Un teanc de documente ilegale, descoperit în Primăria Iași. PUZ pentru un bloc ilegal în Zona Zero

Proiectul prin care se încerca avizarea construirii unui bloc cu trei etaje pe o palmă de teren din centrul Iașului, pe strada Lozonschi nr 10A, a fost retras după ce secretarul Consiliului Local a descoperit o serie de încălcări ale legii @ Trei investitori au încercat să modifice un PUZ pentru construirea unui bloc de locuințe @ Indicatorii urbanistici au fost umflați din pix pentru a crește suprafața construită a clădirii @ PUZ-ul inițial era expirat, perioada de valabilitate a documentului fiind depășită @ 7IAȘI a dezvăluit în urmă cu câteva zile faptul că Avizul Unic depus la același proiect a fost eliberat în mod ilegal de către Consiliul Județean @ Pe 3 martie 2021, Comisia de Urbanism din CJ a decis respingerea proiectului, dar pe 9 martie a fost eliberat avizul favorabil @  Terenul de doar 550 mp este amplasat vizavi de Parcul Junimea într-o zonă protejată istoric în care există restricții în privința construcțiilor

Un scandalos proiect imobiliar care prevedea construirea unui bloc de locuințe în zona zero a municipiului Iași, pe strada Lozonschi nr 10A, a fost blocat pe ultima sută de metrii. PUZ-ul urma să fie introdus pe ordinea de zi a ședințelor Consiliului Local, însă secretarul instituției, Denisa Ionașcu, a sesizat că proiectul a fost întocmit cu nerespectarea legii. În consecință, Ionașcu a cerut Direcției de Urbanism retragerea proiectului.

„Referitor la Proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului urbanistic zonal Iași, str. Lozonschi nr. 10A, număr cadastral 139380, întocmit pentru modificare PUZ aprobat prin HCL nr. 156/31.05.2016 privind regimul de aliniere principal ca urmare a condițiilor impuse prin avizul nr. 131/2019 emis de Direcția Județeană pentru Cultură Iași, persoane fizice și transmis la Secretariatul Tehnic în vederea includerii pe ordinea de zi a ședinței ordinare de consiliu local, vă solicităm să reanalizați legalitatea”, se arată în documentul trimis Direcției de Urbanism.

Indicatorii urbanistici, umflați din pix

În același document se arată faptul că indicatorii urbanistici au fost stabiliți în mod ilegal. Zona în care Gheorghe Achelăriței, Cristian Ioan, Marian Golescu, Ciprian Struluciuc intenționează să ridice blocul de locuințe se află în perimetrul istoric al orașului, unde sunt instituite restricții în privința construcțiilor. Cu toate acestea, Coeficientul de Utilizare al Terenului (CUT) a fost stabilit în mod ilegal la 1,8 în loc de 0,8. Practic, dimensiunile clădirii au fost majorate fără a se ține cont de restricțiile din zonă.

„Prin proiectul propus se intenționează stabilirea unui CUT de 1,85 pe o suprafață de teren încadrată, conform PUG, în UTR CP (zona pentru care PUG reglementează CUT = 0,8, cu posibilitatea majorării o singură dată cu max 20%).”, se mai arată în același document. Față de acest aspect, urmează să precizați în scris corectitudinea stabilirii CUT ținând cont de următoarele observații:

Mai mult, secretarul Consiliului Local arată că prin documentație se încearcă modificarea unui PUZ a cărui valabilitate a încetat, nemaifiind în vigoare.

„PUZ aprobat în mai 2016 și-a încetat efectele (termen de valabilitate 5 ani), nefiind demarată documentația pentru realizarea investiției, ci numai un certificat de urbanism având ca scop modificarea PUZ-ului. Mai mult decât atât, acest PUZ a fost adoptat de către deliberativ prin prezentarea de către compartimentul inițiator a unor informații tehnice incorecte (CUT corect era 0,8), astfel că devin aplicabile și prevederile art 65 alin 2 din Legea 350/2001: „”Documentațiile de amenajare a teritoriului și de urbanism modificate fără respectarea prevederilor legale privitoare la avizarea și aprobarea acestora sunt nule”, se precizează în adresă.

Avizul Unic, eliberat pe sub mână

În privința aceluiași proiect imobiliar, 7IAȘI a scris în urmă cu o săptămână că Consiliul Județean a emis un aviz favorabil pentru construirea unui bloc în zona centrală a Iașului, deși consilierii din Comisia de Urbanism au decis să respingă proiectul.

Două documente ale aceleiași instituții se bat cap în cap: decizia  Comisiei de Urbanism din 3 martie 2021 respinge proiectul PUZ, în vreme ce Avizul Unic eliberat pe 9 martie este unul favorabil.

Documentul eliberat de Comisia de Urbanism este semnat de către președintele comisiei, liberalul Sorin Trandafirescu, și de către secretarul Dorel Lebădă de la PSD.

Pe Avizul Unic apare numele președintelui Consiliului Județean Costel Alexe însă unul dintre cei doi vicepreședinți, Marius Dangă ori Sorin Afloarei, a semnat în locul acestuia. De asemenea, documentul este semnat și de funcționari din aparatul de specialitate al instituției.

Document măsluit pe biroul lui Alexe: aviz ilegal pentru un bloc în Centru

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here