Un preot a acoperit cu vopsea… 200 de ani de istorie

Probabil bine intenționat, dar neinformat, un preot din Deleni a ajuns să răspundă în fața legii pentru faptul că a recondiționat biserica în care slujește. Așa cum spuneam, intențiile au fost bune, numai că preotul Dănuț Fotea trebuia să se intereseze înainte dacă poate tencui un… momnument istoric.

În timpul lucrărilor la Biserica Adormirii Maicii Domnului din Deleni, muncitorii au dat jos ornamentele exterioare și au tencuit… picturi vechi de 200 de ani, toate acestea fără a exista un aviz de la autorități.
„În mod legal, părintele putea să se apuce de lucrări de reparații sau de restaurare doar după ce obținea de la Primărie autorizație de construire și îndeplinea condițiile impuse de certificatul de urbanism”, a afirmat primarul comunei Deleni, Dumitru Prigoreanu.
În replică, preotul, care a strâns 30.000 de lei pentru lucrările de restaurare de la enoriași, spune că nu a vrut decât să asigure siguranța acestora: „N-am făcut altceva decât să pun niște tablă, care era luată de vânt și cam atât. Sau tencuiala care era cazută și trebuia să fac în așa fel încât să nu cadă peste oameni. Deci nu s-au făcut reparații care să modifice sau să strice ceva”.
Preotul în cauză este cercetat atât penal, cât și disciplinar, deoarece și Mitropolia Moldovei și Bucovinei a deschis o anchetă internă.
„Ar fi trebuit să obțină autorizația și avizul Centrului Eparhial și autorizația de construire, chiar dacă era vorba de o lucrare de urgență”, a declarat Marian Timofte, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Preotul Dănuț Fotea riscă o amendă sau chiar un an de închisoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here