Un dezvoltator imobiliar care contruiește case și blocuri în zona Bucium a fost amendat de Garda de Mediu cu suma de 50.000 de lei. În martie 2019, comisarii Gărzii de Mediu au efectuat un control la un punct de lucru al firmei Tech Confort SRL din zona străzilor Eugen Statescu și Grigore T. Popa, cu acces dinspre Sos. Bucium 57. În procesul-verbal întocmit, comisarii de mediu au specificat că un buldoexcavator aparținând firmei Tech Confort ar fi efectuat lucrări ilegale pe un sector de apă cu scurgere intermitentă care asigura și drenajul apelor pluviale din zonă. În timpul controlului, au fost solicitate documente privind autorizarea lucrărilor. Însă inspectorii s-au lovit de refuzul patronului Gavriil Miron de a pune la dispoziția autorităților autorizația de construire. În iulie 2019, inspectorii întocmesc un proces-verbal de sancțiune pentru efectuarea de lucrări neautorizate în albia râului amendând societatea Tech Confort cu suma de 50.000 de lei.
Administratorul societății, Gavriil Miron a decis să conteste în instanță procesul verbal de sancțiune considerând că amenda este nelegală. În cererea depusă la Judecătoria Iași, avocații Tech Confort se plâng că se află în fața unui abuz din partea autorităților. ,,SC Tech Confort SRL nu a desfășurat nici o activitate în zona Bucium, în zona străzilor menționate în procesul verbal. Nu deținem teren la adresa menționată. Mai mult, nu a existat din partea noastră nici un refuz de predare a documentelor cerute. Nu a fost identificat nici un prejudiciu cu un impact asupra mediului înconjurător. Suntem în fața unui abuz.,” se precizează în contestația adresată magistraților de SC Tech Confort SRL.
La doar câteva luni după acest incident Tech Confort SRL ajunge din nou pe mâna Gărzii de Mediu. Societatea a fost reclamată la Garda de Mediu de Salubris SA din cauza unor neînțelegeri privind derularea contractelor de ridicare a deșeurilor menajere de la blocurile finalizate de dezvoltator și de la punctele de lucru ale societății. Tech Confort construiește trei blocuri pe strada Petre Vancea, iar unul dintre imobile a fost dat deja în folosință. Dezvoltatorul a decis să îngradească accesul la containerul de gunoi aferent șantierului, astfel că locatarii din bloc sunt nevoiți să depoziteze gunoiul la punctele gospodărești din proximitate. Salubris i-a cerut dezvoltatorului să încheie un act adițional la contract pentru a tarifa și gunoiul produs de locatarii din blocul dat în folosință, nu doar de pe șantier. Tech Confort a refuzat acest lucru motivând faptul că blocul este vândut și că Salubris are obligația de a încheia contract direct cu noii proprietari. O dată cu venirea pandemiei Tech Confort a solicitat reducerea valorii facturate de Salubris la puctele de lucru ale societății argumentând solicitarea prin reducerea activității. Iar de aici conflictul dintre Tech Confort și societatea de salubrizare a degenerat. Dezvoltatorul a refuzat să încheie un act adițional pentru blocul nou, Salubris a refuzat să-i reducă valoarea facturată și a amenințat societatea cu plângeri la Garda de Mediu și Poliția Locală.
În urma sesizărilor Salubris, Garda de Mediu a efectuat un nou control la punctele de lucru ale societății Tech Confort chiar în timpul pandemiei de covid-19. ”Referitor la reclamația celor de la Salubris, refuzul nostru de a semna actul adițional cu aceștia a fost motivat. Cei de la Salubris au ințeles să ne amenințe cu reclamații la Garda Națională de Mediu dacă nu semnăm. Activitatea firmei de construcții a fost profund afectată de pandemie așa că a fost de neînțeles solicitarea lor de a mări valoarea facturată în condițiile în care întreaga activitate a fost redusă la cota de avarie. Salubris a încercat să ne impună niște servicii și costuri care nu erau conforme cu realitatea din teren” explică Gabriela Elena Onuțu, avocatul care reprezintă interesele SC Tech Confort SRL. Gavriil Miron consideră că este hărțuit de comisarii Gărzii de Mediu și aduce ca și argument faptul că ultimul control a fost efectuat chiar în timpul pandemiei de covid deși acest lucru era interzis. ”Societatea a făcut obiectul unui nou control al GNM Iași chiar în perioada stării de urgență, deși controalele erau atunci interzise, iar faptele sesizate nu se încadrau în situațiile care să determine astfel de verificări.”
Tech Confort, un cal breaz
În perioada 2010-2015, Tech Confort a primit de la Spitalul Sf. Spiridon 21 de contracte de lucrări prin încredințare directă. Obiectul contractelor a constat în lucrări de reparații, valoarea totală ajungând la 1,5 milioane de lei. Practic, a fost vorba de efectuarea unor lucrări de ignifugare la Spiridon, managerul Ioan Bârliba împărțind investiția în mai multe contracte mici pentru a evita organizarea unei licitații. Numai că Tech Confort SRL nu avea la acel moment nici un fel de autorizare din partea Inspectoratului General al Situațiilor de Urgență.
Nicu SAMSON