Sinecură pentru aplaudacul tandemului Chirica – Alexe. 500.000 de lei tocați într-un an pentru eșecul Zonei Metropolitane

@ Grigore Nepotu este director al Asociației Zona Metropolitană Iași, care are un buget de aproximativ 500.000 lei @ Banii se duc aproape integral pe salariile angajaților Asociației @ Doar salariul lui Nepotu depășește un sfert din acest buget @ Bugetul Asociației se bazează pe contribuțiile membrilor, respectiv Primăria Iași, Consiliul Județean și 22 de comune din zona adiacentă @ Nepotu cere acum de la CJ cotizația și vine în fața plenului cu un raport de activitate absolut ridicol @ Vrea bani publici pentru că a dus copii la meciurile Politehnicii, pentru că a organizat conferințe online și pentru că nu a reușit să obțină finanțare pentru un proiect de 15.000 euro @ Nici măcar site-ul asociației nu funcționează @ Documentul depus la Consiliul Județean pare a fi copiat din revistele ceaușiste pentru copii: „Micii suporteri pe stadion au fost încântați. Ambele ediții au fost un succes. Atmosfera din tribune chiar a fost electrizantă. În prima ediție, FC Politehnica a câstigat cu FC Universitatea Cluj. În ediția a doua a proiectului, meciul cu Metaglobus a ridicat copiii în picioare și le-a oferit emoții și speranță, bucurie și tristețe” @ Și Clujul are asociație a Zonei Metropolitane, insă cu proiecte de milioane de euro în derulare

Dintr-un organism care ar fi trebuit să contribuie la atragerea și implementarea de proiecte cu finanțare europeană de zeci de milioane de euro pentru dezvoltarea durabilă, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ADI ZMI) s-a transformat într-o sinecură bine plătită pentru lipitorii de afișe ai PNL. Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, și Costel Alexe, președintele CJ Iași, în calitate de președinte, respectiv prim-vicepreședinte al Asociației, l-au proptit în funcția de director executiv al ZMI pe Grigore Nepotu, un fost vânzător de burgeri și shaworma în Piața Alexandru. Pe Nepotu l-au recomandat „vocea și talentul”, căci experiența profesională (inexistentă) și diplomele de antrenor sau de absolvent de hidrologie și meteorolgie e clar că nu au nicio legătură cu obiectivele și misiunea Asociației. Nepotu este director executiv al Asociației de aproximativ un an de zile. Tot de 1 an, site-ul asociației, www.zmi.ro este în reconstrucție, ca o dovadă suplimentară a priceperii conducerii liberale a acestui organism.

500.000 lei tocați pe salarii. Zero rezultate

Bugetul Asociației se bazează pe contribuțiile membrilor, respectiv Primăria Iași, Consiliul Județean și 22 de comune din zona adiacentă. ZMI are un buget de aproximativ 500.000 lei. Bani care se duc aproape integral pe salariile angajaților Asociației. Doar salariul lui Nepotu depășește un sfert din acest buget. Contribuția anuală pentru bugetul ZMI a fost stabilită astfel: Consiliul Județean 50.000 lei, iar restul membrilor câte 1 leu pentru fiecare locuitor al localității.

Nepotu cere Consiliului Județean să prindă în bugetul pentru anul 2022 cei 50.000 lei reprezentând contribuția instituției la ADI ZMI, depunând în același timp un raport de activitate pe anul 2021. Un document care ar fi trebuit să vorbească despre proiecte de zeci de milioane de euro atrase, aflate în implementare și/sau depuse la finanțare. În realitate, raportul depus de Grigore Nepotu la Consiliul Județean Iași pare mai degrabă o parodie desprinsă din publicațiile de satiră gen Academia Cațavencu sau Times New Roman decât un document care sintetizează activitatea unei asociații de dezvoltare intercomunitară. O caricatură care ne arată mai degrabă că ZMI este un soi de agenție de turism mediocră, cu pretenții mărunte, un azil pentru cei care și-au făcut datoria față de partid și șefii lor.

