Veolia execută silit Primăria Iași. Oamenii lui Chirica lansează acuzații de fals și fraudare a fondurilor publice

Veolia, partener oficial al municipalității, execută silit Primăria Iași pentru neachitarea facturilor reprezentând energia consumată la cămine din Bularga sau la Policlinica pentru Elevi și Studenți @ Chirica reacționează violent cu acuzații ce te duc cu gândul la descinderi cu mascați: „Întreaga activitate a Veolia s-a desfășurat doar în scopul obținerii prin fraudă a unor sume de bani de la bugetul public și din fonduri publice”, „Veolia a emis facturi fiscale, înscriind în fals datele de identificare ale Municipiului Iași, ca autoritate contractantă”

Veolia Energie SA își execută silit partenerul de afaceri. Furnizorul de energie termică a acționat Primăria Iași în judecată deschizând nu mai puțin de cinci procese pentru executarea silită a municipalității. Suma pretinsă de Veolia în cele cinci dosare ajunge la aproximativ 200.000 de lei. Judecătoria Iași a admis în primă fază demararea procedurii de executare silită a Primăriei, însă juriștii din subordinea lui Mihai Chirica contestă deciziile instanței. Din cei 200.000 de lei pentru care s-a început executarea Primăriei, doar 120.000 de lei reprezintă debit principal neachitat, restul sumelor fiind compuse din penalități, cheltuieli de judecată și cheltuieli de executare.  Cei 120.000 lei pe care instanța a considerat că Primăria Iași trebuie să îi achite către Veolia provin din neachitarea facturilor la căldură la mai multe imobile proprietatea Municipiului Iași. În discuție este vorba de unele spații comerciale, de cabinetele medicale din cadrul Policlinicii pentru elevi, dar și despre mai multe cămine din zona Bularga. Întrucât Veolia nu a reușit încasarea sumelor de la chiriași și nici de la administratorul imobilelor, Termo Service, a trecut la executarea silită a proprietarului, în speță Municipiul Iași. Juriștii Primăriei pasează vina în curtea Termo-Service și aduc grave acuzații Veolia

Cinci notificări fără reacție din partea Primăriei

Veolia susține că Primăria, în calitate de proprietar a acestor imobile, ai căror chiriași au acumulate aceste datorii imense la căldură, este responsabil de neplata debitului.  În perioada septembrie – octombrie 2019,  Veolia a notificat de cinci ori Primăria cu privire la aceste debite în valoare de 120.000 de lei. Cele mai multe datorii provin de la căminele din zona Bularga, peste 80.000 de lei, dar și de la cabinetele medicale de la fosta Policlinică pentru elevi și studenți, unde debitele depășesc 22.000 de lei. Potrivit celor de la Veolia, debitul de 120.000 de lei include facturile restante până la data de 16 august 2019. Urmare a lipsei de reacție a reprezentanților Primăriei, furnizorul de căldură a demarat procedura de executarea silită a municipalității prin intermediul executorului judecătoresc Paul Dumitru Toma.

Veolia: „Executarea silită este legală și Primăria trebuie să plătească”

’’Facturile neachitate reprezintă contravaloarea energiei termice furnizate de Veolia, acestea constituind titluri executorii conform Legii 51/2006. Municipiul Iași a fost notificat cu privire la aceste debite restante încă din data de 1 martie 2019. Primăria Iași susține în mod neîntemeiat faptul că nu există un raport contractual între Municipiul Iași și furnizorul de căldură. Obligația de plată a energiei termice furnizate de Veolia este o obligație legală ce trebuie respectată. Imobilele menționate în tabelul cu datornici la căldură se află în proprietatea Municipiului. Executarea silită este legală și cei responsabili trebuie să plătească”, a explicat avocata Sandra Grădinaru, cea care reprezintă în justiție Veolia Energie SA. De asemenea, apărătorul a mai arătat că doar onorariile către executorul judecătoresc depășesc suma de 6.800 de lei.

Chirica: ”decizia judecătorilor este ilegală!”

Juriștii Primăriei Iași încearcă să paseze răspunderea căutând țapi ispășitori. De la Veolia și Termo Service până la executor și judecători, toată lumea a fost găsită vinovată de situație, mai puțin Primăria Iași. Astfel, la dosar a fost depusă o cerere de chemare în garanție a firmei aflate sub tutela Primăriei pentru mai puțin de o treime din întreaga sumă, respectiv  63.000 de lei. Totodată, șefa departamentului juridic din Primăria Iași, Cristina Oțeleanu, a criticat judecătorii acuzându-i că au pronunțat o hotărâre ilegală.’’Consiliul Local a hotărât darea în administrare către Termo-Service SA a imobilelor aflate în proprietatea Municipiului Iași. SocietateaTermo Service a fost împuternicită să asigure managementul de proprietate și cel financiar, inclusiv să încheie în nume propriu contracte de furnizare de utilități și servicii pentru acele imobilele. În mod nelegal, cei de la Veolia afirmă că ar fi încheiat un contract de furnizare cu Municipiul Iași, prin mandatarul Termo-Service. Considerăm că instanța a încuviințat nelegal executarea silită a Primăriei. Cei de la Veolia nu au facturat niciodată Municipiul Iași și nici nu ne-au transmis facturi de furnizare de energie  termică. Furnizorul nu a încheiat convenții cu fiecare consumator în parte. Astfel că, în mod ilegal, s-a apreciat că Primăria are calitatea de consumator și datorează bani’’ a precizat Cristina Oțeleanu, șefa departamentului juridic din Primărie.

Juriștii lui Chirica: ’’Veolia a acționat cu scopul fraudării fondurilor publice”

Acuzele Cristinei Oțeleanu nu s-au oprit aici. În cererile depuse în cele 5 dosare de executare silită Oțeleanu susține că Primăria este victima unei fraude puse la cale de Veolia. ’’Întreaga activitate a Veolia s-a desfășurat doar în scopul obținerii prin fraudă a unor sume de bani de la bugetul public și din fonduri publice. În situația facturilor ce fac obiectul executării silite, cei de la Veolia au acționat cu rea-credință, cu prețul încălcării flagrante a legii. În acest sens, instituția a emis facturi fiscale ce fac obiectul somației din data de 17 septembrie 2019, înscriind în fals datele de identificare ale Municipiului Iași, ca autoritate contractantă. S-a urmărit în mod direct, inducerea în eroare a executorului judecătoresc și a instanței de judecată care a încuviințat executarea silită. Considerăm că, prin lipsa de vigilență a executorului, instanța care a încuviințat executarea, a fost indusă în eroare. Adevăratul debitor este doar SC Termo-Service SA.’’ au menționat Oțeleanu în documentele depuse la instanță.

Termo-Service i-a dat cu flit lui Chirica

Chemată în garanție, Termo-Service lasă Primăria în offside. Directorul Alin Aivănoaiei susține că datoria este de drept a Primăriei, Termo Service nefiind decât un administrator al imobilelor. ’’Instituția noastră nu a participat sub nici o formă în raportul contractual cu furnizorul de agent termic în calitate de titular a vreunui drept real asupra imobilelor administrate pentru Municipiul Iași. Conform actului constitutiv, obiectul de activitate al Termo-Service îl constituie doar administrarea imobilelor pe bază de tarife sau contract. Se asigură managementul de proprietate și managementul financiar, dar proprietar al acestor imobile este Primăria. În condițiile neîndeplinirii unei obligații de ordin  financiar/patrimonial față de un contractant, instituția răspunde cu patrimoniul său’’, a susținut Alin Aivănoaei.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here