Ziua ca hoții! Instanța anulat autorizația, primarul a emis un act identic a doua zi

Primarul și secretarul comunei Valea Seacă încalcă dispozițiile a două sentințe judecătorești pentru a proteja un consilier local din comună. Primarul Gheorghe Băiceanu conduce comuna cu ajutorul voturilor venite din partea consilierilor locali PSD, ALDE și PSRO (Partidul Social Românesc, fondat în 2015 de Mircea Geoană). În sprijinul voturilor venite de la PSRO, Băiceanu nu pune în aplicare cele două sentințe.

Ioan Agache, consilier ales pe listele PSRO, a construit ilegal, pe domeniul public, un imobil în care își desfășoară activitatea un bar non stop și un magazin. Anul trecut, Judecătoria Pașcani a obligat Primăria să demoleze construcția ilegală, însă hotărârea nu a fost pusă în aplicare. Anul acesta, în urma plângerilor venite din partea vecinilor, Tribunalul Iași a anulat autorizația de funcționare a crâșmei lui Agache, iar a doua zi după sentință, primarul și secretarul i-au eliberat alta, identică cu cea anulată de instanță.

Din documentele depuse la Judecătoria Pașcani, rezultă că, în anul 2018, reprezentanții Primăriei Valea Seacă împreună cu un inspector din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții s-au deplasat în satul Conțești, pentru a verifica dacă construcția aflată în proprietatea consilierului local Ioan Agache a fost construită legal. În urma verificărilor, s-a constatat că Ioan Agache nu deține autorizație de construire pentru imobil, iar o parte semnificativă din construcție se află pe domeniul public al comunei. La parterul imobilului respectiv, Ioan Agache și-a deschis un bar non-stop și un magazin alimentar.

Inspectoratul de Stat în Construcții l-a amendat pe Agache cu 5.000 de lei, iar Primăria Comunei Valea Seacă a fost obligată să inițieze un proces prin care să-l oblige pe consilierul local să dărâme imobilul construit ilegal. În aprilie 2019, Judecătoria Pașcani a pronunțat o hotărâre prin care îl obliga pe Ioan Agache să-și demoleze singur construcția realizată fără acte, pe domeniul public, în termen de 6 luni. Totodată, judecătorii au dispus ca Primăria Valea Seacă să pună în aplicare hotărârea instanței dacă Agache nu se conformează de bună voie până la expirarea celor șase luni de la decizia definitivă instanței. Deși a trecut mai bine de un an de la pronunțarea sentinței, nici consilierul local Ioan Agache și nici Primăria Valea Seacă nu au pus în aplicare hotărârea instanței. Imobilul construit ilegal pe domeniul public există în continuare, iar barul și magazinul de la parterul acestuia funcționează în continuare.

Crâșmă construită fără autorizație pe domeniul public

Imobilul edificat de Agache se află jumătate pe terenul proprietate personală și jumătate pe domeniul public. Barul existent la parterul clădirii are o terasă care a fost construită în totalitate pe domeniul public, fără ca Agache să dețină autorizație sau vreun drept de folosință asupra terenului respectiv. Potrivit vecinilor, barul deține autorizație de funcționare nonstop, iar în mod frecvent se lasă cu scandaluri, bătăi sau petreceri cu muzică la maxim în toiul nopții. Poliția a aplicat numeroase amenzi și i-a pus în vedere proprietarului să respecte normele legale și de conviețuire socială. În ciuda numeroaselor reclamații trimise de vecini la Primăria Valea Seacă și la Poliție, consilierul local Ioan Agache pare de neatins.

Autorizația de funcționare, anulată de instanță. Primarul a emis o nouă autorizație

În decursul anilor, vecinii lui Agache au făcut mai multe demersuri către Primăria Valea Seacă pentru a modifica orarul de funcționare al barului. Primăria nu a dat curs niciunei solicitări, drept pentru care unul dintre vecini, Ionuț Chiuaru, a acționat în judecată atât Primăria Valea Seacă cât și societatea lui Agache. Chiuaru a solicitat judecătorilor de la Tribunalul Iași să anuleze autorizația de funcționare eliberată de Primăria Valea Seacă pentru crâșma lui Agache. Pe 24 iunie 2020, judecătorii au admis cererea lui Chiuaru și au anulat autorizația de funcționare a barului. Numai că, a doua zi, Primăria Valea Seacă a eliberat o nouă autorizație de funcționare lui Agache, identică cu cea anulată în ziua precedentă de judecători.

 

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here