Cântarea României varianta PNL 2022

Raportul de activitate pentru anul 2021 începe pompos, cu fraze mărețe, înălțătoare, dar în același timp găunoase, exact ca la Cântarea României :  „Asigurarea unei dezvoltări durabile a zonei metropolitane presupune o strategie, un plan de acțiuni care să țină seama de nevoile sociale și economice ale populației metropolitane. Perspectiva dezvotării durabile presupune existența unei imagini de ansamblu asupra stării mediului, evaluarea mijloacelor de ameliorare a calității cadrului urban, de reînnoire urbană. Astfel, toate activitățile pe care ADI le desfășoară sunt pentru susținerea obiectivului de dezvoltare durabilă pe termen lung în zona metropilitană.

Un document pe care Nepotu la întins în peste 80 de pagini cu poze multe și spații mari pentru a da impresia unei activități stufoase și meritorii. Exact ca un elev prins cu lecția neînvățată, dar care vorbește orice altceva pentru a primi o notă de trecere.

Meciuri de fotbal în loc de dezvoltare durabilă

Ce a realizat în concret lipitorul de afișe al PNL care a tocat peste 500.000 lei din bani publici în anul 2021?! Raportul de activitate începe, cum este și firesc, cu cele mai importante realizări: proiectul „caravana muzeelor” și proiectul „micii suporteri pe stadion”. Așa cum spuneam, ADI ZMI se comportă ca o agenție de turism mediocră cu pretenții mărunte. Realizările lui Nepotu din 2021 se referă la două circuite turistice prestate elevilor din comunele zonei metropolitane: vizitarea Muzeului Literaturii Române și vizionarea a două meciuri de fotbal ale echipei Politehnica. Inițiativele ar fi fost lăudabile dacă erau realizările unor directori de școli, dar nu ale unei asociației al cărei scop este dezvoltarea durabilă a Zonei Metropolitane. Unele pasaje ale documentului sunt de-a dreptul savuroase, arătând mediocritatea, micimea gândirii celor care conduc Asociația:

Micii suporteri pe stadion au fost încântați. Ambele ediții au fost un succes. Atmosfera din tribune chiar a fost electrizantă. În prima ediție, FC Politehnica a câștigat cu FC Universitatea Cluj. În ediția a doua a proiectului, meciul cu Metaglobus a ridicat copii în picioare și le-a oferit emoții și speranță, bucurie și tristețe. Chiar dacă rezultatul nu a fost unul favorabil pentru echipa Iașului, copii au putut extrage o lecție importantă: poți pierde bătălii și să continui cu aceeași determinare, pentru că eșecul și succesul sunt parte din viață și se împletesc armonios. Ne-am bucurat,am sperat și am stat cu emoții la toate fazele meciului, în ambele ediții. Am strigat împreună, am aplaudat și galeria micilor suporteri nu a tăcut deloc, plină de energie și entuziasm. Copii au fost minunați, iar echipa FC Politehnica Iași le-a mulțumit și arătat aprecierea lor de fiecare dată.

S-au lăudat că sunt proști

Raportul lui Nepotu este atașat la Hotărârea de Consiliu Județean prin care ar trebui să se aloce alți 50.000 lei Asociației ZMI. Un document care ar trebui să convingă consilierii județeni să dea din bani publici această sumă de bani pentru a fi folosită în interesul comunității. Situația prezentării unui astfel de document ca argument pentru alocarea altor sume de bani este de o penibilitate maximă. Atât pentru cei care l-au semnat cât și pentru cei care îl susțin! Raportul lui Nepotu arată incompentența crasă a celor de la Asociația ZMI. Nepotu și ai lui recunosc propria prostie arătând că nu au fost în stare să obțină niciun proiect de finanțare. Nici măcar unul de 15.000 de euro! Ba chiar se laudă cu acest lucru:  ”ADI ZMI, în parteneriat cu Ateneul Național din Iași, a depus spre finanțare, în luna octombrie, la Administrația Fondului Național Cultural proiectul ”Educă azi, pentru cultura de mâine” în valoare de 69.999,49 lei. (…) Rezultatele finale ale eveluării din luna decembrie au clasat proiectul sub limita proiectelor aprobate spre finanțare. Pentru acest proiect vom căuta o altă sursă de finanțare.

