Soția și frații lui Costel Alexe, trimiși în judecată în Dosarul Tabla

@ Raluca Alexe, Mihai Alexe și Florin Alexe au fost trimiși în judecată de DNA alături de președintele CJ Iași în Dosarul Tabla @ Aceștia au calitate de inculpați în dosarul înregistrat în urmă cu două zile la Înalta Curte de Casați și Justiție și sunt acuzați că l-au ajutat pe fostul ministru al Mediului să disimuleze șpaga primită de la Combinatul Sidex Galați @ Președintele CJ Iași riscă o pedepasă cu închisoarea de până la 10 ani, în vreme ce frații și soția acestuia pot primi până la 3 ani închisoare în cazul în care vor fi găsiți vinovați

Costel Alexe și-a înfundat familia în Dosarul Tabala, trimis în judecată de DNA în urmă cu două zile. Soția acestuia, Raluca Alexe, dar și frații Mihai și Florin Alexe, au calitatea de inculpați în dosarul care a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție. Acuzațiile ce li se aduc inculpaților sunt de luare de mită, delapidare, dare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Alături de membrii familiei Alexe, mai sunt judecați angajații de la Sidex Galați care au remis mita. Mai precis, este vorba de directorul Ioan Bogdan Grecu, care le-a determinat pe Nicoleta Fătu și Mirela Gătin să scoată din gestiune produsele oferite cu titlu de mită și să încheie două contracte de sponsorizare fictive cu un ONG controlat de familia Alexe.

Procurorii DNA au stabilit că în perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021, „pentru a-și crea un alibi juridic necesar justificării primirii foloaselor necuvenite”, soția și frații lui Costel Alexe au întocmit mai multe documente false: note contabile, contracte de închiriere etc.

Faptele pentru care au fost trimiși în judecată

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

ALEXE COSTEL, la data faptelor ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– luare de mită,

– instigare la delapidare,

Persoană fizică, la data faptelor director general în cadrul unei societăți comerciale cu activitate în siderurgie, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– dare de mită,

– delapidare,

– participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

Cinci persoane fizice, pentru săvârșirea unor infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată comise sub forma autoratului și a participației improprii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

La data de 6 aprilie 2020, inculpatul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.

Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o persoană apropiată ministrului, inculpată în prezenta cauză.

Valoarea foloaselor ar fi fost primite ca mită de fostul ministru cu acceptul directorului general al societății respective, trimis în judecată în prezenta cauză, și se ridică la suma de 99.956 lei, ce constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.

Ulterior, pentru a crea o aparență de legalitate scoaterii din gestiune și remiterii cu titlu de mită a produselor siderurgice, directorul general ar fi determinat două subalterne (trimise în judecată în aceeași cauză) să încheie două contracte de sponsorizare cu o asociație controlată de ceilalți trei inculpați, persoane fizice.

În perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021, pentru a-și crea un „alibi juridic” necesar justificării primirii foloaselor necuvenite, aceleași trei persoane au întocmit mai multe documente false (contracte de închiriere, note contabile, etc.).

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor primite în contextul de mai sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here