Senatorul parazit. Iulia Scântei a decontat zeci de nopți de cazare la hotel de patru stele din banii ieșenilor

@ Iulia Scântei, senator PNL de Iași, a decontat din bani publici zeci de nopți de cazare la un hotel de patru stele din centrul orașului @ Aceasta deține o locuință în Iași, dar în campania electorală din 2020 a ales să trăiască pe picior mare pe bani publici @ Legea permite, ieșenii plătesc! @ Parlamentul nu a avut activitate legistaltivă în perioada noiembrie – decembrie 2020, dar cu toate acestea, a decontat cheltuielile făcute cu cazarea de către Iulia Scântei, aflată în vizită electorală la Iași @ Scântei a depus la Senat pe 18 decembrie 2020, factura fiscală nr. 30693/08.12.2020, emisă de Select Grup SA, în valoare de 5.060 lei, reprezentând 22 de nopți de cazare la Hotelul Select din Iași, în perioada noiembrie – decembrie 2020 @ Tot pe 18 decembrie, funcționarii Senatului au dat bun de plată pe factura adusă de Iulia Scântei doar pentru suma de 4.140 lei, respectiv contravaloarea a 18 nopți de cazare efectuate în luna noiembrie.

Deși este unul dintre cei mai bogați parlamentari români, cu bunuri și conturi declarate de aproximativ 1 milion de euro, dar și cu venituri anuale de sute de mii de euro din activitatea de notar, senatorul Iulia Scântei nu se dă în lături de la găinăriile tipice politicienilor români. Iulia Scântei a decontat suma de 4.140 lei din bugetul Senatului României pentru 18 de nopți de cazare la un hotel de patru stele din Iași, deși activitatea pe care o desfășurase nu avea nicio legătură cu activitatea de parlamentară, iar senatorul liberal deține o locuință în municipiul Iași! Conform documentelor oficiale, Iulia Scântei a solicitat Senatului să-i deconteze cazarea în teritoriu în circumscripția electorală unde a fost aleasă. Acest tip de cheltuială este permisă parlamentarilor care nu-și au domiciliul în județul unde au fost aleși și se decontează dacă aceștia au desfășurat activitatea specifică în perioada în care s-au deplasat în circumscripția electorală.

Scântei a depus la Senat, pe 18 decembrie 2020, factura fiscală nr. 30693/08.12.2020, emisă de Select Grup SA, în valoare de 5.060 lei, reprezentând 22 de nopți de cazare la Hotelul Select din Iași, în perioada noiembrie – decembrie 2020. Tot pe 18 decembrie, funcționarii Senatului dau bun de plată pe factura adusă de Iulia Scântei doar pentru suma de 4.140 lei, respectiv contravaloarea a 18 nopți de cazare efectuate în luna noiembrie. Cheltuiala privind patru nopți de cazare efectuate în luna decembrie nu a fost acceptată la plată.

Activitate parlamentară fictivă

Aparent, totul perfect legal, cu o singură excepție. În noimebrie-decembrie 2020 s-a desfășurat campania electorală pentru alegerile parlamentare. În perioada în care Iulia Scântei a fost cazată în Hotelul Select pe bani publici, Senatul României nu a avut activitate legislativă, majoritatea parlamentarilor aflându-se în campanie electorală în teritoriu. De pe 3 noiembrie 2020 și până când noii senatori și-au preluat mandatul, la Senat nu a mai avut loc nicio ședință. În circumscripția electorală din care face parte, Iulia Scântei nu a desfășurat, în această perioadă, activitate specifică în folosul Senatului României și al cetățenilor. Senatoarea Scântei s-a preocupat doar de campania electorală pentru alegerile parlamentare, aceasta fiind pe locul 1 pe lista PNL Iași pentru Senat. Dovadă a acestui fapt sunt zecile de postări de pe contul de Facebook al senatoarei unde se vede în mod clar că Iulia Scântei s-a preocupat cu împărțitul pliantelor specifice campaniei electorale. Scântei a participat la mai multe întâlniri electorale alături de primarul Mihai Chirica și președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.  De altfel, toate postările din această perioadă au strictă legătură cu bătălia electorală și niciuna nu se referă la activitatea specifică de senator. Și atunci de ce ar deconta Senatul României cazarea într-un hotel de patru stele unui parlamentar aflat în campanie electorală?

Are apartament, dar stă la hotel

Iuliei Scântei deține o locuință proprietate personală în Iași. Conform declarației de avere, senatoarea are în proprietate, încă din anul 2010, un apartament de 51 mp în Iași. Imobilul nu este închiriat, prin urmare Iulia Scântei putea să locuiască în acest apartament în timpul campaniei electorale, fără a mai deconta ilegal bani din bugetul public.

Mai mult decât atât, cheltuielile legate de campania electorală trebuie efectuate transparent de către partide și candidați. Toate sumele utilizate trebuie raportate, iar statul român, tot din bani publici, le rambursează candidaților banii cheltuiți în timpul campaniei. Iulia Scântei a cheltuit în campania electorală peste 130.000 lei, bani pe care Autoritatea Electorală Permanentă i-a returnat integral.

Senator milionar

Așa cum spuneam, Iulia Scântei este unul dintre cei mai bogați parlamentari români. Potrivit declarației de avere, Iulia Scântei a încasează de la Senatul României peste 130.000 lei anual. Pe lângă banii primiți ca indemnizație pentru funcția de senator, Iulia Scântei își completează veniturile cu sumele încasate ca urmare a activității de notar public. În 2019, veniturile nete ale notarului Iulia Scântei au depășit valoarea de 2 milioane de lei, în timp ce în 2020 a raportat un câștig net de peste 860.000 lei. Totodată, Scântei deține bijuterii, tablouri și alte obiecte de valoare în sumă de aproximativ 168.000 de euro, disponibilități lichide în conturi în valoare de 6.500 euro și 60.000 lei, precum și fonduri de pensii private cu o valoare de aproximativ 75.000 lei. În octombrie 2020 a donat PNL Iași suma de 145.000 lei și a finanțat campania de la alegerile parlamentare din 2020 cu suma de 133.800 lei, bani ce i-au fost rambursați integral de către Autoritatea Electorală Permanentă din bugetul public. Scântei deține 4 apartamente, dintre care trei în București dobândite prin vânzare-cumpărare și unul în Iași primit prin donație.

De ce nu și-a decontat Iulia Scântei cazarea de la Select din buzunarul propriu sau din banii destinați campaniei electorale. De ce nu a folosit apartamentul propriu în această perioadă în loc să utilizeze ilegal banii publici? De ce politicienii sunt atât de nesimțiți și căpușează fără măsură bugetul statului? Sunt câteva dintre întrebările la care 7 iași a încercat să obțină un răspuns din partea Iuliei Scântei, însă senatoarea liberală nu a răspuns apelurilor telefonice.

Rareș Neamțu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here