Ultimul tun al milionarului din dosarul lui Chirica: 1.000.000 de euro de la Primărie și un mastodont cu 14 niveluri pe un spațiu verde

Într-un proces deschis la Tribunalul Iași, firma imobiliarului Gheorghe Cheșcu, Flux SRL, cere despăgubiri de 1 milion de euro de la Primărie și avizarea favorabilă a unui proiect imobiliar care presupune construirea unui mastodont cu 14 niveluri pe un teren din Tătărași inventariat ca spațiu verde @ Demersurile pentru autorizarea proiectului au început în 2018 – 2019, înainte ca DNA să-l pună sub acuzare pe administratorul Flux și pe primarul Mihai Chirica în cazul blocului intabulat ilegal de pe strada Vasile Lupu @ Inițial, Primăria Iași a emis pentru Flux SRL un certificat de urbanism din care a omis necesitatea obținerii Avizului Unic de la Consiliul Județean, obligatoriu în cazul terenurilor încadrate ca „spații verzi” @ Proiectul lui Cheșcu a mers pe circuitul de avizare fără Avizul Unic al Consiliului Județean, lucru sesizat în ultimă instanță de către secretarul Consiliului Local, Denisa Ionașcu, care a returnat întreaga documentație în vederea completării @ Surpriză: Consiliul Județean a refuzat eliberarea Avizului Unic, deoarece „contravine regulamentului aferent PUG Municipiul Iași și OUG 195/2005 privind protecția mediului” @ Disperat, Cheșcu a apelat la Justiție @ Flux SRL susține că a cerut Primăriei Iași să îl despăgubească conform legii dacă se dorește ca terenul respectiv să ramână spațiu verde @ În caz contrar, solicită să-i fie aprobat proiectul PUZ pentru a putea construi clădirea cu 14 niveluri

Omul de afaceri Gheorghe Cheșcu a dat în judecată Primăria Municipiului Iași, Consiliul Local Iași, Consiliul Județean Iași, pe primarul Mihai Chirica și pe secretarul municipiului, Denisa Ionașcu, într-un proces în care solicită daune de 1 milion de euro. Prin acțiunea depusă la Tribunalul Iași, Cheșcu solicită anularea mai multor hotărâri ale Consiliului Local Iași, precum și a unor avize și documente emise de către Primăria Municipiului Iași și Consiliul Județean Iași. Cheșcu solicită ca Primăria și Consiliul Județean să fie obligate să avizeze favorabil un proiect PUZ din zona Tătărași și totodată să fie despăgubit cu suma de 1 milion de euro pentru prejudiciul creat de cele două instituții.

Societatea Flux, deținută de familia Cheșcu, a intenționat construirea unei clădiri cu funcțiuni mixte pe un teren proprietate situat în zona Doi Băieți. Demersurile au fost începute în perioada 2018-2019, iar în 2021 proiectul s-a blocat ca urmare a unui aviz negativ eliberat de către Consiliul Județean Iași. Cheșcu a cumpărat mai multe parcele de teren în ani 2011-2012 pe care le-a alipit ulterior. Însă terenurile achiziționate prin intermediul firmei Flux fuseseră anterior încadrate în Planul Urbanistic General al Iașului, aprobat în anul 1999, ca fiind spații verzi. Conform PUG, utilizările admise pe terenul respectiv sunt „funcțiuni de spațiu plantat, circulații pietonale, mobilier urban, amenajări pentru jos și odihnă, adăposturi, grupuri sanitare publice.” Se interzic, în același timp, orice schimbări ale funcțiunilor menționate. Cheșcu nu poate schimba destinația terenului prin PUZ și astfel solicită să fie anulat parțial PUG-ul municipiului în ceea ce privește terenul său.

Mastodont pe 14 niveluri avizat pe un spațiu verde

În perioada de glorie a Mafiei Imobiliare, când trio-ul Mihai Chirica (primar) – Gabriel Harabagiu (viceprimar) – Alexandru Mustiață (arhitect șef) jupânea tot ce ținea de urbanism, omul de afaceri Gheroghe Cheșcu era unul dintre favorizații clicii infracționale din Primăria Iași. PUZ-uri și autorizații ilegale la care se adaugă nenumărate recepții și edificări falsificate, toate puse pe tavă de către Chirica, Harabagiu și Mustiață milionarului Gheorghe Cheșcu.

