Șora, sau blînda filozofie a primitivismului cu ramă de Rombrandt

despre rafinații întrelectuali de peșteră 3.0

 

 

Să recapitulăm, pe scurt.

Personagiile :

Gelu Voican-Voiculescu e un personaj central și dubios al poveștii sîngeroase numite ,, Revoluția romînă din decembrie 1989 ,, , precum și al episoadelor care au urmat.

Mihai Șora este gurul trecut de 100 de ani al intelectualilor progresiști din țara zisă și Romînia, adică țara în care un scamator verbal și un profitor ordinar precum Nae Ionescu a fost idolul intelectualității ante-progresiste.

Florea Ioncioaia este profesor de etică la școala profesională de jurnaliști de la Universitatea ,, Al.I. Cuza ,, din Iași, doctor în istorie. fost cercetător științific la un institut al Academiei Romîne, activist civic.

Faptele :

Gelu Voican-Voiculescu a avut imprudența să fie prezent la o ceremonie de comemorare a evenimentelor din decembrie 1989, în contextul în care este inculpat penal pentru participarea sa la respectivele evenimente, fiind considerat vinovat de rudele celor morți sau răniți în timpul ,, revoluției romîne ,,.

În acest context, Voican-Voiculescu a fost agresat verbal și fizic, fiind lovit în cap cu o cîrjă și sîngerînd în urma acelei lovituri. Deoarece situația risca să scape de sub control, fostul demnitar a fost evacuat de forțele de ordine de la ceremonia respectivă.

Mihai Șora a comentat această întîmplare, pe contul său de Facebook, în felul următor : „ Cînd Justiția e șchioapă, cum să nu apară cîte-o cîrjă care caută s-o țină dreaptă ? Un om cu sînge pe mîini a primit o cîrjă-n cap: cîrja celor 30 de ani de așteptare exasperată ”.

Florea Ioncioaia a postat ulterior pe contul său de Facebook, fără vreun comentariu personal, un link către o știre care prezenta opinia lui Mihai Șora despre agresarea lui Gelu Voican-Voiculescu.

Printre cei care au aprobat  cu ,, like ,,  această postare sînt și cîteva persoane destul de cunoscute : Dorin Dobrincu, istoric, fost director al Arhivelor Naționale, cercetător științific la un institut al Academiei Romîne, fost lider liberal și actual activist civic ; Puiu Lățea, profesor la Universitatea București, antropolog, sociolog ; Bogdan Călinescu, eseist de factură liberală, cercetător științific la un institut din Paris, fiu al profesorului ieșean Al. Călinescu ; Lucian Nastasă-Kovacs, istoric, cercetător științific la un institut al Academiei Romîne; Marga Andreescu, jurnalistă la TVR ; Cristi Corobană, jurnalist și activist civic din Belgia ; Iulian Bănilă, fost jurnalist progresist și actual crîșmar progresist etc.

Fiindcă nu vreau să vă mai rețin prea mult de la savurarea deliciilor specifice ,, sărbătorilor de iarnă ,, , o să concluzionez cît mai scurt : cînd violența ilegală e legitimată, în grup, de mințile laminate ale nației, peștera mentală devine un spațiu acut de contemporan.

Iar numele ,, Gelu Voican-Voiculescu ,, e doar un detaliu. La fel cum, în varianta Curții Supreme de Judecată Instant ,, Șora & Progresist Brass Band ,, , devine un detaliu însăși esența unei democrații : regulile valabile pentru toți. Inclusiv pentru inculpații odioși, penibili sau ochelariști.

Da, desigur, gestul violent al cuiva care și-a pierdut în mod tragic un om drag poate fi înțeles. Trebuie înțeles. Dar nu poate fi aprobat, și încă în public. Altfel, oricine îl poate scuipa sau lovi mîine pe Mihai Șora, pentru complicitatea lui jegoasă și nesimțită cu regimul ,, ilegitim și criminal ,, instaurat de fosta lui șefă, stalinista hard Ana Pauker.

După logica primitivă a suavei trupe ,, Șora Hard Fucking Rock ,, ,  orice student îl poate lua de guler pe profesorul Florea Ioncioaia, pe scările universității, cu deplină îndreptățire morală, dacă respectivul discipol are vreo nemulțumire mai serioasă, susținută și de alți colegi. Cum parcă s-a și cam întîmplat în trecutul nu chiar prehistoric, cînd dl profesor Ioncioaia se jeluia, public, că e hărțuit de studenți și colegi.

Dar, desigur, democrația nu-i pentru cățeii plebei, ci numai pentru aristocrații minții. Pentru boieri, ca să localizăm mai exact. ,, Fii noștri de cățea ,, cum a zis un celebru președinte american, mort și el, ca și victimele ,, revoluției romîne,, , tot prin împușcare Și tot fără ca să aflăm prea exact, după vreo 70 de ani, cine a dat ordin să fie împușcat.

Deci, domnu’ Șora, domnu’ Ioncioaia, stimați tovarăși și pr’eteni , frați lăikuitori ai Țerii Romînești, eu zic să mergem la Washington cu cîrja aia epliscopală a Justiției Noastre Unice și Infailibile, să facem odată dreptate, ce mama naibii !

Aaa …? Haideți, nu vă mai codiți atîta, tovarășa Ana s-ar bucura, desigur. Și, zău, chiar merită și o victorie pe pămînt american. Fiindcă la noi, pe plaiurile nae-ionesciene / noiciene & pleșo-liicene, pobeda ei mentală merge demult înainte, prin partidul șorănist. E’zact. Tova’ Pauker, nu fi tristă : zgarda merge înainte, prin partida șorănistă.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii . Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here