Shakira, evaziune fiscală de aproape 14,5 milioane de euro. Procurorii cer o pedeapsă de peste 8 ani de închisoare

Shakira, în vârstă de 46 de ani, se confruntă cu un proces pentru evaziune fiscală în valoare de aproximativ 14,5 milioane de euro, proces care a început la Barcelona. Procurorii cer o pedeapsă de peste opt ani de închisoare, iar artista columbiană neagă categoric acuzațiile. Se explorează încă posibilitatea unui acord de ultim moment cu procurorii, care ar implica recunoașterea vinovăției și plata unei amenzi în schimbul suspendării procedurilor.

Acuzațiile se referă la neplata impozitelor în Spania în anii 2012, 2013 și 2014, cu toate că Shakira ar fi locuit în țară mai mult de 183 de zile pe an în acea perioadă, îndeplinind astfel condițiile pentru a fi considerată rezident fiscal. Procurorul solicită o pedeapsă de opt ani și două luni de închisoare, împreună cu o amendă de 23,8 milioane de euro.

Shakira susține că s-a stabilit definitiv la Barcelona la sfârșitul anului 2014 și că și-a transferat reședința fiscală din Bahamas în Spania în 2015, înainte de nașterea celui de-al doilea copil al său. Cântăreața a plătit deja 17,2 milioane de euro pentru a-și regulariza situația fiscală.

Procesul, care este programat să dureze până la jumătatea lunii decembrie, implică aproape 120 de martori. Investigatorii fiscali au examinat amănunțit viața privată a artistei, inclusiv cheltuielile sale, și au folosit diverse metode, cum ar fi interogarea vecinilor sau monitorizarea conturilor de socializare.

Pe lângă acest caz, în vară, procurorii au deschis un alt dosar împotriva Shakirei pentru o presupusă evaziune fiscală din 2018, estimată la șase milioane de euro. Acest proces reprezintă un alt episod în seria cazurilor celebrităților care au avut probleme cu fiscul spaniol, printre aceștia numărându-se Cristiano Ronaldo și Messi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here