„Tăt Iașu-i fruntea“… la infracționalitate

Nu-i în niciun caz de râs, dar Iașul stă bine, de câțiva ani, la un capitol: infracționalitatea. Mai precis, într-un clasament la nivel naţional, județul Iași se află pe „podium“ după Bucureşti şi Constanţa, iar grosul infracţiunilor de furt şi tâlhărie din judeţ sunt în municipiul Iaşi.

Statistica Inspectoratului General al Poliţiei Române se bazează pe niște indici ai infracţionalităţii pe judeţe, care se calculează însumând faptele de tâlhărie şi furt din societăţi comerciale prin raportare la media naţională sau la media judeţeană, în cazul în care se stabilesc coefcienţi pentru comune.

Poliţiştii explică poziția de frunte a Iaşulului în ierarhia jude­ţelor cu infracţionalitate ridicată prin numărul mare de supermarket-uri din care se fură ca în codru.

În clasamentul pe municipii, Iaşul este chiar pe primul loc în țară, înaintea unor alte mari orașe, precum Timişoara, Cluj Napoca sau Constanţa. La nivel județean, comuna Miroslava a trecut pe primul loc, devansând clar fostul lider, Popricaniul.

Rata infracţionalităţii este mare în Constanţa numai în sezonul estival. Fiecare mu­nicipiu are specificul lui, iar Iaşul are multe supermarket-uri şi hipermarket-uri. Din acestea, mulţi ies cu cosmetice şi mâncare, deși există pază umană, a declarat ieri Adrian Stoian, comandantul Poliţiei Mu­nicipiului Iaşi.

În cazul Miroslavei, urcarea în clasament se datorează faptului că, pe teritoriul administrativ al comunei, de-a lungul Drumului European către Târgu Frumos, există centre comerciale unde se fură de pe rafturi.

Din păcate, am revenit pe primul loc, după mai mulţi ani. În afară de cele cinci magazine mari care se află pe teritoriul comunei Miroslava, sunt şi alte motive. Populaţia comunei este în creştere, numărul poliţiştilor este mic, iar apropierea de municipiul Iaşi face ca pe la noi să treacă mereu cei care vin din zona Negreşti, Ţibăneşti, şi Scânteia, a precizat primarul comunei Miroslava, dan Niță.

Indicii pe anul 2016 arată că, după Miroslava, pe locul 2 în „clasamentul infracţio­nalităţii“ se află comuna Deleni, urmată de Tomești și Holboca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here