Dar asta nu e tot. Țineți-vă bine că să nu cădeți din picioare când veți afla cât de mult a muncit Grigore Nepotu în folosul Zonei Metropolitane! În 2021, Nepotu a participat la 13 conferințe/cursuri, multe dintre ele online, pe diverse teme, din care unele nu au nicio legătură cu activitatea Asociației de Dezvoltare. A mai avut și 20 de întâlniri de lucru, multe dintre ele prea ridicole de a fi menționate într-un document care se pretinde a fi serios. A semnat și multe parteneriate de o „importanță crucială” pentru dezvoltarea durabilă a Zonei Metropolitane, cel mai demn de menționat fiind cel cu Facultatea de Geografie și Geologie prin care studenții acestei instituții pot face stagii de practică în instituțiile publice membre ale Asociației!

Ce ar trebui să facă de fapt ZMI?

Nepotu o ține în continuare pe a lui. Incompetent, dar hotărât. În planul de acțiuni pentru 2022 spune că vrea să acrediteze Asociația ca formator de cursuri de formare profesională. Vrea să continue vizitele la muzeu și vizionările de meciuri de fotbal.

Totuși, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași a fost înființată cu scopul de a facilita implementarea proiectelor cu finanțare europeană. Potrivit  documentelor de înființare, misiunea Asociației a fost definită astfel: „Transformarea Zonei Metropolitane Iasi, centru economic, universitar si academic de traditie, intr-o comunitate metropolitana dezvoltata policentric, prin crearea unui pol regional al cunoasterii si competitivitatii – articulatie de importanta a Uniunii Europene cu spatiul extracomunitar”. Viziunea de dezvoltare a fost sintetizată sub lozinca “IASI-METROPOLA A CUNOASTERII, CULTURII, COMPETIVITATII ECONOMICE SI SERVICIILOR PERFORMANTE.” Pentru realizarea misiunii, membrii fondatori ai Zonei Metropolitane au stabilit un set de 6 obiective strategice pe care conducerea executivă a Asociației ar trebui să le îndeplinească:

  1. Creșterea competitivității economice prin crearea și dezvoltarea unor structuri de sprijin a afacerilor, transferului tehnologic și promovării industriilor noi, creative.
  2. Dezvoltarea conectivității teritoriale prin asigurarea accesibilității, îmbunătățirea mobilității spre și dinspre polul de crestere și a fluidizării traficului în interiorul acestuia.

III. Îmbunătățirea serviciilor sociale prin crearea, reabilitarea și modernizarea infrastructurii aferente, în vederea asigurării unui standard de viață sporit al populației.

  1. Valorificarea patrimoniul cultural – istoric și natural în vederea dezvoltării potențialului turistic al polului de creștere.
  2. Asigurarea protecției și calității mediului în vederea creșterii standardului de viață al locuitorilor și sporirea atractivității investiționale.
  3. Promovarea cooperarii teritoriale și rezolvarea unor probleme de interes comun prin crearea și dezvoltarea de structuri parteneriale între entități publice și private transfrontaliere/transnaționale/interregionale.

Comparând obiectivele ce trebuiesc îndeplinite cu raportul de activitate al liberalului Grigore Nepotu și intențiile sale viitoare, este mai mult decât evident faptul că Zona Metropolitană a mai pierdut încă un an de zile în efortul de dezvoltare, iar banii plătiți de comunitățile locale au fost irosiți cu grație de către incompetenții instalați politic la coducerea Asociației. Este o prăpastie imensă între ce ar trebui să facă ADI ZMI și ceea ce face Grigore Nepotu la conducerea Asociației!

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here