Sexy-imobiliara Irina Placinschi, trei stații GPL fără autorizație. Afacerea ilegală, descoperită după explozia de la Crevedia

După ce afacerile imobiliare s-au împotmolit în ultimii ani, sexy-dezvoltatoarea Irina Placinschi are probleme grave cu un alt business. Trei stații GPL deținute de afaceristă funcționează de mai multe luni fără autorizație emisă de Agenția pentru Protecția Mediului (APM). Autorizațiile de mediu emise în 2022 au expirat în luna iulie 2023 și nu au mai fost prelungite. Femeia de afaceri a depus cerere de reînnoire a avizelor de mediu abia după producerea exploziei de la Crevedia, când autoritățile au dispus controale în toată țara la stațiile de carburant lichid. Placinschi a fentat atunci autoritățile statului închizând temporar cele trei stații de GPL. A fost prinsă însă la începutul lunii octombrie, când Garda de Mediu a verificat cele trei stații și a aplicat firmelor lui Placinschi amenzi în valoare totală de 90.000 lei. Femeia s-a scuzat în fața autorităților susținând că nu a apucat să depună documentația pentru prelungirea autorizațiilor din motive de sănătate.

Odată cu explozia de la Crevedia, județul Dâmbovița, de la finalul lunii august, în care șase persoane au murit și alte câteva zeci au fost rănite, autoritățile au demarat o serie de controale la toate stațiile de carburanți din țară. La începutul lunii septembrie, mai mulți proprietari de stații GPL și-au suspendat activitatea din proprie inițiativă, pentru a scăpa de controalele tematice demarate de autorități. Stațiile GPL și-au reluat activitatea la câteva zile după ce a trecut valul de controale, deși patronii nu s-au pus în regulă cu toate documentele necesare funcționării. Printre ei și Irina Placinschi, care, la acea vreme, avea expirate avizele de funcționare emise de APM.

Prin intermediul a două firme, SC Moldogaz SRL și LPG Regional Group SRL, Irina Placinschi administrează trei stații GPL  situate în Copou, Păcurari și Poitiers. La începutul lunii octombrie 2023, cele două firme controlate de Irina Placinschi au fost vizitate din nou de comisarii Gărzii de Mediu. De această dată s-au făcut fotografii care să demonsterze că stația funcționa la data controlului și s-a afișat un proces verbal de constatare. Irinei Placinschi i s-a cerut să prezinte avizele de mediu necesare funcționării, însă femeia de afaceri a refuzat să se prezinte la convocare la sediul Gărzii de Mediu. Întrucât avizele de mediu erau expirate, comisari au aplicat câte o amendă în valoare de 30.000 de lei pentru fiecare punct de lucru care funcționa în afara legii.

Avize expirate de câteva luni

Dezvoltatorul imobiliar Irina Placinschi a fost amendată de comisarii Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Iași cu 90.000 de lei pentru lipsa avizelor de mediu la stațiile GPL deținute în municipiul Iași. Cele trei stații GPL funcționează bine-mersi fără autorizațiile necesare, avizele de mediu expirând încă din luna iulie 2023. Conform datelor oficiale, avizele de mediu ale stațiilor deținute de Placinschi au expirat pe 29 iulie 2023. Avizul de reînnoiește anual pe baza documentației depuse la APM de fiecare solicitant. Afacerista nu a depus documentele necesare în vederea prelungirii acestor avize înainte de expirare. A făcut-o abia pe 15 septembrie 2023, după tragedia de a Crevedia, când autoritățile au început să ia la puricat toate stațiile GPL din țară. La momentul controlului, respectiv 7 octombrie 2023, APM Iași nu eliberase avizele de mediu celor două firme. Astefl că, din punct de vedere legal, comisarii Gărzii de Mediu au considerat că cele trei stații GPL deținute de Placinschi funcționează ilegal.

Afacerista vrea să scape de amenzi

Placinschi a refuzat să se prezinte la sediul Gărzii de Mediu pentru a-și susține punctul de vedere. Cele două societăți au fost amendate în lipsa reprezentantului legal. Însă, Irina Placinschi cere acum judecătorilor să înlocuiască amenzile aplicate de comisarii Gărzii de Mediu cu avertisment. Placinschi nu neagă faptele săvârșite, însă apreciază că măsurile pecuniare dispuse sunt prea severe raportat la pericolul real al neregulilor descoperite de Garda de mediu. În plus, aceasta a susținut că a depus dosarul de avizare la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) în septembrie 2023, cu o lună înainte de data controlului.

„Considerăm că procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției este întemeiat, însă solicităm instanței de fond să dispună înlocuirea amenzii contravenționale în cuantum de 30.000 lei în sancțiunea cu avertisment. Menționăm faptul că la data emiterii autorizației de mediu nr.99 din data de 29.07.2022 și până la data aplicării sancțiunii contravenționale, activitatea de la punctul de lucru din strada Codrescu, nr.6, s-a desfășurat în aceleași condiții pentru care a fost emisă autorizația și nu au intervenit modificări care să afecteze condițiile stabilite prin actele de reglementare inițiale”, susține Irina Placinschi.

Cele trei contestații depuse la instanță împotriva proceselor verbale de contraveție sunt identice ca argumentații.

Se plânge că afacerile merg prost

Placinschi a motivat că nu a depus documentația la timp pentru prelungirea avizul de mediu din cauza unor probleme de sănătate. Cei de la Garda de Mediu i-au transmis în urma controalelor că o așteaptă la sediul instituției pentru lămuriri, însă cum femeia nu s-a prezentat, comisarii au decis să amendeze firmele pe care aceasta le administrează.

În cererile adresate Judecătorie Iași, sexy-dezvoltatoare s-a plâns de profitul mic înregistrat de cele două societăți. LPG Regional Group SRL a avut în cursul anului 2022 o cifră de afaceri de 2,7 milioane lei, cu un profit de circa 7.000 lei. Firma Moldogaz SRL a avut anul trecut o cifră de afaceri de 2 milioane lei și un profit aproape identic. Cele două societăți înregistrează împreună datorii de aproximativ 1 milion de lei. Placinschi își întemeiază cererea de înlocuire a celor trei amenzi cu avertisment pe faptul că suma cu care a fost sancționată este disproporționată în raport cu profitul realizat.

Vlad ROTARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here