26 mai buni se poate?

Ziceam mai de mult despre campania asta ce-a cuprins destulă lume și-a înfierbântat o sumedenie de creiere pe niște teme cam de doi lei, pentru că menirea celor aleși în 26 mai este la mare depărtare de cele emise zilele astea

. O seamă se dă de ceasul morții să scoată tinerii la vot. Cu ce? Că așa a zis bunica! Cu tot respectul pentru realizatorii clipului, știu că umorul este un vector important în marketing, dar votul nu este un produs și nici votarea un proces aidoma scoaterii petelor de pe blugi.

Să remarcăm că istoria europarlamentarismului de la noi, include și prestații ale unor personaje ca Eba, Gigi Becali sau un Severin, nume cu care nu ne putem mândri defel. În rest? Participări de care n-a auzit nimeni și care au fost trâmbițate ca fiind epocale la spartul târgului, când se pune problema să se mai stea o tură pe o simbrie de aproape zece mii de euro, la care se adaugă forfetara, ce trebuie justificată, proces care-i la degetul mic al oricărui trimis acolo, după experiențe similare în patrie când se decontează sume cocoșabile pentru cine știe ce, în vreme ce insul e bine merci acasă-n dormitor.

Să nu-mi spună mie că Eba sau Gigi Becali au stat nopți să-și facă vreun discurs pentru vreo cauză națională sau și-au plătit experți ca să-i treacă strada în materie de politici europene. Nici ei și nici ceilalți.

Să freci menta cu grație și să încasezi un purcoi de bani este visul oricărui român, iar dacă se pune problema să facă ceva pentru a ajunge acolo, ei, bine, imaginația nu are limite în materie de vrăjeli. Autostrăzi, România – buricul Europei, lapte și miere sub forma fondurilor europene etc, etc.

Revenind, știe bunica de toate astea? N-a dat impresia. La fel, nu știu nici cei tineri cu ce se mănâncă un mandat de parlamentar UE. Nu știu că avem nevoie de voci puternice, de diplomație, de bagaje de cunoștințe în materie de legi, de spirite analitice, de cunoaștere a realității, obiectivitate și nu în ultimul rând de vorbitori fluenți de franceză și /sau engleză, ca să nu mai pomenim de germană.

I-a întrebat cineva pe candidații actuali despre ce va să însemne postul pentru care candidează? Bunica sigur nu, pentru că grija ei a fost să se jălească că n-a avut ce să aleagă, iar la rigoare vorbind, același lucru ar trebui să-l facă și acum, că tot n-are cu cine.

Asemenea calități, dar și altele care țin de carismă, educație sau moștenire nu sunt arătate în nici un fel.

Ce ne rămâne? Uitați-vă-n jur. Strigăte, insulte, sudalme, mizerii și cam tot ce poate scoate mai urât și mai murdar mintea odihnită unui om îmbuibat cu pomeni. Și noi vrem să fim buricul Europei?! Dați-o-n mă-sa!

Numai de bine!
Văru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here