Am semnat și depus, împreună cu mai mulți parlamentari USR, un amendament pentru respectarea legii: vrem creșterea cu 16% ale salariilor profesorilor, respectarea legii salarizării unice 157/2017. Amendamentul a fost votat în unanimitate ieri, în comisia de educație și vom lupta ca ea să treacă de votul final al Parlamentului, chiar dacă acum pare imposibil. Educația este neglijată din nou, guvernul face un rău constant, investind cel mai puțin în învățământ. „Profesorii” aceștia din Guvern care predau incompetența vin să arate încă o dată că în România merge cu șmecheria și obligă noua generație să stagneze.
Ironic poate, înainte de sărbători, guvernul lovește tot în sistemul de educație, care va primi cel mai mic buget de după Revoluție, adică adică 2.28% din PIB. Timp de 32 de ani, guvernanților le-a fost mai ușor să taie din banii copiilor, din banii cadrelor didactice, din banii școlilor, pentru că efectele nu aveau să se vadă imediat. Pentru că elevii nu au drept de vot, pentru că elevii nu protestează, pentru că niște iresponsabili cu diplome false și studii cumpărate au găsit de fiecare dată oportun să lase o educație săracă tuturor copiilor, smulgându-le șansa la un viitor mai bun, printre degete. Absolut toți aceștii copii fac parte dintr-o Românie cu prea mult bun simț unde, ironic, poate, programul național România Educată a fost abandonat complet de luni bune. În această țară vorbim de autoeducare cu resurse proprii, inclusiv la stat, iar părinții pot confirma apăsarea de pe umerii lor.
Educația din România este falimentată. Suntem în cele mai negre topuri care, peste ani ne vor plasa în altele la fel de crunte. Și, cel mai dureros, vom limita o generație care avea nevoie de avânt.
avem a 3-a cea mai mare rată a abandonului școlar timpuriu din UE 18,1%, față de o medie UE de 10,6%
suntem pe ultimul loc în UE la ponderea absolvenților de studii superioare (segment de vârstă 30-34 ani, perioada 2014-2017): 26,3%, față de o medie europeană de 40%;
educația şi îngrijirea preșcolarilor (vârsta de 4 ani – începutul ciclului primar, perioada 2013-2016): 88,2%, comparativ cu o medie UE de 95,3%;
mai mult de 4 din 10 tineri de 15 ani au o formă de analfabetism funcțional (perioada 2012-2015): la citire 38,7% – la o medie UE 19,7%; matematică 39,9% – medie UE de 22,2%; ştiinţe 38,5% – comparativ cu o medie UE de 20,6%;
rata de angajare a noilor absolvenți (20-34 ani, perioada 2014-2017): general 76%, la o medie europeană de 80,2%;
avem cea mai slabă rată din UE privind participarea adulților la procesul de învățare (25-64 ani, perioada 2014-2017): 1,1% , comparativ cu o medie UE de 10,9%.
În acest moment, în sistemul de învățământ obligatoriu salariile de bază ale cadrelor didactice se încadrează între 4000 lei brut (2300 lei net) și 5500 lei brut (3200 lei net). Considerăm că această salarizare nu corespunde pregătirii lor și nici nu valorifică importanța rolului cadrelor didactice în dezvoltarea copiilor și a viitorilor adulți. Creșterea de 4% anunțată de actuală guvernare PSD-PNL-UDMR abia acoperă inflația pe anul 2021 (7,5%). Considerăm că această propunere este încă un afront la adresa demnității cadrelor didactice. Educația ar trebui să se facă cu cei mai buni profesioniști pe care îi are o țară, aceștia trebuie să nu mai fie umiliți, ci atrași și motivați să intre în sistemul de învățământ.
Deși partidele și-au asumat în campaniile electorale un program național de educație și reformă, au livrat doar minciuni. Mă voi zbate în continuare, împreună cu USR pentru creșterile salariale reale ale profesorilor, pentru masă caldă în școli, pentru descentralizarea și depolitizarea școlilor și pentru susținerea învățământului de calitate, cu o logistică adecvată vremurilor în care trăim.
Javre jegoase, anul trecut erati la putere … si nu ati cerut nimic pentru Educatie … nici aplicarea Legii salarizarii pentru profesori (in vigoare si atunci si acum!) …