Trupa Lăzescu – Hriţac – ” Ziarul de Iaşi ” , cu izmenele deontologice în vine

– gardul ” liderului presei ieşene ” e pictat cu lecţii încruntate, date întregii comunităţi ieşene, în timp ce în ograda cu gard de principii roz se ascunde un leopard maroniu-kaki-mîlos, care duhneşte de la o poştă a dos în două luntri –

 

@ soţia unui director de la ” Ziarul de Iaşi ” a acordat un amplu interviu pentru cotidianul ” Bună Ziua Iaşi „, deşi gazeta unde soţul ei este şef descrie de mulţi ani ” BZI ” cu expresii de genul ” cloacă „, ” infecţie jurnalistică „, ” adunătură de şantajişti ” etc, punîndu-i la stîlpul infamiei pe cei care colaborează în orice fel cu publicaţia respectivă

@ a fost şantajată soţia directorului de la ” Ziarul de Iaşi „, ori a intrat de bună voie în acea ” cloacă ” de ” infecţie jurnalistică ” ?

@ ” Ziarul de Iaşi ” se face cîrpă de şters picioarele pentru consilierul local Postolache, după ce actualul USR-ist ( ex-şef la răposatul ” Pentru Iaşi „) s-a declarat nemulţumit de titlul unui interviu pe care l-a acordat gazetei conduse de Constantin ” Toni ” Hriţac

@ după ce consilierul Postolache a strîmbat din nas vizavi de titlul iniţial al interviului din ” Ziarul de Iaşi „, gazeta cuplului Lăzescu – Hriţac a schimbat de trei ori titlul, în decurs de cîteva ore

@ ” 7 Iaşi ” a scris săptămîna trecută despre legăturile dubioase dintre ” Ziarul de Iaşi „, consilierul Postolache, partidul ” Pentru Iaşi „, afaceristul Dan Zaharia ( fondator ” Pentru Iaşi ” ) şi primarul anchetat de DNA Mihai Chirica

 

Să faci ce zice popa de la ” Ziarul de Iaşi ” , ori ca nevasta popii ?

De mulţi ani, ” Ziarul de Iaşi ” scrie despre gazeta ” Bună Ziua Iaşi ”  folosind expresii dintre cele mai dure, din categoria ” cloacă „, ” Zoaia de Iaşi „, ” mizerie jurnalistică „, ” haită de şantajişti ” etc. Iar cei care dau declaraţii ori interviuri pentru ” BZI „, sau colaborează în vreun fel cu acel ziar, sînt blamaţi explicit, fiind puşi la stîlpul infamiei, ca nişte complici ordinari ai unei infecţii publice.

Cine a dat însă, recent, un amplu video-interviu pentru ” Bună Ziua Iaşi ” ? Manuela Amarii, şefă într-o direcţie din subordinea Consiliului Judeţean Iaşi. Adică soţia lui Lucian Amarii, vechi membru al echipei Lăzescu – Hriţac, care se prezintă public drept ” Art Director ” şi ” Journalist ” la ” Ziarul de Iaşi ” .

Nostim, nu ? Pe de o parte, „Ziarul de Iaşi ” spumegă contra infecţiei de la ” Bună Ziua Iaşi „, pe de altă parte soţia unuia dintre directori merge, ca o floare, la un interviu video taman în sufrageria infecţiei. Un interviu care, în cazul consoartei de şef la mega-deontologicul „ZdI „, nu e obligaţie de serviciu. Avînd funcţia respectivă în structura Consiliului Judeţean, soţia directorului de la ” Ziarul de Iaşi ” nu e obligată să dea inteviuri, mai ales video, pentru ” Bună Ziua Iaşi „. Şi nici pentru vreun alt canal de presă. Fiindcă nu lucrează la departamentul de comunicare al CJ. Punct.

Atunci, domnilor şefi ultra-deontologici de la ” Ziarul de Iaşi „, cum se explică prezenţa consoartei colegului dvs, dl ” art director ” & ” journalist ” Amarii, în sufrageria video a ” infecţiri jurnalistice „, aşa cum scrieţi chiar voi, permanent ? E cumva şantajată, cum spuneţi / sugeraţi în alte cazuri similare ? Există cumva vreun alt interes ascuns pentru care consoarta colegului vostru a făcut acest gest, care vă pune pe toţi în situaţia penibilă descrisă de Arghezi cu expresia ” una vorbim, alta fumăm ” ?

Sau e vorba doar de un lucru vechi, despre care ştie mai toată lumea care nu crede în zîne deontologice, dar tace, ca să nu aibă probleme cu haita duetului Lăzescu – Hriţac: nesimţirea voastră e cît casa, şi ceea ce le cereţi altora , cu spume şi pe un ton lătrat, nu e valabil şi pentru voi, şmecherii de aproape 30 de ani ai tîrgului.

Desigur, doamna în cauză e absolut independentă de opiniile soţului ei, şeful de la ” Zdi „. Prin urmare, o să publice cumva trupa hriţaco-lăzească, cu sfîntă mînie intelectuală, un text de înfierare a acestui grav caz de întinare a nobilelor idealuri ale deontologismului social, multilateral dezvoltat ?

Precizare : dacă doamna de la CJ a divorţat cumva de consortul şef la ” Ziarul de Iaşi „, ” 7 Iaşi ” va publica imediat cuvenita precizare. Deşi ar fi de aşteptat ca principiile şi valorile lăzesco-hriţăceşti să producă efecte perene, mai ales după o convieţuire de un sfert de secol. Sau nu ?

