A înviat mumia Simirad

Pe cînd era primar al tîrgului, bourul maidanez Costică Simirad ot Ghireni stîrnise mare vîlvă printre poporenii amatori de circ, promiţînd că aduce la Iaşi vestita mumie a faraonului Tutankamon. Ca să nu se plictisească singure moaştele Sfintei Paraschiva, probabil.

În lipsă de subiecte, ” liderul presei bahluiene ” s-a gîndit să dezgroape mumia politică a lui Simiradkamon, vechii lui tovarăşi jurnalişti din Partidul Moldovenilor ştiind că, chiar şi ramolit, moşneagul cleios tot o să zică două-trei prostii, poveşti sau poante, la care cititorimea o să caşte gura ca la ursul pe bicicletă.

Înainte de a ajunge la tromboanele moşului coclit, cititorii au avut însă parte de prostiile şi fîsurile aşa-zisului ziarist care-a luat interviul – vestitul penibil al micului ecran Hopulele ( pardon de expresie ). Care Hopulele, paregzamplu, ne-a comunicat că moşul ar fi candidat prima oară din partea Partidului Moldovenilor, deşi turma politică botezată astfel a apărut abia peste cîţiva ani de la momentul primei candidaturi simirădeşti.

Pe lîngă garnitura hopulélică, numai abureli penibile, de doi lei, din panoplia standard a mumiei Simirad : că a plecat ca ambasador în Cuba din cauza inimii, nu împins din spate cu dosarele penale care stăteau să-i explodeze în faţă (vă mai amintiţi de ” afacerea Grădiniţa “, cu golănii cît casa ? ) ; că lingăul stalinisto-ceauşist Horia Zilieru e un intelectual de marcă al Iaşului ; că datorită lui Simirad a candidat Băsescu pentru Preşedinţia Romîniei ; că el, sărmanul Simi’, s-a sacrificat pentru binele ieşenilor.  Plus alte nesimţiri tupeiste din vechiul repertoriu al mumiei.

Cea mai tare fază a fost asta: el, Moş Pendulă Bleagă, e doar consilier cultural al primarului Chirica ( pe care, în interviu, l-a pupat în dos de toţi banii ). Poate cultura paranoiei politico-administrative, a leorbăielii cleios-tupeiste şi a gherţoismului cu costum, că în rest ar mai fi doar cultura cînepei şi a bostanilor porceşti.

Aaa, şi a mai fost o fază nostimă, prin care moşneagul parşiv le-a tras, scurt, o copită vechilor lui finanţatori, ca să-şi scuze astfel lungii ani de fîsuri din fruntea oraşului şi judeţului : ” Au venit nişte hahalere care tot timpul m-au înăbuşit şi au fost pe lîngă mine. După ce au ajuns consilieri locali au venit să îmi dea lecţii de politică, dar erau de o bădărănie ieşită din comun “. Adăscăliţei, Rădeanu şi restul turmei, ce ziceţi, tăceţi chitic şi înghiţiţi molcom … ?

Concluzia e clară : pe lîngă acest interviu – dezgropare cu lăutari, ” liderul presei bahluiene ” ar putea produce şi remixul unui şlagăr din vremurile cînd  Moş Cîrnat călărea oraşul – ” Moşule, ce veşted eşti, / Lasă-te de spus poveşti  ”  (Cătălin  Hopulele feat Andreea Balan ). Cu moş Simiradkamon la dobă şi Dan Radu, fostul lui purtător de cuvînt la primărie, ţambalagiu solist. Muzica !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here