Un elev din Râmnicu Vâlcea a câștigat respectul oamenilor de știință americani

Sursa: Facebook

La numai 18 ani, Ionuț Budișteanu a convins juriul să-i acorde marele premiu, de 75.000 de dolari, la International Science and Engineering Fair (ISEF), organizat de Intel în SUA

Ionut Budișteanu, un elev în vârstă de 18 ani, din Râmnicu Vâlcea, a câștigat, vineri seara, premiul cel mare la un important concurs de cercetare pentru elevii de liceu – International Science and Engineering Fair (ISEF), organizat de compania Intel din Arizona, SUA, în valoare de 75.000 de dolari și denumit „Gordon E. Moore”, după fondatorul Intel, informeaza Agerpres, citat de Hotnews.ro. Invenția cu care a câștigat este o mașină care se conduce singură cu ajutorul unui radar 3D.

„Este primul premiu câștigat de un român. Săptămâna a fost una de excepție pentru Ionuț, după ce, în urmă cu doar trei zile, a câștigat la Houston alt premiu”, a declarat, în această dimineață, pentru Agerpres, prof. Remus Grigorescu, inspectorul general al ISJ Vâlcea.

Ionut Budisteanu s-a mai remarcat, pe lânga „Gordon E. Moore”, și cu alte ocazii: a ocupat primul loc la categorie, alături de Best of Category (primul loc la categorie a fost acordat mai multor elevi). De asemenea, a câștigat și două premii speciale din partea companiilor care sponsorizează evenimentele de acest gen.

Potrivit comunicatului de presă remis de organizatorii ISEF, „Ionuț spune că cercetarea sa se adresează unei probleme globale majore. În 2004, accidentele de mașina au provocat 2,5 milioane de decese la nivel mondial, iar 87% dintre accidente au avut drept cauză eroarea șoferului. Cu un radar 3D și camere, Ionuț a creat un design fezabil pentru o mașină cu control autonom care ar putea detecta liniile si curbele din trafic, precum și poziționarea în timp real a mașinii – și ar costa doar 4.000 de dolari.”

Varianta utilizata de Ionuț Budișteanu la experimente și prezentată la Intel ISEF a costat 400 de dolari, mai arată Hotnews.ro. Tânărul vâlcean are 18 ani și este elev la Grupul Școlar Oltchim. Are deja în palmares 90 de premii naționale și internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here