Șeful PSD Iași despre alianța cu PNL și Costel Alexe: „principala lui preocupare a fost să îngrașe vaca sa și a familiei sale”

7IAȘI publică astăzi un interviu cu șeful PSD Iași, senatorul Maricel Popa, în care am abordat teme precum relația cu PNL, care la Iași este aproape inexistentă, dar și achiziția spitalului mobil de la Lețcani, despre care Curtea de Conturi susține că s-a făcut în mod ilegal.

„Sunt curat, cu inima împăcată că am făcut un lucru bun pentru comunitate și dorm liniștit noaptea”, spune Popa despre spitalul de la Lețcani, achiziționat în timpul mandatului său.

Despre PNL Iași, șeful PSD spune că este manevrat de o „conducere din umbră” și, de fiecare dată, îl atacă în răspunsurile sale pe președintele CJ, Costel Alexe. Același Maricel Popa evită însă să pronunțe numele primarului Mihai Chirica, care, luat la pachet cu Alexe, ar fi nefrecventabil „din cauza problemelor de ordin penal”.

„Revenirea lui Mihai Chirica în PSD Iași nu este posibilă”, dă asigurări Popa, care spune că a avut doar „întâlniri instituționale” cu primarul Iașului.

Toate răspunsurile lui Maricel Popa, în rândurile de mai jos:

 Reporter: Ați criticat în mod constant alianța de guvernare PNL-USR și faptul că nu s-a făcut nimic pentru Iași în acea perioadă. PSD este de jumătate de an la guvernare și aș vrea să știu ce s-a făcut concret pentru județ în aceste luni.

Maricel Popa: Acesta este adevărul. Timp de mai bine de doi ani, întâi PNL și apoi PNL împreună cu USR PLUS aproape că au băgat România în colaps. Lucrurile s-au văzut în indicatorii economici și apoi în preferințele din sondaje. Românii au sancționat drastic stagnarea din tot acest timp.

După venirea PSD la guvernare au început să apară o serie de măsuri care să susțină economia, mediul de afaceri, agricultura, producătorii locali, dar și oamenii aflați în dificultate în această perioadă.

În primul rând, aș aminti modul eficient în care a fost gestionat valul 5 al pandemiei când au fost luate măsuri menite să ridice presiunea de pe unitățile medicale, iar oamenii să fie ceva mai relaxați în ceea ce privește restricțiile. Aș aminti aici extinderea capacității de testare, înființarea Centrelor de evaluare și diagnostic, introducerea de noi medicamente antivirale eficiente. S-a văzut mâna specialistului Alexandru Rafila.

Un alt aspect foarte important. S-a terminat cu sumele alocate discreționar comunităților locale. S-a terminat cu banii dați de Guvern pe ochi frumoși și pe culoare politică.

Suntem foarte aproape de deschiderea Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” care înseamnă peste 65 de miliarde de lei pentru dezvoltarea comunităților locale. Piatra de temelie a acestui concept de dezvoltare locală a pus-o PSD care a inițiat primele două programe de acest tip. Programul Național de Dezvoltare Locală a avut etapele 1 și 2 care au adus reale beneficii. Acum, în PNI „Anghel Saligny”, accentul se va pune pe investițiile în modernizarea drumurilor, în infrastructura de apă-canal, stații de epurare, dar și cele în rețelele de distribuție a gazelor naturale.

Apoi, vă pot da exemple de alte investiții deblocate de miniștrii PSD, proiecte care au legătură directă cu Iașul:

– s-au identificat sumele necesare pentru construirea unui sediu nou pentru Opera Națională Română Iași. Guvernul așteaptă ca autoritățile locale să găsească amplasamentul cel mai potrivit. Am vorbit personal cu Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, care m-a asigurat că proiectul de la Iași este în topul listei sale de priorități;

– cererea de finanțare din fonduri europene pentru extinderea infrastructurii Aeroportului Internațional Iași a fost aprobată. Construirea unui nou terminal de pasageri cu o capacitate de procesare a 3,5 milioane de pasageri pe an și extinderea parcării Aeroportului Iași, va costa 80 de milioane de euro, din care 75 la sută reprezintă fonduri nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM);

– pentru cele două autostrăzi la care va fi conectat Iașul, A7 și A8, Sorin Grindeanu, ministrul PSD al Transporturilor, a transparentizat toate procedurile. Probabil că știți, activistul civic Cătălin Urtoi, cel care a monitorizat îndeaproape proiectele în ultimii ani, a acceptat să devină consilier al ministrului. E o garanție că suntem determinați să facem aceste investiții atât de necesare Iașului și întregii Moldove. Pe A7, lucrurile sunt mai avansate, tronsoanele sunt în diferite stadii, la unele ajungându-se chiar în faza desemnării constructorilor, a licitațiilor de execuție. Deci, ne aflăm în linie dreaptă.

