Stratele Urzite ale Aiurmericii. Ghid ne-practic de destrămare

giraffe

despre începutul sfîrșitului clasic al unei urzeli a tronurilor republicanoforme, cu final imperialoid

 

Să încep ( a cîta oară … ) cu precizarea standard pentru idioții utili, ambalați euro-atlantic : daaa, neo-tovarășilor, neo-imperiul SUA e mult mai democratic și mult mai puțin detestabil decît URSS / Rusia, China, Iran și alte dictaturi, cvasi-dictaturi și ce-or mai fi ele. Dar asta nu înseamnă că, dincolo de această diferență esențială și evidentă, SUA ar fi altceva, astăzi, decît o dictatură soft a corporațiilor, un mega-rechin mondial, un prădător în smoking sau uniformă, pașnic sau nu, după buget și renumerație. Indiferent de stăpînire, a’ veche sau a’ no’o.

Și, fiindcă am pomenit de renumerație, să plonjăm direct în cestiunea arzătoare, la ordinea zilii americane & mondiale : insurecția renumărătoare, capitolistă, anti-sorosistă, anti-bidenistă și anti-sistemistă, condusă de tovarășul Donald Trumpov, cel-mai-iubit-fiu-al-popolului-american, frate-mai-mare-cu-romînul & codrul.

Dacă ar fi doar un prilej de amuzament, am putea zice, sorbind din halba de bere și trăgînd din țigare, Spiridoane, că Trump & Co ar trebui să plătească bani grei pentru franciză lu’ nea Nelu ” Minerelu’ ” Iliescu și lui Virgil Măgureanu, adică tăticului moral și celui executiv al intrării minerilor, cu forța, în Parlamentul Romîniei, în septembrie 1991. Și, da, e nostim, tragic și grotesc, simultan : cu toate păcatele lui, puloveristul Petre Roman, premierul alungat atunci de mineri, era mult mai onest și mai reformist, pe bune, decît fosila dubioasă și decrepită Joe Robinet Biden ( sorry, așa se pare că-l cheamă pe om, dacă n-o fi pus mîna Putin pe Uichipedia : https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Joe_Biden ).

În fine, dacă avem chef de semi-glume, putem pomeni, ” la pachet „,  de ” asaltul Palatului de Iarnă ”  din 1917, revoluția bolșevică din octombrie, mineriada măgureano-iliescistă din septembrie și atacul Capitoliului SUA din ianuarie. Sau putem trimite o telegramă la Ambasada SUA din București, oferindu-ne ca voluntari pentru apărarea democrației americane, pusă în pericol de cea mai gravă criză din ultimul secol, dacă nu cumva din toată istoria ei. Deși, ca să rămînem în zona amuzamentului mortuar, e posibil ca Putin să fi trimis deja o asemenea telegramă. La mișto, kaneșna.

” Pierdut stat cvasi-democratic & funcțional, îl declarăm semi-nul „. Cam asta ar fi, fără multă glumă, concluzia de după asaltul trupelor ” civice ” pro-Trump asupra sediului parlamentului SUA. Sau poate n-ar trebui să punem ghilimele la cuvîntul ” civice ” ? După episodul uciderii de către polițiști a unui cetățean ” afro-american ” , hoardele ” progresiste ”  americane au ocupat cu forța secții de poliție, au proclamat teritorii autonome / suverane și au dărîmat o mulțime de monumente istorice. Dacă sălbăticiile acelor hoarde, aprobate de crema democrat-bidenistă, au fost, cică, civice, de ce n-ar fi la fel și atacul hoardei trumpiste ? Nu-s mare specialist în sfînta Co’stituțiune americaneză, da’ parcă acolo scria ceva de dreptul poporului de a se opune guvernului pe care îl consideră ca acționînd contra intereselor.populare. Sau cam așa ceva. Ori cumva doar unele hoarde sînt poporul, iar alte hoarde – nu …?

Desigur, e clar pentru orice om normal la cap că Donald Trump e un buboi politic mutant, care a adunat tot puroiul subteran al SUA, puroi care a mocnit sau a forfotit în ultimul secol, în straturile mai puțin vizibile ale societății americane. Dar la fel de clar e și că marioneta beteagă Joe Biden, la pachet cu cohortele de amputatori mentali din spatele lui, nu poate fi o soluție normalâ. Nici pentru SUA, nici pentru lumea pe care SUA o domină încă. Nu poți vindeca holera cu tuberculoză osoasă.

Despre asta e vorba, de fapt. Urzeala tronurilor din SUA, în care asaltul parlamentului american e bomboana de pe colivă, arată, în toată goliciunea ei grotescă, surzeala tronurilor lumii în care trăim. Sau poate vi se pare că SUA, super-puterea în care alde Sulla sar la gîtul lui Marius și Cezarii își bagâ colții în gîtul Pompeilor și Crassușilor , sînt scutul care o să ne apere de barbarii lui Putin ? Zău, nu simțiți iz de 1939 și de garanții anglo-franceze inutile pentru Romînia ? Cea rămasă în 1940 fără Basarabia, nordul Transilvaniei și Cadrilater, cu toate garanțiile de cacao anglo-franceze.

Lumea a luat-o demult razna, iar asaltul parlamentului american e doar un girofar pentru orbi. Sau o sirenă pentru surzi. În rest e bine, am cumpărat armament american de miliarde de dolari, prezidentul Iohanus are o șapcă de la Trump, deci ” tăt narmal „, cum se zice în Basarabia ex-sovietică. A și plouat un pic, deci popușoiul o să se facă anu’ista. Doar că ar putea fi popușoiul lui Creangă, cel din ” Povestea poveștilor „. Și nu doar pentru noi, mămăligarii de la marginea lumii relativ civilizate.

Vine iarna, mai exact. Nu cea meteorologică. Ci una cam ca în 1939. Chiar dacă încălzirea globală e la modă, ar fi bine să vă pregătiți, cel puțin mental, de o glaciațiune foarte probabilă. Pentru detalii, întrebați la SIE, la Călin-Georgescu-premier sau la Iulică-Chifu-consilier. Eu îs dăcît un propagandist nasol, plătit de Moscova ca să vă sperie și să vă strice digestia de după sărbătorile de iarnă.

Pardon, scuzați, lăsați aparatele radio deschise, urmează vești bune și cotele apelor Dunării.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii . Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here