Germania a început! Balcoanele solare, noua revoluție energetică din Europa

În ultima perioadă, Germania a devenit epicentrul unei revoluții solare impresionante, cu peste 400.000 de sisteme solare plug-in instalate, dintre care cele mai multe își găsesc locul perfect pe balcoanele locuitorilor. Datele recente arată că numai în primul trimestru al anului 2024 au fost adăugate cel puțin 50.000 de dispozitive fotovoltaice, reflectând un veritabil „boom” generat de cultura solară puternică a țării.

Specialiștii observă că balcoanele solare reprezintă o piesă semnificativă a tranziției energetice în Europa. Jan Osenberg, consilier politic la asociația SolarPower Europe, subliniază că acestea sunt văzute ca un complement al energiei solare de pe acoperișuri, dar și ca ceva distinct. „Le vedem ca pe o tendință de a folosi toate infrastructurile artificiale posibile pentru generarea de energie solară”, explică el pentru Euronews Green.

De la șine de cale ferată și autostrăzi, până la parcări și cimitire, lista structurilor care beneficiază de această transformare solară este vastă și în continuă expansiune.

Un aspect crucial care diferențiază panourile solare montate pe balcoane de cele de pe acoperișuri este dimensiunea lor mai mică și ușurința instalării. Cu un sistem fotovoltaic de balcon, instalarea devine mult mai accesibilă, putându-se achiziționa kiturile online, fără a fi necesară intervenția unui electrician, spre deosebire de instalările pe acoperișuri, unde se recomandă adesea montarea de către profesioniști certificați pentru a evita riscurile de incendiu sau deteriorarea structurii.

Montarea panourilor solare pe o structură de montaj și conectarea lor la un invertor care convertește electricitatea din curent continuu în curent alternativ, sunt pașii cheie în acest proces. Tehnologia constă practic în unul sau două panouri conectate la o priză electrică, generând aproximativ 10% din energia produsă de sistemele instalate pe acoperișurile rezidențiale.

Cu toate acestea, spre deosebire de Germania, nu toate țările europene au adoptat cu entuziasm această tendință. Belgia, de exemplu, a interzis dispozitivele solare de conectare la priză din temeri legate de impactul lor asupra rețelei electrice. Însă, alte țări precum Austria, Franța, Italia, Polonia și Luxemburg au adoptat o poziție încurajatoare față de energia solară de balcon.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here