R.: Cum funcționează în plan local alianța de guvernare PNL-PSD? Există vreun canal de comunicare sau colaborare între reprezentanții locali ai celor două partide?

M.P.: Colaborarea instituțională trebuie să existe permanent în interesul ieșenilor. Adevărul este că la nivel local nu funcționăm eficient, ca o alianță. Acest lucru se poate observa foarte ușor. Însă cred că lucrurile vor intra în normalitate. Cu siguranță vor avea loc întâlniri între conducerile celor două partide. Sunt mai multe personaje la PNL Iași, în conducerea din „umbră”, care nu sunt tocmai frecventabile din cauza problemelor de ordin penal. Și aceste personaje, din păcate pentru ieșeni, dețin funcții publice extrem de importante. Nici măcar conducerea centrală a PNL nu-i mai consideră frecventabili pe respectivii. Și nu m-ar interesa chestiunile interne ale unui alt partid. Dar știu că, în final, au de suferit tot ieșenii, din municipiu și din județ, pentru că acești conducători compromiși nu mai au capacitatea de a face lobby pentru Iași și de a aduce finanțări guvernamentale.

R.: Îl criticați în mod constant pe președintele CJ, Costel Alexe. Puteți face o radiografie a activității CJ de după plecarea dvs din fruntea instituției? Ce s-a realizat versus ce s-a promis în campania electorală?

M.P.: Avem noi, românii, o zicală: „Ochiul stăpânului îngrașă vita”. Costel Alexe a avut un mare avantaj. A preluat de la mine foarte multe proiecte aflate deja în implementare. Tot ce trebuia să facă era o minimă monitorizare a lor pentru a le duce la capăt. Însă, de cum a venit în fruntea Consiliului Județean Iași, principala lui preocupare a fost să-și îngrașe vaca sa și a familiei sale și nu pe cea a obștii, a comunității. Și-a făcut o fermă opulentă la Sculeni, frații, sora și mama sa au vile în Aroneanu, pe malul lacului, cu teren concesionat de la primarul liberal, cumnatul lui Alexe investește în proiecte imobiliare de ordinul milioanelor de euro. Costel Alexe însuși este personajul principal al mai multor dosare DNA în care este acuzat de fapte de corupție.

Cu mare fast și cu mare expunere mediatică, a inaugurat Casa Muzeelor de pe strada Alecsandri, Casa Pogor din Copou, diferite drumuri județene care au fost asfaltate, toate aceste investiții fiind pornite în timpul mandatului meu. Însă, ca inițiative noi, ale lui Alexe și ale echipei sale, am văzut doar multe planșe frumos colorate, multe promisiuni fără acoperire: un spital de boli cardiovasculare estimat la jumătate de miliard de euro, un altul de boli respiratorii foarte costisitor, planuri, lozinci și vorbărie fără sens.

R.: Am publicat recent un material despre o decizie a instanței cu privire la Spitalul de la Lețecani. Raportul Curții de Conturi a rămas în picioare și concluzia era că oferta firmei din Turcia care a livrat spitalul mobil nu era conformă, iar societatea trebuia eliminată din procedură. Cum răspundeți acestor acuzații?

M.P.: Ideea de realizare a acestui spital mobil a întrunit acordul tuturor membrilor Consiliului Județean de la acea vreme. Din păcate, ceea ce s-a întâmplat ulterior, politizarea subiectului, a făcut numai rău. Nu dau vina pe PNL, dar să nu uităm că au ținut spitalul închis o perioadă doar pentru niște mofturi și au criticat permanent investiția.

