Un angajat la pompe funebre a povestit cum cumpara de la Ambulanta informatii despre morti. Un pont banal, platit cu 600 de lei

Curtea de Apel Cluj-Napoca a validat in 23 iunie, printr-o sentinta definitiva, un acord de recunoastere a vinovatiei prin care un angajat al unei firme de pompe funebre a acceptat sa primeasca o pedeapsa de 10 luni de inchisoare cu suspendare in schimbul recunoasterii vinovatiei.

O ancheta inceputa in 2015 dupa o sesizare din oficiu avea sa scoata la iveala modul in care angajati ai Serviciului de Ambulanta Cluj vand informatii despre persoanele decedate reprezentantilor unei firme de pompe funebre. In faza incipienta ancheta a fost instrumentata de DNA, vizandu-l inclusiv pe seful Serviciului de Ambulanta Cluj. Cum ancheta nu a aratat implicarea sefului de la Ambulanta, DNA si-a declinat competenta. Potrivit procurorilor de la Parchetul Curtii de Apel Cluj-Napoca, unde dosarul a ajuns in final, cinci persoane au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei in acest caz, iar o persoana a fost trimisa in judecata.

Angajatul de la pompe funebre care a recunoscut faptele

Unul dintre cei care a recunoscut ca a cumparat informatii de la angajati ai Serviciului de Ambulanta a fost H.L.V., angajat al unei firmei de pompe funebre. In urma recunoasterii vinovatiei, angajatul de la pompe funebre a primit 10 luni de inchisoare cu suspendare pentru complicitate in forma continuata (2 acte materiale) la folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii de bani si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii de bani. Acordul incheiat de procuror si angajatul de la pompe funebre a fost confirmat atat de Judecatorie, cat si de Curtea de Apel, care a pronuntat sentinta finala in 23 iunie.

Fiecare pont, rasplatit cu 600 de lei

Din dosarul barbatului care si-a recunoscut faptele reiese cum functiona relatia dintre firma de pompe funebre si „sursele” de la Ambulanta. In acordul de recunoastere a vinovatiei, angajatul de la pompe funebre a aratat ca intr-o singura noapte un echipaj de la Ambulanta format dintr-un medic si un sofer i-au furnizat doua cazuri de persoane decedate pentru care a platit 1.200 de lei, fiecaruia dintre cei doi angajati revenindu-i suma de 600 de lei. „Totodata inculpatul a aratat ca ar mai fi procedat si cu alte ocazii in acest sens, avand in vedere ca administratorul societatii, inculpatul I.D., avea o intelegere cu personalul din cadrul SAJ Cluj in sensul ca, daca functionarii publici il pun in legatura cu apartinatorii persoanei despre al carei deces afla cu ocazia exercitarii atributiilor de serviciu pentru ca sa incheie contracte de prestari servicii funerare, atunci I.D. obisnuia sa-i remunereze financiar cu o suma de bani, cel mai des suma de 600 lei, pe acel functionar public care ii furniza datele ce permiteau intrarea in contact cu acei apartinatori„, se arata in sentinta care valideaza acordul de recunoastere incheiat intre procurori si angajatul firmei de pompe funebre.

In aplicarea pedepsei de 10 luni inchisoare cu suspendare s-a avut in vedere si faptul ca angajatii Serviciului de Ambulanta ii furnizau informatii firmei de pompe funebre cu acordul apartinatorilor. „Apartinatorii persoanei decedate au apreciat sprijinul oferit de functionarii publici din cadrul SAJ Cluj prin punerea in legatura cu firma de pompe funebre in momentele imediat ulterioare decesului unei persoane apropiate si nu s-au considerat prejudiciati in vreun fel. Valoarea sumei de bani remisa cu titlu necuvenit functionarii publici din cadrul SAJ Cluj a fost una relativ mica, iar functionarii publici au fost remunerati in mod necuvenit fara ca inculpatul sa le solicite incalcarea vreunei atributii profesionale, neexistand date ca prin actiunea infractionala ce face obiectul cauzei s-a adus atingere altor relatii sociale ce ocrotesc buna desfasurare a relatiilor profesionale de munca”, se mai arata in sentinta de confirmare a acordului de recunoastere a vinovatiei.

Judecatorii au mai retinut ca angajatul de la pompe funebre a actionat in numele firmei fiind exercitata asupra sa o „stare de constrangere care il obliga intr-un fel sa procedeze astfel”. „Cu toate acestea, starea de constrangere morala in care se afla nu intruneste toate prevederile legale pentru a fi retinuta ca si cauza de neimputabilitate, inculpatul stiind totusi ca procedand astfel are si el de castigat ca urmare a faptului ca firma prospera financiar in urma obtinerii acestor informatii care duceau la incheierea de contracte de prestari servicii iar inculpatul a savarsit doua acte materiale in decurs de cateva ore”, se mai arata in sentinta Curtii de Apel Cluj, ramasa definitiva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here