Șpăgarii de la Direcția Silvică Iași, turnați la DNA de un deputat PSD

Nicu SAMSON

  • Deputatul PSD de Neamț, Ciprian Constantin Șerban , denunțătorul mafiei pădurilor din Răducăneni, va da cu subsemnatul la Tribunalul Iași, pe 23 martie, într-un dosar de corupție
  • Înainte de a ajunge parlamentar, Șerban, în calitate de reprezentant al SC Eden Star Forest SRL Piatra Neamț, ar fi fost constrâns să ofere unor ingineri silvicultori de la Răducăneni, un comision de 4 la sută, dintr-un contract prestări-servicii încheiat cu Direcția Silvică Iași.

Deputatul PSD Ciprian Constantin Șerban, în vârstă de 31 de ani, va fi audiat de judecătorii Tribunalului Iași, alături de mai mulți martori în cauză, pe data de 23 martie 2017, într-un dosar de corupție referitor la mafia pădurilor de la Ocolul Silvic Răducăneni. Mai precis, Șerban, în calitate de denunțător, i-a turnat la DNA, pe trei ingineri silvicultori ieșeni, pentru faptul că aceștia i-ar fi cerut mită suma de 26.000 de lei, pentru semnarea unui contract de refacere a pădurilor din Răducăneni, contract pe care actualul parlamentar l-ar fi încheiat cu Direcția Silvică Iași, ca reprezentant al SC Eden Star Forest SRL Piatra Neamț, înainte de a ajunge mare politician.

Potrivit anchetatorilor ieșeni, în perioada martie – aprilie 2012, Nicolae Balint şi Vasile Băran, fost şef district, respectiv fost şef  în cadrul Ocolului Silvic Răducăneni, şi Mihai Grigoraş, inginer la Compartimentul de Cultură şi Refacere a Pădurilor din acelaşi ocol silvic, l-ar fi condiționat pe Ciprian Șerban să cedeze o șpagă reprezentând un comision de cca 4 la sută dintr-un contract de prestări-servicii încheiat cu Direcția Silvică Iași, în valoare de 664.446,56 de lei. Ulterior, cei trei șefi de la Ocolul Silvic Răducăneni au fost trimiși în judecată pentru luare de mită.

Comision de 3-4 la sută din valoarea fiecărei facturi emise

În martie 2012, SC Eden Star Forest SRL Piatra Neamţ a semnat un contract de servicii pentru silvicultură – cultură şi refacerea Pădurilor la Ocolul Silvic Răducăneni, în valoare totală de 664.446,56 de lei lei. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, arată că în primăvata lui 2012, cei trei silvicultori-șefi ar fi condiţionat recepţia „facilă şi formală” a lucrărilor ce urmau a fi efectuate de firma Eden Star Forest, de plata unui comision de 4% din contravaloarea fiecărei facturi emise şi încasate de catre societate, reprezentând suma de 26.577,90 de lei lei, pretenție diminuată ulterior la doar 3 la sută comision, reprezentând cca 19.933,40 de lei, din sumele încasate de firmă. Practic, cei trei șefi-silvicultori din Răducăneni ar fi încasat în total suma de 6652 lei, din contractul de prestări-servicii încheiat de firma din Neamț cu reprezentanții Direcției Silvice Iași. Numai că, Ciprian Şerban, pe atunci doar un simplu consilier județean și șef al TSD Neamț, a declinat oferta, și a povestit totul anchetatorilor. Pe perioada derulării contractului dintre firma Eden Forest și Direcția Silvică Iași, privind refacerea pădurii din Răducăneni, cei trei inculpați au încercat în mod repetat să bage bețe în roate proiectului, invocând diferite motive și dificultăți de realizare a lucrprilor de împădurire. La un moment dat, inginerul Mihai Grigoraș ar fi refuzat nejustificat recepţia lucrărilor, deşi acestea ar fi fost efectuat în mod corespunzător.

Șeful de district a fost prins în flagrant

Ciprian Serban PSD NeamtÎn urma denunțului inițiat de Șerban, în calitate de reprezentant al  SC Eden Forest SRL Piatra Neamţ, pe 25 septembrie 2012, anchetatorii l-au prins în flagrant pe Nicolae Balint în timp ce ar fi primit de la denunţător 600 de lei, reprezentând 3% din contravaloarea ultimei facturi emise. Pe perioada interogatoriilor, Balint a recunoscut că a solicitat sumele de bani, dar a arătat că acestea ar fi reprezentat „costurile carburantului și uzura hainelor folosite pentru supravegherea desfăşurării lucrărilor”. Ceilalţi doi inculpați, Băran și Grigoraș susţin însă că nu ar fi ştiut nimic de pretinderea vreunui comision.

Șeful de ocol: “Acest om ne-a turnat o găleată de lături în cap”

Fostul șef al Ocolului Silvic Răducăneni, Vasile Băran, a spus că Ciprian Șerban a fost un om de rea-credință, fiind pus pe rele încă de la început. Mai exact, potrivit lui Băran, reprezentantul Eden Forest ar fi purtat asupra sa, pe sub haine, aparatură tehnică audio-video și i-ar fi înregistrat pe ascuns pe șefii ocolului silvic.

“Acest om (n.r. – denunțătorul) ne-a turnat la toți câte o găleată de lături în cap. Nu știu ce a fost în mintea lui. Nu e nimic adevărat. Firma respectivă era de fapt pe numele altcuiva, a socrului domnului Șerban. care este inginer silvic. Acesta din urmă a făcut firma cu un țigan, iar apoi m-a șantajat. Mi-a propus atunci tot felul de afaceri și măgării. În tot acest timp, acest domn Șerban m-a înregistrat cu aparatura tehnică pe care o avea asupra sa. Eu n-am cerut și n-am primit nici un ban de la nimeni. Voi dovedi în fața instanței de judecată că sunt nevinovat”, s-a apărat Vasile Băran, fostul inginer-șef  al Ocolului Silvic Răducăneni, în prezent pensionar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here