Unirea prin gunoaie continuă. Cu sos de pseudo-jurnalism kișinez

despre rubla romîneză, care face din rahat – bici

 

,, Ziarul de Gardă ,, e o publicație de la Chișinău care și-a cîștigat publicul prin anchetele cu subiecte legate de tema anti-corupției. Anchete care au vizat, de-a lungul timpului, personaje importante din diferite instituții ale statului din stînga Prutului. Libertatea presei și presiunile asupra jurnaliștilor sînt alte teme care pot fi întîlnite frecvent în paginile gazetei. Dacă mai adăugăm la asta și opțiunea pro-europeană a publicației, s-ar zice că redacția în cauză are suficiente atu-uri pentru a putea fi considerată una respectabilă.

De ce , s-ar zice ,, ? Cunoscătorii presei basarabene știu că, dincolo de partea plină a paharului, ,, Ziarul de Gardă ,, are în CV destule cazuri de propagandă politică mascată, ori de articole al căror iz de comandă era destul de evident, cel puțin pentru cei care nu cred în Moși Crăciuni cu costum negru și sacul plin de conturi bancare. Altfel spus, cu o mînă luptăm pentru democrație, dar cu cealaltă facem socoteli și numărăm parale.

Ce legătură are gazeta de la Chișinău cu Iașul ? Una foarte recentă și urît mirositoare : de Ziua Națională a Romîniei, ,, Ziarul de Gardă ,, a considerat că politicianul romîn cel mai reprezentativ e primarul Iașului, Mihai Chirica. Așa că a publicat un amplu interviu cu edilul ex-PSD-ist. Sau, mai bine zis, un non-interviu : un text cvasi-publicitar, o probă dezgustătoare de lingăism pseudo-jurnalistic. O serie de întrebări de complezență, puse de o jurnalistă care a înghițit cuminte toate gogoșile penibile servite de clientul politic. ,, Clientul nostru, stăpînul nostru ,, , nu ?

Exemplul cel mai clar e întrebarea, formală, legată de corupția din primăria ieșeană. Primarul Chirica a dat un răspuns tipic, de activist comunist, din seria ,, Mai sînt și unele lipsuri, tovarăși, dar partidul face totul ca să le elimine, pentru binele poporului ,, . Iar după acest răspuns de carton, jurnalista de la anti-corupționistul ,, Ziar de Gardă ,, n-a zis nici ,, pîs ,, despre un dosar al Direcției Naționale Anticorupție, dosar în care patriotul primar Chirica e unul dintre cei anchetați de procurori. Evident că teribila jurnalistă n-a întrebat nici de nenumăratele anchete de presă care au prezentat scandalurile de corupție în care e implicat primarul Iașului, împreună cu gașca lui de cumetri și prieteni .

Desigur, chelnerița jurnalistică de la Chișinău n-a pus vreo întrebare legată de presiunile pe care Chirica și gașca lui le fac asupra ziariștilor care scriu despre mizeriile trupei din fruntea primăriei. Doar la Chișinău nu există internet, ca să afle și amazoanele de la ,, Ziarul de Gardă ,, că o întreagă redacție s-a pomenit azvîrlită în drum, după ce a scris despre golăniile penale ale găștii patriotului și simpaticului primar de Iași.

Ca să rezum, pentru uzul chelnerilor și chelnerițelor jurnalistice de la ,, ZdG ,, , aprigi luptători cu jupînul Basarabiei, oligarhul Plahotniuc : primarul Chirica, pe care voi l-ați pupat dorsal atît de grețos, e un plahotniuc mai mic și mai prost. Atît. Iar voi, publicînd acest interviu declasant din punct de vedere jurnalistic, nu sînteți cu nimic mai buni decît slugile oligarhice pe care le arătați cu degetul.

Din păcate, ,, Ziarul de Zgardă ,, e doar un exemplu din prea lunga serie a schimbului de gunoaie peste granița de la Prut. Cînd un reziduu penal ca Mihai Chirica devine șef al ligii aleșilor locali unioniști, cu votul basarabenilor care cer ca DNA să treacă Prutul, devine clar că mizeria e regula, nu excepția. Cînd Ion Hadîrcă, un lingău al regimului de ocupație sovietică, ajunge senator liberal al Romîniei, regula e confirmată, dinspre Chișinău spre București.

Principalul e că rubla ajunge în continuare la patrioții corespunzători. Rubla tricoloră, europeană, democratică. Iar rahatul de pe ea are și el un rost patriotic : e bun de îngrășămînt. Pentru iluziile naivilor unioniști, plătitori de impozite ori susținători de gazete curajoase.

,, Curajos ,, e de la ,, curaj ,, , desigur, nu de la ceva de pe jos.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here