Sticlele care nu vor mai fi acceptate de aparatele de reciclare, începând din iulie

Începând de anul acesta, Sistemul Garanție Returnare (SGR) a devenit obligatoriu în România, aducând o serie de modificări semnificative pentru consumatori. Astfel, pentru fiecare recipient din sticlă, plastic sau metal, cu un volum cuprins între 0,1 și 3 litri, consumatorii trebuie să plătească o garanție de 0,5 lei. Ambalajele vizate sunt marcate cu sigla „Ambalaj cu garanție”, ceea ce indică faptul că sunt eligibile pentru acest sistem.

Recuperarea garanției: Condiții și provocări

Pentru a recupera garanția, consumatorii trebuie să returneze ambalajele la punctele de colectare special amenajate, asigurându-se că acestea sunt etichetate corespunzător. Cu toate acestea, în ciuda etichetei intacte, există cazuri în care sticlele nu sunt acceptate de aparatele de colectare. Principala problemă este legată de pregătirea necorespunzătoare a sticlelor pentru reciclare.

Sticlele trebuie să fie complet golite de conținut, dar nu spălate. De asemenea, forma acestora trebuie să fie intactă, identică cu cea de la raft. Dacă sticla a fost presată sau deformată, eticheta și codul de bare se pot deteriora, ceea ce compromite posibilitatea introducerii ambalajului în sistem. În plus, dacă dopul este prea strâns, forma sticlei se poate modifica, motiv pentru care oficialii RetuRo recomandă strângerea fermă a dopului, dar nu la maxim.

Schimbări importante din 3 iulie 2024

O modificare semnificativă va intra în vigoare de la data de 3 iulie 2024. Recipientele din plastic de unică folosință sau materiale compozite care conțin băuturi, cu o capacitate de până la 3 litri, trebuie să aibă dopul atașat de sticlă, în cazul în care acesta este din plastic. Această măsură se aplică tuturor sticlelor din plastic, indiferent de conținutul lor – apă, băuturi carbogazoase, sucuri sau băuturi alcoolice.

Alternative pentru ambalajele neacceptate

Este important de reținut că, deși anumite tipuri de ambalaje nu sunt acceptate în SGR, acestea nu trebuie aruncate la gunoi. Consumatorii pot duce aceste ambalaje la centrele de colectare specializate. În plus, multe hypermarket-uri desfășoară campanii de colectare a deșeurilor, oferind în schimb bonuri valorice sau vouchere ce pot fi utilizate în rețeaua respectivului comerciant.

Implementarea Sistemului Garanție Returnare în România reprezintă un pas important către un mediu mai curat și un management mai eficient al deșeurilor. Cu toate acestea, succesul acestui sistem depinde de corecta informare și educare a consumatorilor privind modul de pregătire a ambalajelor pentru reciclare. Autoritățile și retailerii trebuie să colaboreze pentru a asigura o tranziție lină și eficientă către acest nou sistem, oferind suport și informații clare publicului larg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here