În aprilie 2019, în același registru de încălcare a dispozițiilor legale, Primăria Iași îi eliberează firmei Flux un certificat de urbanism pentru întocmirea unui PUZ în vederea construirii în Tătărași a unui imobil cu destinația mixtă: locuințe, birouri și spații comerciale. Cheșcu dorea construirea unui mastodont cu o suprafață de peste 20.000 mp, 14 niveluri și o înălțime de peste 40 metri. Numai că documentul eliberat de Primărie este ilegal! De ce? Pentru că, funcționarii și demnitarii care au participat la emiterea certificatului de urbanism „au uitat” să menționeze între documentele necesare elaborării PUZ-ului avizul unic eliberat de Consiliul Județean! Era încă perioada de dinaintea descinderilor DNA în curtea baronului Mihai Chirica, iar lucrurile funcționau doar pe baza intereselor conducerii Primăriei. Terenul firmei Flux este situat în strada Ciurchi nr. 140, iar conform Planului Urbanistic General, terenul respectiv a fost încadrat ca „spații verzi”. Or, pentru această categorie de terenuri, în momentul schimbării destinației printr-un Plan Urbanistic Zonal, este obligatorie obținerea avizului unic de la Consiliul Județean.

Secretarul Primăriei le dă peste mâini, Consiliul Județean blochează proiectul

Firma lui Cheșcu a făcut demersurile de întocmire a PUZ-ului pe baza certificatului ilegal emis de prietenii săi din Primărie, iar în ianuarie 2020 a depus documentația pentru avizare. Din ianuarie și până în aprilie, PUZ-ul trece prin comisiile de specialitate  ca acceleratul prin gară. Niciunul dintre membrii comisiilor de specialitate care au avizat proiectul nu observă lipsa avizului unic de la CJ! După acest galop, brusc PUZ-ul Flux bate pasul pe loc mai multe luni. La fel de subit, în ianuarie 2021 se întocmește referatul de aprobare, document blocat de Chirica timp 9 luni fără nicio justificare. Pe 20 ianuarie întreaga documentație este înaintată secretarului Denisa Ionașcu pentru avizare și introducere pe ordinea de zi a Consiliului Local. În urma analizei, Ionașcu constată „omisiunea” trio-ului Chirica – Harabagiu – Mustiață și prin urmare trimite documentația înapoi arhitectului șef pentru reanalizare și completare cu avizul unic de la Consiliul Județean. Ilegalitatea fiind descoperită, Mustiață și Harabagiu îi returnează lui Cheșcu documentația  și îi solicită completarea ei cu avizul unic de la CJ motivat de faptul că, conform PUG-ului, terenul din Ciurchi este încadrat ca spațiu verde. Flux solicită CJ Iași eliberarea avizului, însă răspunsul instituției este unul negativ. ”În urma ședinței Comisiei Tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism din data de 12.08.2021, Planul Urbanistic Zonal și Regulamentul local de urbanism aferent acestuia se avizează nefavorabil întrucât contravine regulamentului aferent PUG Municipiul Iași și OUG 195/2005 privind protecția mediului.” se arată în documentul emis de Consiliul Județean și semnat de președintele Costel Alexe.

Avizarea PUZ-ului sau banii pe teren

Blocat la mantinelă de către Consiliul Județean și fără a mai putea apela la trio-ul de aur al Mafiei Imobiliare, prins în menghină de DNA, Cheșcu a început demersurile pe cale legală pentru deblocarea situației. Acțiunea depusă la Tribunalul Iași are ca obiect anularea parțială a hotărârilor de Consiliu Local prin care a fost aprobat și reactualizat ulterior PUG-ul Iașului. Cheșcu solicită practic schimbarea încadrării din PUG a terenului său, de la spații verzi cu interdicția de construire la „zonă cu funcțiuni mixte”. Această schimbare i-ar permite lui Cheșcu să înceapă demersurile de construire a proiectului dorit. În argumentarea cererii, Flux menționează faptul că încadrarea terenului său în categoria spații verzi s-a făcut cu încălcarea legii. Avocații Flux au arătat că terenurile dobândite nu au fost niciodată proprietate publică, iar pe unele dintre parcele au existat cândva constructii cu destinație locuințe și hale industriale. Prin urmare, încadrarea în categoria spații verzi este una eronată.

Conform legislației, terenurile înscrise în Cartea Funciară ca fiind curți construcții, precum și terenurile ce se află în proprietatea persoanelor fizice sau juridice nu pot fi inventariate sau declarate ca spații verzi decât după expropriere.” se menționează în cererea de chemare în judecată.

Omul de afaceri susține că în momentul de față nu își poate valorifica proprietatea fiind blocat de Primărie care nici nu îl lasă să construiască dar nici nu i-a făcut vreo ofertă pentru cumpărarea terenului. Cheșcu menționează că a cerut Primăriei Iași să îl despăgubească conform legii dacă se dorește ca terenul respectiv să ramână spațiu verde. În caz contrar solicită să-i fie aprobat proiectul PUZ pentru a putea construi clădirea cu 14 nivele.

Rareș Neamțu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here