Un avocat din Iași nu și-a plătit taxele timp de 14 ani. Nu vrea să „sufere un prejudiciu ireparabil”

Un avocat din cadrul Baroului Iași este executat silit de inspectorii de la Finanțe pentru o datorie de aproape 96.000 lei. Mircea Hotnog nu și-a plătit dările la stat din 2011, iar ANAF i-a pus sub sechestru mai multe bunuri deținute într-o comună din județul Vaslui pentru a trece la executarea silită. Avocatul încearcă să scape de executare, solicitând instanței să constate prescrierea  termenelor de plată pentru sumele cumulate între 2011 și 2017 și recalcularea debitelor din ultimii cinci ani. Acesta a susținut în fața instanței că poate suferi un prejudiciu dacă va rămâne fără bunurile din județul Vaslui, moștenite alături de alte rude. „Dacă se continuă formele de executare silită și se dispune vânzarea imobilelor puse sub sechestru, sumele încasate chiar și în contul datoriilor prescrise nu se mai restituie, astfel că debitorul suferă un prejudiciu ireparabil”, susține avocatul Mircea Hotnog într-o contestație depusă la instanță. În 2021, Hotnog a fost executat silit și de proprietarul vilei în care locuia, pentru că nu și-a mai plătit chiria conform contractului.

Un cunoscut avocat din Iași a fost luat la ochi de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), pentru o datorie de 95.958 lei. Mircea Ioan Hotnog ar datora banii pentru că nu a achitat dările fiscale la stat în ultimii 14 ani, iar inspectorii i-au pus sechestru pe mai multe bunuri pe care le deține în județul Vaslui.

Mircea Ioan Hotnog, avocat în Baroul Iași din 1998, a depus o contestație la executare, o contestație la procesul verbal de sechestru instituit de ANAF. Avocatul a solicitat suspendarea executării silite, arătând și faptul că a intervenit prescripția dreptului de a se cere executarea silită. ANAF a calculat debitele începând cu anul 2011, în vreme ce Hotnog susține că pentru o parte a acestora termenul este prescris, iar statul nu mai poate recupera sumele.

Sechestru pe terenurile avocatului din județul Vaslui

În martie 2024, ANAF i-a pus sechestru pe mai multe terenuri din comuna Crețești, județul Vaslui. Este vorba de două terenuri arabile de 2.500 mp (evaluate la 15.100 lei și 10.000 lei), un teren intravilan cu vie de circa 4.500 mp (evaluat la 67.000 lei), dar și un teren cu o clădire, suprafață de peste 2.100  mp (evaluat la 4.500 lei). Valoarea estimată a bunurilor puse sub sechestru este de 136.130 lei, conform adreselor emise de către ANAF. Hotnog deține terenurile în coproprietate alături de alte rude, având cota 3/8 din acele bunuri.

Avocatul Mircea Hotnog cere ștergerea datoriei pe 7 ani

Avocatul Hotnog susține însă că pentru datoria cumulată între 2011 și 2017 a intervenit prescripția și că aceasta trebuie ștearsă. Acesta invocă articolul 215 din Codul de procedură fiscală, care arată că solicitarea de executare silită se prescrie în cinci ani de la 1 ianuarie a anului următor pentru care a fost făcută solicitarea. În plus, bărbatul susține și că sumele datorate pentru perioada 2018 – 2023 nu au fost calculate corect de inspectorii fiscali.

Din calculul făcut la dosar în perioada anilor 2011-2017 este constatată de organul fiscal o datorie de 38.502 lei. Rezultă, deci, că sumele ce trebuie analizate, dacă sunt corect calculate, sunt aferente anilor 2018-2023, respectiv la diferența de 57.456 lei. Pentru obligațiile anilor 2018-2023 solicit efectuarea unei expertize financiar contabile, deoarece cred că stabilirea creanțelor fiscale nu a fost făcută corect, susține Mircea Hotnog.

Avocatul susține că poate suferi un prejudiciu ireparabil

Avocatul ieșean susține că în cazul executării silite ar suferi un prejudiciu ireparabil.

Suspendarea este motivată și de faptul că dacă se continuă formele de executare silită și se dispune vânzarea imobilelor puse sub sechestru, sumele încasate chiar și în contul datoriilor prescrise nu se mai restituie, astfel că debitorul suferă un prejudiciu ireparabil, mai susține Mircea Hotnog.

