Și avocații sunt condamnați câteodată

Deși, prin natura profesiei, ar trebui să fie mereu de partea legii, avocații mai calcă și pe bec din când în când. În luna decembrie 2015, un membru al Baroului Iași a ajuns în instanță ca… inculpat, fiind acuzat de comiterea unor infracțiuni, iar la finele săptămânii trecute a fost și condamnat. Conform anchetatorilor, în urmă cu aproape cinci ani, avocatul Conache Vasile și Bodai Măria, parte vătămată într-un proces instrumentat de acesta, au folosit înscrisuri falsificate în dosarul respectiv, aflat pe rolul Judecătoriei Pașcani.

„Instanța desfiinţează înscrisurile falsificate emise de Cabinetul de Avocatură Conache Vasile, respectiv acţiunea civilă depusă pe 28 august 2009 la Judecătoria Pașcani şi împuternicirea avocațială, chitanța din 25 august 2009 în care se consemnează încasarea onorariului în fals şi înregistrarea din registrul-jurnal de încasări şi plăți a cabinetului de avocatură, nota de probe întocmită în fals de Conache Vasile în numele părţilor vătămate ce aveau calitatea de reclamanţi în dosarul de pe rolul Judecătoriei Paşcani, prin care acestea ar fi solicitat audierea unui martor şi efectuarea unei expertize topo-cadastrală, cererea formulată de către inculpata Bodai Măria şi semnată de aceasta şi de Conache Vasile pentru vătămaţi, înscrisurile aflate la filele 10-14 din dosarul civil, reprezentând citațiile semnate fără drept pentru alte persoane, etc.”, au precizat magistrații ieșeni din cadrul Curții de Apel.

Aceștia l-au condamnat pe Vasile Conache la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru înşelăciune în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și participaţie improprie la fals intelectual în formă continuată. De asemenea, acestuia i s-a interzis, temporar, dreptul de a exercita profesia de avocat.

Instanța a decis aplicarea aceleiași pedepse în cazul Măriei Bodai, pentru înşelăciune în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată și participaţie improprie la fals intelectual în formă continuată.

În plus, cei doi vor fi și buni de plată către șase părţi civile, daunele solicitate fiind în valoare totală de 64.971 de lei. Decizia poate fi atacată cu apel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here