Un student a învins Mafia Imobiliară din Primăria Iași. Povestea unui tânăr care vrea să-și facă o casă în orașul lui Chirica

Simplu cetățean în orașul Mafiei Imobiliare: un student care vrea să-și ridice o casă obligă Primăria Iași cu un executor judecătoresc să continue procedurile legale pentru aprobarea unui PUZ @ Vreme de cinci ani, Mihai Corneliu Pavăl s-a judecat cu Primăria Iași doar pentru ca funcționarii să nu mai blocheze actele @ Primăria Iași nu a ținut cont nici de sentința defintivă obținută de ieșean de la Curtea de Apel în 2019 @ S-a ajuns la măsuri extreme: acum, în 2020, un executor judecătoresc obligă Primăria Iași să reintroducă actele lui Pavăl în circuitul administrativ @ Tânărul nu vrea blocuri, ci să-și facă casă pe 500 mp de teren @ PUZ-urile pentru blocuri ale dezvoltatorilor și ale consilierilor locali cu afaceri în imobiliare sunt aprobate în regim de urgență, în vreme ce ieșenii de rând sunt purtați pe drumuri ani de zile

Primăria Iași și Consiliul Local au ajuns să fie confiscate de camarila primarului Mihai Chirica. Cetățenii de rând nu mai au niciun drept în fața mafiei care a acaparat aceste instituții. Singura speranță a celor care mai vor să facă ceva în acest oraș a rămas instanța de judecată. Uneori, din noianul de ieșeni care își acceptă umili soarta sub bocancul lui Mihai Chirica, mai există câte un răzvrătit care se ia la trântă cu mafia din Primăria Iași. Un student de la Facultatea de Drept a învins în instanță mafia de la urbanism. Sătul să fie victima abuzurilor și exceselor funcționarilor de la Urbanism și ale membrilor comisiilor cu atribuții în domeniul urbanismului, ieșeanul Mihai Corneliu Pavăl a acționat în judecată Primarul, Primăria Municipiului Iași și Consiliul Local. Chiar și cu o sentință definitivă în mână, funcționarii lui Chrica i-au dat cu flit celui care a îndrăznit să se revolte. A fost nevoie de un nou proces prin care Primăria și Consiliul Local să fie obligate printr-un executor judecătoresc să recunoască dispozițiile unei sentințe judecătorești și să le pună în aplicare.

A cerut PUZ pentru casă. Primăria l-a îngropat în hârtii

Corneliu Mihai Pavăl deține un teren de aproximativ 500 metri pătrați pe strada Ion Roată, în apropierea Grădinii Botanice. În anul 2015 a inițiat demersurile pentru obținerea documentelor legale în vederea construirii unei case pe terenul proprietate. Prin certificatul de urbanism eliberat in luna martie 2015, Primăria Iași i-a impus ca și condiții esențiale obținerea unui aviz de oportunitate din partea Arhitectului Șef și inițierea unui Plan Urbanistic Zonal. În decembrie 2015, Corneliu Mihai Pavăl depune la Primăria Iași documentația PUZ solicitată prin certificatul de urbanism, însoțită de toate avizele menționate. Iar de aici începe calvarul cetățeanului care dă nas în nas cu mafia de la urbanism. În locul avizării documentației și transmiterii spre aprobare către Consiliul Local, funcționarii din primărie și membrii comisiei de urbanism au început să-l îngroape pe Corneliu Mihai Pavăl în hârtii, solicitându-i o sumedenie de clarificări și alte avize suplimentare.

”După obținerea avizului de oportunitate, subsemnatul am înregistrat sub numărul 119868/17.12.2015 pe rolul Instituției Arhitectului Șef al Municipiului Iași solicitarea pentru aprobarea planului urbanistic zonal și a regulamentului local de urbanism pentru imobilul situat în strada Ion Roată nr. 18. Pe parcursul procedurii de verificare și aprobare a panului urbanistic zonal, au fost emise avize ale comisiei de urbanism și CTATU, prin care se solicitau subsemnatului documente și lămuriri suplimentare.” a precizat Pavăl în fața judecătorilor.

Întrucât solicitările venite dinspre Primărie după depunerea documentației PUZ depășeau cadrul legal, Pavăl a refuzat să dea curs solicitărilor considerându-le abuzive. A depus mai multe plângeri administrative prin care a solicitat primarului Mihai Chirica deblocarea situației, însă a fost ignorat. Arhitectul șef a refuzat să continue procedura de avizare a PUZ-ului, condiționand-o de solicitările suplimentare de documente.

După doi ani de refuzuri a ajuns în instanță

Aflat în fața acestui impas, cu o documentație PUZ blocată de aproape doi ani, Pavăl se îndreaptă către instanțele de judecată. Prin cererea depusă la Tribunalul Iași, Pavăl a solicitat judecătorilor să oblige Primarul și  Consiliul Local să continue procedura de avizare a PUZ-ului.

 

”Subsemnatul am considerat că acele solicitări exced prevederilor legale, lucru pe care l-am făcut cunoscut Primarului Municipiului Iași și Consiliului Local, prin plângerile împotriva avizelor Comisiei de Urbanism și CTATU. Instituția Arhitectului Șef al Municipiului Iași nu a mai procedat la continuarea procedurii de aprobare a PUZ și înaintare a proiectului către Consiliul Local. Arhitectului Șef a considerat că procedura se va relua doar în măsura în care subsemnatul mă conformez solicitărilor acestor comisii, al căror rol este de altfel doar de a emite avize consultative, nu de a condiționa desfășurarea procedurii prin emiterea de solicitări suplimentare.” se arată în cererea de chemare în judecată.

Sentința: „Curtea nu poate fi de acord cu modalitatea de lucru a autorității publice”

În ianuarie 2019 Corneliu Mihai Pavăl obține un verdict definitv din partea Curții de Apel Iași. Conform dispozitivului hotărârii, judecătorii arată că Primăria avea obligația de a continua parcurusul de soluționare a cererii de avizare a PUZ-ului chiar și în lipsa depunerii documentelor solicitate ulterior de către comisii. Astfel, judecătorii au obligat Primarul și Consiliul Local să reia procedura de avizare a PUZ-ului fără documentele solicitate ulterior depunerii documentației.

”Curtea nu poate fi de acord cu modalitatea de lucru a autorității publice. Cererea de emitere PUZ trebuie să își găsească finalitatea prin emiterea unui act administrativ de soluționare definitivă a acesteia, act ce nu poate îmbrăca decât forma unei hotărâri de consiliu. Solicitarea unor acte suplimentare nu exonerează autoritatea publică de sarcina rezolvării cererii printr-un act care să îndeplinească cerințele legale și care să poată fi supus cenzurii instanțelor de contencios administrativ. Instanța obligă pârâții Primarul Municipiului Iași și Consiliul Local al Municipiului Iași la continuarea procedurii în vederea soluționării cererii nr. 119868/2015 privind emiterea avizului PUZ” se arată în decizia Curții de Apel Iași.

Primăria a ignorat sentința. S-a ajuns la executor judecătoresc

Chiar și cu această hotărâre în mână, Corneliu Mihai Pavăl nu a reușit să răzbească. Mafia lui Chrica de la Urbanism pare de neclintit. Nimeni din Primăria Iași nu a dat curs deciziei instanței. Însă, Pavăl nu a renunțat așa de ușor. După mai multe notificări transmise Primăriei și Consiliului Local, a apelat la un executor judecătoresc pentru punerea în aplicare a deciziei instanței. Astfel că s-a ajuns ca în Primăria Iași legea și deciziile judecătorilor să fie impuse cu forța, prin executare silită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here