Ucraina refuză transportoarele blindate de la francezi

Franța a trimis transportoarele blindate Bastion în Armenia, deși acestea erau inițial destinate Forțelor Armate ale Ucrainei. Ucraina a refuzat transportoarele, argumentând că nu sunt suficient protejate împotriva focului de artilerie și a rachetelor antitanc rusești. Astfel, Franța a reorientat aceste vehicule către Armenia, care a solicitat asistență militară din cauza temerilor privind o posibilă forțare a coridorului către enclava sa Nahicevan de către Azerbaidjan, încălcând sudul Armeniei.

În octombrie 2022, se vehicula că Franța ar putea transfera 20 de vehicule blindate Bastion către armata ucraineană. În ianuarie 2023, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit președintelui francez Emmanuel Macron pentru această decizie.

Vehiculul blindat multifuncțional Bastion, fabricat de Acmat, este clasificat drept transportor blindat pentru trupe și poate transporta până la 10 persoane. Dispune de nivel ridicat de mobilitate, protecție a blindajului, capacitate de încărcare utilă și supraviețuire în condiții extreme. Poate fi echipat cu lansatoare de rachete, sisteme de supraveghere și turnulețe pentru mitraliere de 7,62 sau 12,7 mm. Vehiculul are o armură avansată pentru protecție împotriva amenințărilor precum focurile de arme, minele și dispozitivele explozive improvizate.

Azerbaidjanul a criticat transferul, denunțând furnizarea vehiculelor blindate Franței către Armenia. Purtătorul de cuvânt al Ministerului azer de Externe a declarat că aceasta va duce la o escaladare a situației din regiune și a apelat la oprirea politicii de înarmare în regiune, susținând că pacea și cooperarea ar trebui să fie singurele opțiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here