Tovarășul ambasador american are ochelari de cal sovietici

despre penibila si contra-productiva propagandă  ” made in Uniunea Sovietică Ailaltă „

 

Dacă v-a apucat greața ori lehamitea de la tîmpeniile trupei guvernamentalice Iohanis-Orban-PNL, nu disperați, sînt și vești bune. Una dintre ele tocmai ne-a fost livrată de ambasadorul SUA în gubernia Romînia, Adrian Zuckerman, într-un text publicat pe site-ul ambasadei licuriciului ăl mare : „ Eforturile președintelui Iohannis de a încheia munca începută acum 30 de ani și de a curăța România de ultimii baroni roșii și moștenirea lor coruptă sunt lăudabile”. 

Ooo, ce vestă minunată ! Baronii roșii, PSD-iști adică, sînt pe cale de dispariție ! Gaudeamus ici-n tur, deci ! Ioha’, Orban și-un băț bej / Bagă spaima-n roș-burghej’ ! Diplomat american, / Mulțumim pentru Iohan’ ! Etc, în stilul frenetic romînez al anilor ’50

Pauză de urale & aplauze furtunăcioase.

După acest vibrant moment de adeziune, unanimă și deplină, la mărețele idealuri ale caldei pr’etenii romîno-americane, un băștinaș care gîndește cu mintea proprie l-ar putea întreba pe dl ambasador al SUA ceva extrem de simplu : da’ baronii ăilalți, galben-albaștri & portocalii și de alte culori, ăia n-au furat tot în Romînia ? Mafioții din PNL, PDL, UDMR, ALDE, PMP etc n-au nenorocit și ei țara, vreme de 30 de ani ? Pușcăriașii de-alde Fenechiu, Udrea, Mircea Băsescu, Pinalti și restul haitei lor erau tot pesediști ? Ok, vin alegerile, tre’ să iasă rezultatele corecte, da’ totuși …

Ca să nu rămîie repetent și anul acesta la baronologie mafiotoidă, dl ambasador Zuckerman ar putea afla că în Romînia există o grămadă de baroni galben-albaștri, adică liberali. Unii dintre ei fiind ex-pesediști, cum e cazul primarului din Iași, Mihai Chirica. Cred că ați auzit de orașul ăsta, domnu’ Zuckerman, fiindcă se zice că aveți origini ieșene. Ar fi trebuit să aflați și din presă de mafia imobiliară cuibărită în primăria ieșeană, nășită de pesedisto-liberalul Chirica. N-aveați cum să nu aflați, că a scris și ” Newsweek ” despre felul în care mafia vîrfuită de actualul primar PNL-ist sufocă orașul și scuipă pe oamenii simpli din Iași.

Sau ați aflat despre aceste mizerii penale , dar tăceți mîlc, ca delfinul în păpușoi, fiindcă printre dubioșii care au făcut cu primarul Chirica afaceri urîte, care duhnesc a pușcărie, se află și un anume Radu Sacagiu, membru de frunte al comunității evreiești și tovarăș de excursii în Israel al primarului liberal ? Cum e, domnule ambasador ? Hoți și dubioși sînt numai pesediștii cu căciuli de oaie, iar liberalii cu chipă și tovarășii lor kusher de mînăreli sînt, by default, îngeri ai dreptății și nevinovăției ?

Daa, știu, dacă pun asemenea întrebări sînt automat plătit de Kremlin și un anti-semit periculos. De aia mi-a și zis Putin să vă zic să țineți în lanț javrele pregătite să mă latre cu acuzațiile astea standard, că lămurește el problema, cînd o sta de vorbă cu amicul lui, unu’ Trump.

Ați putea lămuri problema și dvs, domnule ambasador, oferind sprijinul FBI în lupta total ineficientă a poliției și procuraturii cu mafia din primăria condusă de liberalul Chirica. Ce ziceți ? Bine, să zicem că asta ar putea fi după ce Radu Sacagiu își vinde afacerile din Iași și pleacă pe o insulă exotică, fără acord de extrădare cu Romînia. Că doar n-or fi procurorii romînezi chiar așa de antisemiți, încît să ancheteze un membru de frunte al comunității evreiești…

Vorba cu USA – ” Uniunea Sovietică Ailaltă ” e a tatălui lui Paul Goma, cel mai mare militant împotriva dictaturii lui Ceaușescu, dacă ați auzit de el. Goma tatăl fusese prizonier în lagărele sovietice, așa că nu putea fi bănuit de simpatii kremlineze. Dar noi, după 30 de ani de la dispariția Uniunii Sovietice, putem bănui altceva : dacă diplomații americani vor continua cu propaganda rudimentară, ca pe plantația cu ciobani proști, efectul va fi unul pe placul Rusiei lui Putin – creșterea latentă, dar sigură, a unui curent anti-american. Și asta v-o spune cineva care știe bine ce înseamnă America, cea a părinților ei fondatori, pentru evoluția democrației mondiale.

Well, tavarișci’ americanskii pasol, eu cam atît am avut de zis, deocamdată. Șalom tuturor, minte la analiști și oleacă de obraz la diplomați, că nu le-ar strica, așa să am eu bine …

Aaa, și spor la democrație în America, că a cam luat-o la vale, de cînd oamenii președintelui sînt anchetați de FBI și de procurori. Și să nu vă gîndiți cumva că o să fac în pat, noaptea, dacă vreun amic de-al ambasadei s-ar apuca să încerce vreo manevră ne-kusher, ca la hockey . Am învățat ce e libertatea de la Paul Goma, așa că știu cum să mi-o apăr. Chiar și cu dinții, dacă trebuie.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii . Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here