A doua noapte de VIOLENȚE stradale, după impunerea noilor restricţii anti-COVID-19

Mai multe oraşe din Ţările de Jos au fost luni, pentru a doua noapte consecutivă, scena unor violenţe, după impunerea la sfârşitul săptămânii trecute a interdicţiei de circulaţie pe timp de noapte pentru a lupta împotriva pandemiei, notează AFP.

Între forţele speciale de poliţie, care au făcut uz de tunuri cu apă, şi grupuri de protestatari s-au produs altercaţii în oraşul-port Rotterdam, precum şi în Geleen, mică localitate din sudul ţării în apropiere de Maastricht, au informat poliţia şi mai multe media, scrie agerpres.ro.

„O confruntare era în curs între forţele de ordine şi tineri care aruncau cu artificii”, a scris într-un mesaj pe Twitter poliţia din Geleen. „O persoană a fost arestată”, potrivit sursei.

Primarul Rotterdamului, Ahmed Aboutaleb, a emis un decret autorizând poliţia să efectueze mai multe arestări. „Au avut loc arestări”, a indicat primăria din Rotterdam într-un mesaj pe Twitter. Participanţilor „li se cere cu insistenţă să părăsească locurile”, a adăugat sursa.

Mai devreme, premierul olandez, Mark Rutte, a condamnat „violenţa criminală” din cursul primelor proteste, care au avut loc duminică, estimând că sunt „cele mai grave violenţe din ultimii 40 de ani”.

Poliţia a arestat duminică 250 de persoane cu prilejul manifestaţiilor de la Amsterdam, Eindhoven şi din alte oraşe, au informat medii locale.

„Aceasta nu are nimic de-a face cu lupta pentru libertate. Nu luăm aceste măsuri pentru a ne distra. Facem acest lucru pentru că luptăm împotriva virusului şi că, deocamdată, virusul este cel care ne răpeşte libertatea”, a adăugat prim-ministrul, estimând că „99%” dintre olandezi sprijină restricţiile.

Ţările de Jos au introdus sâmbătă primele restricţii de circulaţie pe timpul nopţii după cel de-Al Doilea Război Mondial. Este interzisă părăsirea locuinţei între orele 21:00 şi 04:30, măsura fiind în vigoare cel puţin până la 9 februarie. Orice contravenient trebuie să plătească o amendă de 95 de euro.

Prim-ministrul a spus miercuri că decizia de a introduce interdicţia de circulaţie a fost motivată de răspândirea tulpinii britanice a coronavirusului.

În oraşul Eindhoven, autorităţile au utilizat gaze lacrimogene împotriva demonstranţilor. „Este o situaţie suprarealistă, care nu ar fi de aşteptat în Olanda. Aceşti oameni nu protestează, ci folosesc violenţa, atacă agenţii de poliţie. Dacă vom continua în acest fel, ne îndreptăm spre război civil”, a comentat primarul oraşului Eindhoven, John Jorritsma, cerând mobilizarea armatei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here