Un angajat al ISC Iași, arestat pentru luare de mită! Inspectorul a cerut sisteme de aer condiționat și Wi-fi de la un dezvoltator pentru a-i semna recepția imobilului

 

Un inspector din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții a fost arestat pentru 30 de zile după ce a cerut mită unui dezvoltator pentru a-i semna recepția blocului construit. Inspectorul Ovidiu Tătărușanu a fost ajutat de un responsabil tehnic de execuție, care s-a ales cu 60 de zile de control judiciar. Cei doi au cerut sisteme de aer condiționat și sisteme Wi-fi, au indicat și magazinul de la care aceste produse urmau a fi luate. Dezvoltatorul deține o societate din orașul Rădăuți, județul Suceava, și construiește un bloc în comuna Ciurea.

Un angajat de la Inspectoratul de Stat în Construcții Iași și o altă persoană au fost reținute de procurorii ieșeni pentru fapte de corupție. Ovidiu Tătărușanu, angajat al ISC Iași, și Mihai Loghin, responsabil tehnic de execuție, au fost ridicați de Direcția Generală Anticorupție (DGA) pentru luare de mită, după ce au cerut mită reprezentanților unei firme de construcții pentru recepția unui imobil. Tătărușanu i-a cerut dezvoltatorului să îi aducă 6 sisteme de aer condiționat cu 6 module Wi-Fi, în schimbul semnării procesului verbal de recepție finală a investiției, valoarea produselor fiind de peste 20.000 lei. Dezvoltatorul i-a dat acele sisteme prin intermediul lui Mihai Loghin, cealaltă persoană care a fost reținută. Ba chiar, Tătărușanu a indicat și societatea de la care dezvoltatorul a trebuit să ia acele sisteme ce urmau să ajungă la inspectorul ISC Iași.

Denunțătorul a construit un bloc în Ciurea

Societatea ar fi din Rădăuți, județul Suceava, aceasta derulând proiectul unui bloc de două etaje în comuna Ciurea, satul Hlincea. Este vorba de firma Puredil SRL, administrată de Adrian Purci. ”Inculpatul T.O. în calitate de inspector in cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii Iaşi, fiind desemnat să participe conform HG 273/1994, ca membru in comisia de recepţie la terminarea lucrărilor pentru imobilul ridicat de P.A. în satul Hlincea, din jud Iaşi, a pretins prin intermediul lui L. M., in data de 17 sau 18 aprilie 2024 , pentru a semna procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, 4 bucăţi Daikin Sensira 12000 btu in valoare de 2240 lei + TVA ; 2 bucăţi Daikin Sensira 21000 btu în valoare de 3845 lei + TVA; 6 module WIFI BRP069B45 in valoare de 176 lei +TVA, solicitare ce a fost acceptată, astfel că la data de 29.04.2024 a semnat acel proces-verbal şi ulterior la data de 16 mai 2024 a primit bunurile solicitate pe care le-a depozitat într-o boxă aflată la subsolul unui bloc din localitatea Valea Lupului, jud Iaşi. Inculpatul L.M. în data de 17 sau 18 aprilie 2024 a transmis martorului P. A. faptul că inspectorul din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii Iaşi T.O., care fusese desemnat să participe conform HG 273/1994, ca membru in comisia de recepţie la terminarea lucrărilor pentru imobilul ridicat in satul Hlincea din jud Iaşi, a pretins pentru a semna procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, 4 bucăţi Daikin Sensira 12000 btu in valoare de 2240 lei + TVA ; 2 bucăţi Daikin Sensira 21000 btu în valoare de 3845 lei + TVA; 6 module WIFI BRP069B45 in valoare de 176 lei +TVA, solicitare ce a fost acceptată, astfel că la data de 29.04.2024 a semnat acel proces-verbal şi ulterior a actionat pentru ca funcționarul să primească mita cerută, făcând demersuri pentru emiterea facturii fiscale fără a fi plătită, precizând locaţia unde să fie livrate bunurile, care la data de 16 mai 2024 au fost funcţionarului care le-a depozitat într-o boxă aflată la subsolul unui bloc din localitatea Valea Lupului, jud Iaşi”, se arată în comunicatul Parchetului.

