Sentinta soc! Executoarea Darie achitata de Inalta Curte dupa condamnarea de la Iasi

La sfarsitul anului trecut, executorul judecatoresc iesean Andreea Darie a fost condamnata la 2 ani si 9 luni cu suspendare pentru fals si abuz in serviciu @ Aseara, judecatorii Inaltei Curti au achitat-o in conditiile in care aceasta si-a recunoscut faptele @ Andreea Darie fusese trimisa in judecata in urma unei executari silite efectuate in favoarea BRD

Inca o sentinta de condamnare a judecatorilor ieseni, desfiintata de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Astfel, magistratii ieseni de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis achitarea executorului judecatoresc iesean, Andreea Darie care fusese condamnata la sfarsitul anului trecut la o pedeapsa de la 2 ani si 9 luni cu suspendare pentru fals si abuz in serviciu. Andreea Darie fusese trimisa in judecata pentru savarsirea infractiunilor mentionate anterior de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi. Acuzatiile procurorilor au plecat de la o procedura de executare silita efectuata de Andreea Darie in august 2015 pentru recuperarea unor sume de bani reprezentand un credit restant fata de BRD. Potrivit procurorilor, dupa executarea silita, BRD si executorul au primit mai mult decat li se cuvenea, iar pentru a realiza acest lucru Andreea Darie a falsificat niste documente.

“Pe data de 31 august 2015, persoana in cauza, in cadrul unei proceduri de executare silita a intocmit in fals doua procese verbale, unul de distribuire a sumei si altul privind cheltuielile referitoare la executare, cele doua procese-verbale fiind antedatate”, au aratat procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi.

Anchetatorii au mai aratat ca cele doua procese verbale au fost intocmite in lipsa partilor astfel incat debitorii care de altfel au si depus plangerea penala nu au putut formula obiectiuni conform procedurilor legale.

Cine sunt pagubitii

Executarea silita a constat in vanzarea unei case care a apartinut Tatianei si Lilicai Cravetchi. In acest caz, creditorul, adica BRD, avea de recuperat 151.000 lei, dar executorul i-a virat suma de 159.779 lei. Cele doua femei au contestat si la instantele civile procedura de executare, dar nu au avut castig de cauza. Potrivit Legii, in cazul in care suma pretinsa de creditor este mai mare sau mai mica decat suma obtinuta in urma licitatiei, trebuie completate documente specifice. In cazul de fata, desi debitul era mai mic decat suma obtinuta in urma licitatiei nu au fost completate documentele prevazute de Lege si in prezenta celor doua femei. Practic, diferenta de 8.770 lei a fost virata in mod abuziv in conturile BRD fara ca cele doua femei sa poata formula obiectii. Executorul a motivat ca a fost perceputa si suma de 1.860 lei reprezentand cheltuieli de executare. Tatiana si Lilica Cravetchi au semnat un contract de creditare la BRD in anul 2006. La acest contract a mai fost semnat un act aditional in anul 2007. Pentru ca nu au mai achitat acel credit, in anul 2010, banca a deschis procedura de executare. Atunci a fost inregistrat si dosarul pe masa executorului judecatoresc. Initial, banca a reclamant o datorie de 160.000 lei, dupa care a redus-o la 151.000 lei. De asemenea, in anul 2011, executorul a incheiat un proces-verbal in care a precizat ca impune cheltuieli de executare in aloare de 8.519 lei. Dupa organizarea licitatiei  de vanzare a casei, partile au aflat ca au de platit inca 1860 lei, pe langa suma stabilita initial. Executorul a sustinut ca aceste cheltuieli vizeaza acte de executare ulterioare, care nu au fost incluse in calculul initial. Cele doua femei executate silit au aratat in fata procurorilor si a judecatorilor ca  in ziua in care trebuiau incheiate cele doua procese-verbale de distribuire a sumei si de suplimentare a cheltuielilor de executare, au fost la sediul Niroului executorului judecatoresc Andrea Darie dar acesta nu era acolo. In aceste conditii s-ar fi ajuns in situatia in care executorul a falsificat cele doua procese verbale. Dupa cum s-a mai precizat, la sfarsitul anului trecut, pe 28 decembrie judecatorii Curtii de Apel Iasi au condamnat-o pe Andreea Darie pentru toate infractiunile din rechizitoriu in conditiile in care aceasta si-a recunoscut faptele.

Magistratii Inaltei Curti au pronuntat sentinta de achitare de asemenea pentru toate infractiunile adica pentru fals si abuz in serviciu.

Andreea Darie nu a raspuns apelurilor telefonice ale jurnalistilor 7Est.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here