Trei nutritionisti din Iasi la Interviurile 7 Est

Adina Rusu: O singura mancare nesanatoasa nu o sa ne imbolnaveasca, asa cum o singura masa sanatoasa nu inseamna un stil de viata sanatos!

Irina Ringhilescu: Sa mancam putin si bun, asta ar trebui sa fie una dintre principalelele reguli de urmat

Irina Gherca: Cand ni se pare crescut costul unui stil de viata sanatos ar trebui sa stim ca sanatatea nu se poate cumpara.

Cele mai utile informatii si „ponturi” despre ceea ce inseamna o alimentatie sanatoasa si despre cum sa slabim sanatos le-am aflat de la trei nutritionisti din Iasi, Adina Rusu, Irina Ringhilescu si Irina Gherca. Interviurile nu au ocolist subiecte precum alimentatia vegan-vegetarian, fast-food sau bucataria traditionala romaneasca.

Multe dintre raspunsurile pe care le cautati la intrebari ce privesc sanatatea si alimentatia echilibrata, in randurile de mai jos.

  1. Ce inseamna sa fii nutritionist „cu acte in regula”? Care sunt studiile si autorizatiile necesare?

Adina Rusu: Nutritionistul „cu acte in regula” este denumit, conform legislatiei romanesti, „dietetician”. Din fericire avem si in Romania, inca din anul 2015, o lege care reglementeaza aceasta profesie, legea 256 din 2015. Din pacate, insa, legea nu este inca aplicata si foarte multi „pseudo-nutritionisti” profeseaza in acest domeniu, fara a avea nici baza legala si nici studiile necesare. Conform legislatiei romanesti, o persoana care doreste sa profeseze in acest domeniu trebuie sa fi absolvit Specializarea de Nutritie si Dietetica in cadrul unei institutii de invatamant acreditate, sa faca dovada efectuarii unui an de practica in domeniul nutritiei si dieteticii sau sa detina o diploma de masterat in acest domeniu. Conform legii 256 din 2015, autorizatia de libera practica ar trebui sa fie eliberata de catre Colegiul Dieteticienilor din Romania, structura neinfiintata inca. S-au facut pasi importanti in reglementarea acestei profesii, s-au creat aceste specializari si programe de masterat de Nutritie si Dietetica, cum avem si la Iasi, in cadrul Facultatii de Medicina. Realizarea legislatiei a fost, la randul sau, un pas extrem de greu, dar foarte important. Probabil ca nu va mai trece mult timp pana cand exercitarea acestei profesii va fi pe deplin controlata astfel incat doar adevaratii specialisti sa mai activeze in acest domeniu. Cat despre mine personal, am absolvit Specialitatea de Nutritie si Dietetica si Masteratul de Nutritie si Dietetica profilactica si curativa din cadrul UMF „Gr. T. Popa” Iasi, iar, in prezent, urmez un program de Doctorat.

Irina Ringhilescu: Exista si la noi, din 2015, o lege care reglementeaza profesia de dietetician (Legea nr. 256/2015) si care are si norme metodologice de aplicare din 2017. Pentru mine, primul pas a fost absolvirea specializarii Nutritie si Dietetica din cadrul UMF Iasi, cu o durata de trei ani, apoi au urmat doi ani de master de Nutritie si Dietetica profilactica si curativa.

Irina Gherca: Daca ar fi sa analizam care sunt studiile necesare pentru a fi Nutritionist-Dietetician „cu acte in regula” in alte state din Europa, unde aceasta profesie are un istoric mult vast decat la noi si este reglementata prin lege, vom vedea ca toate marile universitati ofera programe de Licenta in acest domeniu, cu durata de minim 3 ani si care pot fi completate sau nu cu studii postuniversitare de Master cu durata de pana la 2 ani. In Statele Unite, ciclul de studii de Licenta pentru acest domeniu este de 4 ani, urmat apoi de Master. In Romania, la momentul actual, sub aceasta titulatura profeseaza atat absolventii Facultatilor de Medicina, specializarea Nutritie si Dietetica (cu sau fara studii de Master), cat si absolventii altor programe de scolarizare, altele decat cele mai sus mentionate.

  1. Cat de cautate sunt serviciile unui nutritionist in Iasi? Care este profilul persoanei care apeleaza la dumneavoastra?

Adina Rusu: Iesenii au devenit tot mai constienti de importanta unei alimentatii echilibrate, atat pentru mentinerea unei stari optime de sanatate, cat si pentru preventia unor afectiuni sau pentru tratamentul acestora. Cei mai multi dintre cei care doresc sa faca modificari in alimentatie sub indrumarea unui specialist sunt persoane care au o problema cu greutatea, fie ca doresc sa slabeasca sau sa mai creasca in greutate. Sunt foarte multi cei care vin la cabinet fara sa aiba probleme cu greutatea sau vreo afectiune, dar care, pur si simplu, isi doresc un stil de viata sanatos, care vor sa invete sa manance echilibrat si au nevoie de sfatul unui specialist, in acest sens. De asemenea, la cabinet, se prezinta si multe persoane diagnosticate cu o anumita afectiune pentru care se recomanda un regim igieno-dietetic special.

Irina Ringhilescu: Din practica curenta, am observat ca, in ultimii ani, a crescut interesul iesenilor pentru astfel de servicii si chiar cauta specialistii din domeniu „cu acte in regula”. Persoanele care vin in cabinet sunt majoritar cele ce au fost intodeauna preocupate de ceea ce au pus in farfurie si care vor sa isi schimbe obiceiurile alimentare si sa adopte un stil de viata sanatos. Dar sunt si pacienti cu probleme medicale care solicita ajutorul in patologii diverse precum diabetul zaharat, boli cardio-vasculare, hepatice, renale sau oncologice.

Irina Gherca: Fiind un domeniu relativ nou, inca nu exista foarte mare deschidere. In general, persoanele care apeleaza la serviciile noastre se confrunta deja cu o