.000 lei+TVA. În 2023, Dragoș Samoilă introduce pe circuit o nouă societate, Pro Consulting Edility SRL, iar primarul Dumitru Prigoreanu îi servește din start 255.000 lei+TVA pentru un studiu de fezabilitate pentru rețeaua de apă și canalizare. Aceiași firmă mai primește câteva luni mai târziu alți 220.000 lei pentru depunerea cererii de finanțare pentru rețeaua de apă și canalizare. Îar 2024, Samoilă primește din nou alți 40.000 lei tot pentru proiectele de apă și canalizare. Practic, se inventează tot felul de servicii pentru a se devaliza bugetul comunei.

Înființarea unui sistem video de supraveghere a fost motivul pentru care Prigoreanu și Samoilă au bătut palma din nou pentru a jupui bugetul comunei Deleni. Din nou sunt încheiate patru contracte fără licitație pentru studiu de fezabilitate, întocmire cere de finanțare, proiectare și consultanță în managementul investiției. În total 143.000 lei+TVA transferați în conturile grupului Pro Consulting.

Rareș Neamțu

Vlad Rotaru

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here