Și „cei mari” trag țeapă! Selgros nu a plătit lichid de parbriz de 1,6 miliarde lei

Gigantul german Selgros, care administrează zecile de hypermarket-uri din România, cu profituri de milioane de euro lunar, este chemat la bară, de o societate falimentară din Iași, pentru un pretins debit de 1,6 miliarde de lei vechi. Inițiatoarea cererii de chemare în judecată este nimeni alta decât firma Lar-Chemical SRL Iași, aflată în prezent sub oblăduirea lichidatorului judiciar Eurobusiness LRJ SPRL. În spatele Lar-Chemical este însă Liliana Precul, nevasta afaceristului Radu Precul, cei doi soți fiind și finii mult mai cunoscutului avocat Mihail M Vlasov.

Administratorul general al lanțului de magazine Selgros Cash & Carry România va trebui să dea cu subsemnatul în instanță, într-un proces civil inițiat de o firmă falimentară din Iași, Lar-Chemical SRL, societate aflată în prezent sub tutela lichidatorului judiciar Eurobusiness LRJ SPRL. Într-o acțiune înaintată Judecătoriei ieșene, apărătorul lichidatorului, avocata Carmen Beatrice Dumitriu, solicită obligarea gigantului Selgros la plata unei datorii de 163.446,48 de lei, debit provenind dintr-un contract comercial semnat și parafat la data de 12 iunie 2013. Mai precis, la data menționată, SC Lar-Chemical SRL, administrată de ieșeanca Liliana Precul, a încheiat cu reprezentantul comercial al lanțului de hypermarketuri Selgros, un acord comercial privind comercializarea unor mărfuri produse de Lar, în speță lichid de parbriz de vară – iarnă, pentru autoturisme. Colaborarea dintre cele două părți a mers destul de bine timp de mai bine de 2 ani, până în momentul în care SC  Lar-Chemical, administrate de familia Precul, a început să aibe mari probleme financiare și a intrat în insolvență. Ulterior, după ce societatea a fost preluată de lichidatorul judiciar Eurobusiness SPRL, s-a descoperit că aceasta are de luat sume importante de bani de la mai mulți restanțieri, printre care și Selgros.

“E vorba de niște diferențe financiare și dobânzi penalizatoare” 

“Creanța este certă, lichidă și exigibilă. Este vorba de o sumă restantă de 1,63 miliarde de lei vechi pe care firma Lar-Chemical o are de recuperat. Am notificat pârâta (n.r.- Selgros) să achite și dobânzi penalizatoare pentru fiecare zi de întârziere și până la lichidarea integrală a datoriei. Însă nu s-a conformat somației de plată. În afară de aceste plăți dorim și obligarea Selgros la plata tuturor cheltuielilor de judecată”, se menționează în cererea înaintată magistraților, acțiune intitulată obligație de plată. Mai mult, reprezentantul lichidatorului judiciar Eurobusiness arată că e vorba de niște diferențe financiare ce provin din niște facturi de plată mărfuri, emise de SC Lar-Chemical, în perioada 23 decembrie 2013 – 19 ianuarie 2015.

“Debitul a fost stins prin compensări“

De partea cealaltă a baricadei, Selgros, prin administratorul general Herwig Arvay, cere respingerea acțiunii de chemare în judecată, ca nefondată. De asemenea, reprezentanții lanțului german de hypermarket-uri invocă excepția necompetenței teritoriale a instanței și chiar prescripția dreptului la acțiune.

“Toate facturile care fac obiectul somațiilor trimise de societatea Lar-Chemical, au fost stinse, fie prin plată, fie prin compensare legală cu facturile emise de aceasta, urmată de plata diferenței rezultate în urma compensării.  Procesele verbale de stingere a datoriilor au rolul de a constata compensările legale intervenite între datoriile reciproce dintre SC Lar-Chemical SRL și Selgros“, precizează juriștii și directorii lanțului Selgros Cash & Carry. Contractul comercial privind livrarea unor produse de spălat parbrize auto către Selgros, a fost încheiat pe 12 iunie 2013, între furnizorul Liliana Precul de la Lar-Chemical și unul dintre managerii Selgros, respectiv Ioana Fercu, acordul fiind pe perioadă nelimitată.

Radu Precul și-a băgat și el firmele în insolvență

Conform datelor de la Registrul Comerțului, societatea Lar-Chemical SRL Iași a fost administrată până deunăzi de Liliana Precul, fina cunoscutului avocat Mihail M Vlasov. Înființată la începutul lui martie 2013, firma are ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al produselor chimice. Potrivit unor informații oficiale, soțul administratorei de la SC Lar-Chemical SRL, Radu Precul, fost vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie Iași, avea de plătit în urmă cu doi ani, peste 20 de milioane de lei către creditori după ce și-a băgat în insolvență firmele sale, Moldochim și Moldochim Max Trade. Anterior, Radu Precul, a fost implicat și într-un caz de evaziune fiscală tot prin aceste două firme, când a reținut dările către stat pentru angajați timp de doi ani (peste 200.000 de lei) și a primit doar o amendă de 1000 de lei.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here