Document măsluit pe biroul lui Alexe: aviz ilegal pentru un bloc în Centru

Șefii Consiliului Județean au eliberat avizul unic pentru un PUZ ce prevede construirea unui bloc, deși în ședința Comisiei de Urbanism, consilierii au decis respingerea proiectului și eliberarea unui aviz negativ @ „Eroarea” are o miză deloc măruntă: un bloc cu trei etaje peste drum de Parcul Junimea, în spate la Casa Modei @ Proiectul a avut nevoie de avizul Consiliului Județean deoarece este vorba de o construcție într-o zonă protejată istoric @ Pe 3 martie 2021, Comisia de Urbanism a decis respingerea proiectului, dar câteva zile mai târziu, pe 9 martie, Consiliul Județean a eliberat „Avizul Unic” privind aprobarea acestuia @ Pe document apare numele lui Costel Alexe, însă semnătura aparaține unuia dintre vicepreședinți: Marius Dangă ori Sorin Afloarei @ Avizul Unic a ajuns la Primăria Iași, PUZ-ul urmând să fie supus aprobării

În mod incredibil, Consiliul Județean a emis un aviz favorabil pentru construirea unui bloc în zona centrală a Iașului, deși consilierii din Comisia de Urbanism au decis să respingă proiectul.

Două documente ale aceleiași instituții se bat cap în cap: decizia  Comisiei de Urbanism din 3 martie 2021 respinge proiectul PUZ, în vreme ce Avizul Unic eliberat pe 9 martie este unul favorabil.

Documentul eliberat de Comisia de Urbanism este semnat de către președintele comisiei, liberalul Sorin Trandafirescu, și de către secretarul Dorel Lebădă de la PSD.

Pe Avizul Unic apare numele președintelui Consiliului Județean Costel Alexe însă unul dintre cei doi vicepreședinți, Marius Dangă ori Sorin Afloarei, a semnat în locul acestuia. De asemenea, documentul este semnat și de funcționari din aparatul de specialitate al instituției.

Bloc cu trei etaje peste drum de Parcul Junimea

Proiectul a ajuns pe masa consilierilor județeni din Comisia de Urbanism deoarece terenul pe care se intenționează ridicarea blocului cu trei etaje este amplasat într-o zonă protejată istoric, iar în acest caz legea impune eliberarea unui Aviz Unic. Proiectul a fost aprobat inițial printr-un PUZ similar din 2016, însă proprietarii au solicitat un nou PUZ pentru modificarea aliniamentelor. Terenul de doar 550 mp se află în coproprietatea a patru persoane fizice: Gheorghe Achelăriței, Cristian Ioan, Marian Golescu, Ciprian Struluciuc.

Pe acest teren autoritățile locale au avizat ridicarea unui bloc înalt de 13 metri.

Blocul va avea o suprafață dublă față de cea permisă de Lege

Terenul se află în centrul Iașului, pe strada Iordachi Lozonschi și, conform PUG, este amplasat într-o zonă centrală, situată în interiorul perimetrului de protecție a valorilor istorice și arhitectural-urbanistice. Reglementările urbanistice pentru această zonă prevăd indicatori urbanistici maximali POT maxim – 50% și CUT maxim – 0,80. Conform Legii nr. 350/2001 republicată, indicatorii urbanistici pot fi modificați în limita a maxim 20%, în cazul CUT maxim de la 0,80 la 0,96.

În realitate, într-o Zonă Construită Protejată, s-a permis un CUT (Coeficient de Utilizare al Terenului) dublu față de maximul permis de lege, respectiv de 1,85 față de maxim 0,96. Astfel, blocul va avea o suprafață desfășurată dublă față de ceea ce permite legea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here