Supozitorul Nichita şi hemoroizii pesedişti

– despre scărpinatul dorsal al maimuţelor politice –

 

Maimuţa, cînd n-are ce face, se scarpină în dos, pînă îi dă sîngele. Vorba asta ne-academică descrie cel mai bine ultima balegă politică produsă de PSD Iaşi, aripa constipată : numirea inculpatului Nichita Gheorghe în funcţia de consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa.

Dincolo de aspectul scandalos al acestei tîmpenii duhnitoare, mutarea cu pretenţii de şah şi conţinut de table arată, încă o dată, cît de primitivi, slugarnici şi proşti sînt şefii aşa-zişilor social-democraţi de Bahlui. O haită de maidanezi cu pretenţii de dulăi, începînd să scheaune, cu burţile lipite de pămînt, atunci cînd jupînii de la Bucureşti se încruntă ori strigă.

În condiţiile dizidenţei periculoase a primarului Chirica, era clar că aripa Stanciu, aflată în conflict cu şeful primăriei, îl va folosi drept berbece al restauraţiei pe Codrin Ştefănescu, golanul bucureştean de Lipscani, vechi tovarăş din epoca de aur a mizeriei numite PRM. Iar golanul tv şi-a făcut treaba, făcînd presiuni pentru aducerea în capul mesei a mai multor rebuturi penale pesediste, în frunte cu inculpatul amorezat Nichita Gheorghe.

E clar, împuţirea peştelui pesedist a început de la capul bucureştean, însă costurile curăţirii o să le suporte coada ieşeană. Alde Ştefănescu au făcut presiuni, vor primi beneficiile şi-i va durea în continuare exact în cot de efectele aducerii în prim plan a unor reziduuri de tip Nichita, Lazăr & co. Pe cînd Popa, Lupu şi restul anchilozaţilor vor deconta din greu costul acestor mutări absolut tembele.

Dacă ar fi fost nu doar slugarnici, ci şi un pic abili, maidanezii din fruntea PSD Iaşi ar fi putut găsi o soluţie prin care să satisfacă într-un fel cerinţele de la Bucureşti, fără a-şi bate în talpă cuie de zece centimetri. Fiind însă nişte slugi prin definiţie, au făcut o mişcare care a dat apă la moară, pe termen lung, şi opoziţiei din partid, şi celei din afara lui. Fără să cîştige mare lucru de urma unui pitic electoral ca Nichita ori a unui drojdier rural ca Lazăr.

Asta ca să nu mai vorbim de distorsiunile pe care le va crea, în cadrul filialei pesediste, reactivarea nucleelor de fideli ai ex-primarului penal. La cît de mari sînt frustarea şi setea de revanşă care îl rod pe amorezul Gigi, e greu de crezut că napoleonul de Dorohoi va sta cuminte prea mult, ca un tovarăş de drum fidel, care-şi respectă conştiincios înţelegerile făcute cu foştii subalterni, ajunşi acum aliaţi.

Prin urmare, chiar dacă unii l-au văzut ca pe o soluţie pentru hemoroizii pesedişti, e foarte posibil ca supozitorul Nichita să fie, de fapt, doar o mega-pioneză, învelită în ambalaj farmaceutic . Iar pentru Maricel Popa, chiar mai mult : o ţeapă cît coada furcii. În care actualul şef interimar al PSD Iaşi va sta înfipt ca un gîndac politic, ajuns în insectarul unde nu e nici întristare, nici suspin .

 

Lucian Postu

 

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here