Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași cere de la Primăria comunei Valea Lupului un teren de aproape 25.000 metri pătrați care i-ar fi aparținut încă din secolul al XIX-lea. Pe acel teren au apărut în ultimii ani sediul actual al primăriei, o școală, o grădiniță, un teren de sport. În plus, comuna Valea Lupului a depus și un proiect de modernizare a unui drum la Compania Națională de Investiții. Proiectul este însă în pericol de a pierde finanțarea pentru că DRDP a blocat investiția. Direcția de Drumuri a mai cerut în instanță ca autoritatea locală să-i cedeze terenul, cerere care însă nu a avut câștig de cauză.
Două instituții publice din județul Iași își dispută un teren de circa 25 mii de metri pătrați la marginea municipiului. Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași a dat în judecată Consiliul Local al comunei Valea Lupului pentru că vrea terenul pe care l-ar fi avut în administrare încă din secolul al XIX-lea. Terenul a fost preluat de Primăria Valea Lupului în 2005, atestat prin Hotărâre de Guvern în 2007 și intabulat în cursul anului 2009. Ulterior, pe acel teren au apărut mai multe construcții, printre care sediul nou al primăriei, o grădiniță, un corp de școală, un teren de sport, dar și un drum care se află în proces de reabilitare. Suprafața respectivă este învecinată cu actualul canton pe care îl are DRDP la Valea Lupului. În toamna anului trecut, DRDP a dat în judecată Primăria Valea Lupului la Tribunalul Iași, proces care însă a fost declinat către Judecătorie.
Proiect de drum depus la CNI, blocat de DRDP
Acțiunea DRDP Iași a făcut ca un proiect depus de comuna Valea Lupului la Compania Națională de Investiții (CNI) SA să fie blocat. Comuna a solicitat fonduri pentru modernizarea prin asfaltare a străzii Perla, pe o lungime de numai 330 metri. Proiectul aflat pe lista de sinteză a CNI SA a fost însă pus pe așteptare din cauza procesului deschis de DRDP, iar comuna riscă să piardă finanțarea dacă situația nu se rezolvă în termen. În plus, pe acel teren au tot apărut investiții ale primăriei, majoritatea fiind făcute cu fonduri guvernamentale.
DRDP revendică un teren pe care l-ar fi avut cu sute de ani în urmă
DRDP Iași arată că terenul de aproape 25.000 metri pătrați a intrat în proprietatea statului român pentru serviciul de drumuri naționale la 1864. DRDP mai arată în cererea de chemare în judecată că pe acel teren era construit și cantonul de drumuri înainte de al Doilea Război Mondial. Direcția de Drumuri susține că în baza Legii 187/1945 „sunt exceptate de la expropriere și lăsate în proprietatea actualilor titulari toate bunurile făcând parte din patrimoniul statului”, detaliu ce cuprinde și terenul aflat în comuna Rediu Tătar, sat Valea Lupului, de la vremea respectivă. DRDP a susținut că Primăria din Valea Lupului a inclus nelegal terenul în domeniul public al localității, conform HCL 48/2005, pe acesta fiind ridicate ulterior unele construcții. Valea Lupului s-a înființat în anul 2004 când s-a separat de comuna Rediu, ceea ce a făcut ca în 2005 să-și însușească inventarul terenurilor care erau în localitate.
DRDP Iași a depus plângere la Primăria Valea Lupului
În vara anului trecut, Ovidiu Mugurel Laicu, directorul DRDP Iași, a depus o plângere la Primăria din Valea Lupului, condusă de liberalul Liviu Dulgheru, prin care a cerut revocarea hotărârii emise în 2005, pentru ca Direcția să preia terenul pe care l-ar fi avut din 1864. Laicu a motivat că terenul se află la drumul european 583, parte componentă a rețelei strategice de transport a României și că acea suprafață se află poziționată strategic. Cum Valea Lupului i-a respins cererea, Laicu s-a adresat instanței.
„Vă solicităm să procedați la revocarea parțială a actului administrativ normativ nelegal, anexa 1 a HCL 48/24.10.2005 și să lăsați în deplina proprietate și liniștita posesie a statului român, prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin CNAIR și DRDP Iași, terenul în suprafață de 24.837 mp, aferent cantonului (districtului) de drumuri naționale Valea Lupului, amplasat la drumul național 28 Iași- Târgu Frumos, în intravilanul comunei Valea Lupului”, se arată în cererea depusă de Laicu la care a fost atașat și istoricul de la 1864 conform celor de la DRDP.
Vlad ROTARU
Made in roumanie