Spitalul Socola, amenintat cu executarea silita. Taxe si impozite neachitate de sute de milioane

Institutul de Psihiatrie Socola se afla intr-o situatie delicata, fiind la un pas de a fi executat silit pentru neplata unor taxe si impozite in valoare de 22.000 de lei. Primarul comunei Sipote, Puiu Constantin, sustine ca managerul Gabriel Oprisan ar fi refuzat sa plateasca impozitul pe cladirile si anexele din localitate si care se afla sub tutela unitatii spitalicesti. Conducerea de la Socola a ripostat si a aratat ca activele cu pricina sunt situate pe domeniul public al statului, fiind scutite de la plata vreunui impozit.

„Cladirile plus terenul aferent sunt proprietatea statului, acestea fiind doar in administrarea Ministerului Sanatatii si a Institutului de Psihiatrie din Iasi”, a explicat juristul de la Socola, Lucian Sandovici.

Primaria comunei Sipote vrea sa execute silit Institutul de Psihiatrie Socola Iasi. Motivul: neplata unor taxe si impozite in valoare de 22.000 de lei pentru cladirile si terenurile aferente, active aflate in administrarea unitatii spitalicesti. Intr-o somatie transmisa conducerii Institutului Socola, edilul din Sipote, Puiu Constantin, arata ca debitul total al Spitalului de Psihiatrie este compus din impozitul pe cladiri de cca 16 lei, impozitul pe terenul-curti in valoare de 3.811 lei si nu in cele din urma de impozitul pe terenul arabil care depaseste 18.000 de lei. In opinia primarului, datoria de 22.000 de lei a spitalului reprezinta obligatiile fiscale ce trebuiesc platite in baza Legii 207/205 privind Codul de procedura fiscala. In replica, conducerea Institutului Socola, prin managerul Gabriel Oprisan nu este de acord cu plata acestor taxe si impozite si sustine ca toate activele din Sipote, respectiv sectia exterioara de psihiatrie, s-ar afla doar in simpla administrare a institutiei spitalicesti, aceasta din urma nefiind proprietara cu acte in regula.

Titlul executoriu a fost emis cu incalcarea legii’

Intr-o contestatie adresata Judecatoriei Iasi, impotriva titlului executoriu emis de primarul din Sipote, managerul de la Socola arata ca cladirile si terenul despre care se face vorbire sunt in proprietatea statului roman.

„Institutul de Psihiatrie Socola are in administrare teren si constructii aflate pe raza comunei Sipote, insa dreptul de proprietate este al statului. Mai mult, toate acestea sunt situate pe domeniul public al statului fiind astfel scutite de la plata vreunui impozit. Terenurile si cladirile sunt ale statului iar Ministerul Sanatatii si spitalul doar se ocupa de administrarea lor, asa cum reiese si din extrasul de carte funciara. Titlul executoriu a fost emis cu incalcarea dispozitiilor legale”, a explicat in contestatie juristul Spitalului Socola, Lucian Sandovici.

Acesta a mai aratat in final ca, potrivit Legii 227/2015,  toate cladirile si terenurile care sunt in domeniul public al statului sunt scutite defel de la plata impozitului.

Nicu SAMSON

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here