 

 

 

USR-istul Postolache schimbă titluri la ” Ziarul de Iaşi „

În ediţia de săptămîna trecută, ” 7 Iaşi ” a publicat un amplu articol despre aspectele dubioase ale axei Andrei Postolache – ” Ziarul de Iaşi „. Pe scurt : Partidul ” Pentru Iaşi „, pe care l-a condus pînă de curînd actualul consilier local USR, a fost sprijinit masiv de ” liderul presei ieşene „, iar unul dintre fondatorii partidului, afaceristul Dan Zaharia, e partener de bussines al unui acţionar de la ” Ziarul de Iaşi „, Dan Radu, avînd afaceri imobiliare care depind de primăria condusă de ex-pesedistul Mihai Chirica.

Mai mult : revoltatul ” anti-sistem ” Dan Zaharia, coleg de partid cu marele reformist Postolache, şi-a pus în slujba primarului Chirica firma unde este asociat cu Dan Radu, aranjînd ca şeful Primăriei Iaşi să primească un premiu internaţional, pentru care ex-pesedistul n-avea nici un merit real. Un premiu la a cărui festivitate de decernare colegul USR-istului Postolache n-a avut nici o jenă să se fotografieze alături de primarul Chirica. Fiindcă asociatul lui Dan Radu are nevoie de aprobările primăriei pentru un proiect imobiliar de peste 13.000 de metri pătraţi. Sau pătaţi (detalii aicihttps:/www.7iasi.ro/bomba-cu-fis-postolache-pentru-iasi-s-a-dezumflat-definitiv ) .

Parcă pentru a combate faptele indubitabile prezentate joi de ” 7 Iaşi „, pe site-ul ” Ziarului de Iaşi ” a apărut, duminică dimineaţa ( la ora 10, conform datelor de pe site ), un interviu cvasi-publicitar cu fostul şef al Partidului ” Pentru Iaşi „, proaspătul consilier USR Andrei Postolache. Sînt multe lucruri interesante în acest lung interviu din categoria ” dezamorsări de bombe cu ceas „, dar cel mai frapant lucru e povestea titlului său. Ori, mai bine zis, a titlurilor. Da, fiindcă acest interviu a avut, ca un balaur din poveştile de adormit cititorii, trei titluri. Succesive, e drept.

Prima dată, respectivul interviu din ” Ziarul de Iaşi ” avea următorul titlu : ” Andrei Postolache : Mihai Chirica nu e un primar dezastruos, nu e Nichita „. Asta pînă cînd marele reformator de rit ” Pentru Iaşi ” – USR a strîmbat din nas, pe pagina lui de Facebook :  ” Titlul ales de ziar e scos din context „( vezi foto ). Mda, vorbele marelui revoltat Postolache seamănă a propagandă pentru ex-pesedistul Chirica. Şi le-a spus chiar el, în cuprinsul interviului, nu le-a inventat nimeni.

Şi, fiindcă revoltatul / managerul / gurul Postolache le-a explicat mai departe, în postarea lui de pe Facebook, ” care sînt ideile principale ale textului ” şi ” ce a vrut autorul să spună în această operă „, cei de la ” Ziarul de Iaşi ” au executat prompt comanda : la puţin timp după prima versiune a titlului, pe site-ul ” liderului presei ieşene ” a apărut o nouă variantă, ” acum într-o nouă prezentare „, mai anti – Chirica : ” Andrei Postolache : Mihai Chirica umblă cu fotograful după el peste tot ” ( vezi foto ). Un titlu mai asortat cu un revoltat anti-sistem, proaspăt USR-ist, nu … ? ” Clientul nostru, stăpînul nostru „, ce mai încoace şi încolo.

Numai că clientul Postolache şi / sau alţi clienţi n-au fost mulţumiţi nici de varianta asta de titlu, aşa că, nu peste multe ore, ” Ziarul de Iaşi ” şi-a fericit cititorii şi clienţii ( două tabere diferite ) cu un nou titlu al interviului : ” Postolache : Cel mai mare rău care se întîmplă în Consiliul Local este partea imobiliară ” ( vezi foto ). Deci nu primarul Chirica e rău, ci nemernicii ăia din Consiliul Local. Exact ca în schema lansată pe vremuri de Securitatea comunistă : nu Ceauşescu e rău, ăia din jurul lui fac toate mizeriile şi nu-i spun adevărul.

 

Salată de Toni cu cacao toxică

Luînd în calcul viteza cu care ” Ziarul de Iaşi ” a schimbat acel titlu, numărul schimbărilor şi direcţia lor evidentă, în unghiuri jurnalistice de 90 sau 180 de grade ( contradictorii adică, pe înţelesul lui Viorel Blăjuţ ), e posibil ca acum, pe site-ul ” ZdI „, interviul cu Postolache să cuprindă opinii despre încălzirea sau răcirea globală , creşterea iepurilor politici de casă ori ascensiunea fulminantă a unor gogoşi teleghidate cu franjuri tricolori.

E foarte posibil şi ca trupa de scamatori deontologici a circului ” Lăzescu & Hriţac ” să spună că schimbarea repetată şi dubioasă a titlului respectiv e cauzată de presiunea atmosferică, ori de un atac cibernetic, comandat de hackerii din subordinea lui Putin.

Un lucru e clar : dacă vreţi să comandaţi schimbarea titlurilor puse de ” liderul presei ieşene „, trebuie să înfiinţaţi partide care au ca fondator un partener de afaceri al unui acţionar la ” Ziarul de Iaşi „, apoi să vă înscrieţi în USR. Varianta mai simplă include ceva bani sau grade ( de comparaţie ori Celsius ).

În rest, rămîne cum s-a stabilit prin ultimul ordin de zi pe unitate ( UM 0,00007 ) : ” Trăiască deontologia, vrăjeala ieftină şi proştii care o cred ! ”

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here