Revenind la achiziția spitalului, trebuie să mai completez că din Comisia de derulare a procedurii au făcut parte reprezentanți ai tuturor instituțiilor medicale din subordinea Consiliului Județean, ISU și alte instituții. A fost astfel asigurată transparența și a fost respectată întrutotul legislația în vigoare, cu privire la achizițiile derulate în stare de urgență/alertă. Spitalul adus de firma din Turcia a îndeplinit absolut toate standardele NATO pentru o unitate medicală mobilă ROL-3.

Sunt curat, cu inimia împăcată că am făcut un lucru bun pentru comunitate și dorm liniștit noaptea. Să nu uităm că Iașul a fost singurul județ din țară care nu a fost nevoit să transfere pacienți COVID la alte unități medicale din țară. Și asta, exclusiv, datorită spitalului mobil de la Lețcani.

R.: Dacă decizia instanței rămâne definitivă cine va răspunde pentru prejudiciul de peste 60 de milioane de lei imputat de Curtea de Conturi?

M.P.: Să nu anticipăm o decizie a instanței. La acest moment știu că s-a formulat un recurs la prima decizie. Nu aș vrea să comentez mai mult anumite aspecte atât timp cât există un proces în derulare. Un singur lucru este foarte clar. Avem la Iași cel mai modern spital mobil din țară care în timpul pandemiei a salvat mii de vieți omenești, dovedindu-și pe deplin utilitatea.

R.: Există un dosar penal instrumentat de DNA București pe această speță. Ați fost vreodată citat/audiat în acest dosar?

M.P.: Nu

R.: Consilierii locali ai PSD au fost în ultimii ani părtași la toate fărădelegile primarului Mihai Chirica. De ce nu ați luat atitudine în tot acest timp? De ce revin susținătorii lui Chirica la conducerea partidului?

M.P.: PSD Iași se găsește într-un amplu proces de reformare. Știm că municipiul Iași ne-a sancționat la alegerile locale din 2020. Ne-am făcut curățenie în propria ogradă, iar măsurile luate se știu. Au fost comunicate public, iar cei care au făcut figurație în Consiliul Local în perioada 2016 – 2020 nu se mai regăsesc în actualul deliberativ municipal. Suntem pe drumul cel bun și vom continua să mergem în această direcție cu toate piedicile pe care încă le mai primim, din interior sau exterior

R.: Cine reîncălzește ciorba cu revenirea lui Mihai Chrica în PSD? cât de plauzibilă mai este această repesedizare a primarului Iașului? Cine a facilitat întâlnirea dintre Marcel Ciolacu și Mihai Chirica care trebuia să aibă loc chiar în ziua în care DNA l-a pus sub control judiciar pe primarul Iașului?

M.P.: Revenirea lui Mihai Chirica în PSD Iași nu este posibilă. Actualul primar a ales un alt drum. Îi respectăm decizia și punct. Suntem aproape de a forma o echipă redutabilă și la municipiul Iași, iar în 2024 vom avea un candidat care se va bate cu șanse reale pentru Primăria Iașului. Orașul are nevoie de o schimbare. Lucrurile stagnează și ne îndepărtăm din nou de marile orașe precum Cluj, Timișoara, Brașov sau Sibiu.

R.: Care este realația dvs cu Mihai Chirica? Este adevărat că v-ați întâlnit cu el pentru a negocia o majoritate pentru Consiliul Local?

Am avut discuții instituționale cu Mihai Chirica în interesul orașului și al ieșenilor, pentru proiecte și investiții. Cu siguranță că vor mai exista astfel de discuții și în viitor. La municipiul Iași a fost o situație deosebită în 2020, atunci când nu s-a format o majoritate simplă. Discuții au existat atât în interiorul partidului, cât și cu partidele desemnate de ieșeni să facă parte din structura Consiliului Local.

R.: Ați accepta să candidați în tandem cu Mihai Chirica dacă acesta va rămâne cu problemele penale până la următoarele alegeri?

M.P.: La acest moment nu se pune problema unor candidaturi cu PNL pe liste comune în 2024. PSD este un partid curat. Cu siguranță, vor fi efectuate sondaje de opinie. Din informațiile pe care le avem în prezent, ieșenii sancționează destul de drastic problemele penale ale lui Mihai Chirica și Costel Alexe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here