Ucraina NU PERMITE RUSIEI aducerea de elicoptere în TRANSNISTRIA

Reprezentantul preşedinţiei ucrainene a OSCE, Andrei Deşciţa, a declarat că Ucraina nu va permite Rusiei să aducă elicoptere în Transnistria, pentru survolarea teritoriului de către forţele ruse de menţinere a păcii, relatează publicaţia Nezavisimaia Gazeta.

 

Andrei Deşciţa, reprezentantul special al preşedinţiei în exerciţiu a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a afirmat că Rusia poate ajuta regiunea transnistreană doar financiar, dar Ucraina interzice introducerea pe acest teritoriu a unor mărfuri, fără acordul Chişinăului, informează Nezavisimaia Gazeta.  

 

Biroul pentru Reintegrare din Republica Moldova susţine că încă nu au primit din partea ruşilor o astfel de solicitare, dar dacă se va întâmpla, autorităţile de la Chişinău nu vor permite o dotare tehnică suplimentară a forţelor ruse de menţinere a păcii.

 

O sursă apropiată liderului transnistrean a confirmat pentru Nezavisimaia gazeta că Moscova a discutat cu Tiraspolul despre aducerea unor elicoptere.

 

Fostul ministru de Externe al Transnistrei Vladimir Iastrebceak consideră că „Rusia are dreptul să aducă elicoptere în regiune, fără acordul Chişinăului şi Tiraspolului”, iar interdicţia Ucrainei este doar o manevră diplomatică.

 

Anterior, ministrul moldovean al Apărării, Vitalie Marinuţa, a declarat că Moldova vrea să înlocuiască forţele ruse de menţinere a păcii cu o misiune civilă.

 

În prezent, în zona conflictului transnistrean se află aproximativ 400 de militari ruşi. În 1992, liderii Republicii Moldova şi Transnistriei au încheiat un acord, conform căruia a fost introdusă misiunea de menţinere a păcii, iar elicopterele fac parte din dotarea tehnică a acesteia, potrivit cotidianului rus.

(Sursa: Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here