Pe de altă parte, ANAF precizează că avocatul nu a făcut „dovada existenței unor motive temeinice pentru a dispune suspendarea executării, respectiv a unor indicii temeinice de nelegalitate a actelor de executare”.

Bun de plată pentru a evita executarea silită

Pentru a se putea ajunge la suspendarea executării silite, Mircea Hotnog trebuia să depună și o cauțiune calculată la valoarea sumei restante. Conform art.719, al.2 din Codul de Procedură Civilă, Hotnog trebuia să depună o cauțiune de 1.000 lei plus 5 la sută pentru ceea ce depășește 10.000 lei. Adică, pe lângă 1.000 lei, avocatul trebuia să mai plătească 4.800 lei din suma datorată, având o cauțiune de 5.800 lei.

Administrația Fiscală: „debitorul-contestator nu aduce probe suficiente în dovedirea pagubei ce urmează a fi suferită”

Hotnog a chemat în instanță și Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași, instituție care susține că nu poate fi parte în proces. Documentele fiscale împotriva lui Mircea Hotnog au fost emise de Administrația Județeană de la Vaslui. Aceasta din urmă a cerut respingerea contestației la executare formulată de avocat.

„Existența unui caz bine justificat nu poate fi reținută decât dacă din împrejurările cauzei ar rezulta o îndoială puternică, serioasă și evidentă asupra prezumției de legalitate de care se bucură actul de executare. Cu privire la paguba iminentă, respectiv prejudiciul material viitor, dar previzibil și de natură a perturba grav activitatea societății, arătăm faptul că debitorul- contestator nu aduce probe suficiente în dovedirea pagubei ce urmează a fi suferită”, susțin reprezentanții ANAF.

Aceștia mai precizează și că întreaga contestație formulată împotriva procesului verbal de sechestru este tardivă, avocatul depunând solicitarea în afara termenului de 15 zile de la notificare. Statul i-a pus sechestru

Instanța a respins cererea avocatului de suspendare a executării silite

De altfel, Mircea Hotnog arată că i s-ar crea un prejudiciu „câtă vreme, pe fondul cauzei a învederat o serie de aspecte legate de prescripția dreptului creditoarei de a obține executarea silită, însă aceste aspecte nu pot fi verificate sau analizate la acest moment”. De altfel, magistrații au arătat că toate criticile formulate de către acesta privind prescripția dreptului ANAF de a obține executarea silită nu constituie o cauză pentru justificarea urgenței în soluționarea cererii de suspendare.

„Instanța apreciază că nu există motive temeinice pentru a se opri procedura de executare silită, chiar dacă existența unui prejudiciu în patrimoniul debitorului este inerentă oricărei proceduri de executare silită. Însă, în speță, acesta nu are un caracter ireversibil în situația în care aspectele invocate de debitoare se vor dovedi întemeiate în urma analizei fondului contestației la executare”, susțin magistrații.

Hotnog nu se află la prima executare silită pentru datorii

În urmă cu patru ani, avocatul ieșean Mircea Hotnog a fost executat de către proprietarul vilei în care locuia cu chirie. Hotnog nu a plătit chiria, iar proprietarul a obținut executarea silită a acestuia. Chiar dacă ar fi putut, conform contractului, să-i interzică accesul în casă, nu a apelat la acest drept. Hotnog a închiriat o vilă pe trei niveluri cu 900 de euro/lună în Valea Lupului de la firma Imperia Development. Contractul prevedea faptul că în cazul în care Hotnog întârzia la plata chiriei sau utilităților cu mai mult de 30 de zile peste data scadentă a obligațiilor, proprietarul avea dreptul de a rezilia contractul și de a reține garanția constituită, de a întrerupe furnizarea utilităților și de a interzice accesul pe proprietate oricărei persoane, inclusiv chiriașului. Hotnog acumulase o datorie de peste 11.000 lei în contul chiriei neplătite.

 

Vlad ROTARU

 

 

1 COMENTARIU

  1. GOLANUL asta de loc nu este din SUCEAVA?? Numai la,noi PUTOAREA asta nu platea darile la Stat ! Ca la chinezi era vorba de PIATA TIEN NAM MEN !Il aranjau definitiv !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here