Iată comunicatul DGA

Anchetatorii au decsris și cum a cerut Tătărușanu mita de la dezvoltator. ”Două persoane din județul Iași, respectiv un angajat al Inspectoratului de Stat în Construcții și un responsabil tehnic de execuție, au fost reținute ieri, 20 mai a.c., de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, pentru cercetări privind suspiciunea săvârșirii unor infracțiuni de corupție, după o serie de activități de procedură penală desfășurate împreună cu ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Iași.

În cauza sunt efectuate cercetări privind săvârșirea infracțiunii de luare de mită de către un angajat al Inspectoratului de Stat în Construcții, faptă comisă prin intermediul altor 2 persoane, cercetate pentru complicitate la luare de mită, în scopul avizării favorabile a unei documentații pentru recepția unui imobil, respectiv un bloc de locuințe.

În fapt, suspectul inspector în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții Iași a solicitat unui investitor imobiliar, denunțător în cauză, prin intermediul altui suspect (responsabil tehnic de execuție), să-i remită 6 sisteme de aer condiționat cu 6 module Wi-Fi, în schimbul semnării procesului verbal de recepție finală a investiției. La momentul când a pretins aceste bunuri, inspectorul ISC Iași a indicat inclusiv societatea comercială de la care denunțătorul urma să achiziționeze produsele respective, societate al cărei reprezentant este suspect pentru complicitate la luare de mită.

Pentru documentarea probatoriului, în cursul zilei de ieri, ofițerii DGA – SJA Iași, la delegarea și sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, au pus în executare 4 mandate de percheziție domiciliară, din care 3 la locuințele suspecților și una la sediul societății comerciale.

Cu ocazia percheziției efectuată la inspectorul ISC Iași, au fost identificate și ridicate toate cele 6 sisteme de aer condiționat menționate, cu modulele Wi-Fi aferente, în valoare totală de 20.070 lei, primite cu titlu de mită anterior.

Totodată, au fost puse în executare 3 mandate de aducere la unitatea de parchet față de cele trei persoane, iar în urma audierii, a fost pusă în mișcare acțiunea penală, două dintre acestea fiind reținute pentru 24 de ore pentru continuarea cercetărilor în vederea stabilirii întregii activități infracționale”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

Inspectorul ISC Iași a fost reținut 30 zile

Magistrații de la Tribunalul Iași au decis rețșinerea pentru 30 de zile al lui Ovidiu Tătărușanu. Complicele acestuia, Mihai Loghin s-a ales cu 60 de zile de control judiciar. ”Admite în parte propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi în dosarul de urmărire penală nr. 282/260/P/2024, cu privire la inculpaţii Tătăruşanu Ovidiu şi Loghin Mihai şi, în consecinţă: I. Cu privire la inculpatul Tătăruşanu Ovidiu: În conformitate cu dispoziţiile art. 226 Cod procedură penală raportat la art. 202 alin. 1, 2 , 3 şi 4 lit. e şi art. 223 alin. 2 Cod procedură penală dispune arestarea preventivă a inculpatului Tătăruşanu Ovidiu, ,cercetat în dosarul de urmărire penală nr. 282/260/P/2024 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi sub aspectul săvârşirii infrac?iunii de „luare de mită”, prevăzută de art. 289 alin. 1 Cod penal, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 21.05.2024 şi până la data de 19.06.2024, inclusiv. În baza disp. art. 230 alin. 1 Cod procedură penală, dispune emiterea mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatului Tătăruşanu Ovidiu – cu datele de stare civilă şi domiciliul mai sus menţionate. Constată că inculpatul a beneficiat de asistenţă juridică din partea unui avocat ales. II. Cu privire la inculpatul Loghin Mihai: În conformitate cu dispoziţiile art. 227 Cod procedură penală respinge propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi faţă de inculpatul Loghin Mihai și dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului re?inut. În baza disp. art. 227 alin. 2 Cod procedură penală raportat la art. 202 alin. 1, 3, 4 lit. ”b” cu referire la art. 211 şi urm. Cod procedură penală, ia faţă de inculpatul Loghin Mihai măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, care se calculează începând cu data de azi, 21.05.2024”,s e arată în decizia instanței.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here