Sefa UMF a luat 10 la un examen la care nu a participat. DNA a clacat lamentabil!

Directorul UMF Daniela Drugus a fost notata cu 10 la un examen la care nu a participat @ Informatia apare intr-un dosar bomba al DNA Iasi in care procurorii au folosit un investigator sub acoperire @ Greii UMF au fost interceptati, filati si supravegheati video @ Unul dintre profesorii din comisia de examinare a recunoscut in fata anchetatorilor ca Drugus nu a sustinut examenul si ca a fost notata cu 10 @ Cu toate acestea, surpriza: DNA claseaza dosarul, deoarece, dupa perchezitii, profesorii de la UMF au sters nota din catalog cu pasta corectoare si au scris: „absent” @ Cititi si va cruciti!

Fostul rector al Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, Vasile Astarastoae, fostul decan al Facultatii de Medicina, Doina Azoicai, dar si alte cadre didactice de la aceiasi institutie de invatamant superior au fost spionate direct sau cu ajutorul unor echipamente de urmarire performante in cadrul unei anchete demarate de Directia Nationala Anticoruptie.

Procurorii Serviciului Teritorial Iasi al DNA primisera informatia ca directoarea economica a UMF, Daniela Drugus, cea care intre timp a si devenit cadru didactic al universitatii, fusese notata cu 10.00 la examenul final de absolvire a unui masterat, in conditiile in care aceasta nici macar nu se prezentase sa sustina lucrarea finala, asa cum ar fi trebuit. Unul din cadrele didactice implicate in examinarea studentilor a confirmat partial informatiile primite de procurorii DNA.

Nume grele implicate

Ancheta a demarat in data de 19 august 2016 si s-a realizat in cadrul dosarului 122/P/2016, inregistrat la DNA Iasi. In cadrul acestei anchete au fost interceptate convorbirile telefonice si supravegheati si cu alte mijloace tehnice dupa cum s-a mai precizat Vasile Astarastoae si Doina Azoicai, Daniela Drugus dar si altii precum Lucian Doru Botezat, Liviu Oprea, Dragos Pieptu, dar si Anton Knielling, toti acestia fiind cadre didactice din UMF.

Initial, procurorii au inceput urmarirea penala pentru savarsirea infractiunilor de santaj sI abuz in serviciu. Asta deoarece procurorii primisera informatia potrivit careia conf.dr. Cristina Gavrilovici ar fi fost presata de prof.dr. Vasile Astarastoae si prof.dr. Doina Azoicai sa o noteze pe Drugus la examenul de final al unui masterat in conditiile in care aceasta nici macar nu sustinuse dizertatia finala. Anchetatorii au mai stabilit ca, dupa ce ar fi obtinut acea diploma de masterat, Drugus urma sa ocupe un loc la catedra pastrat in mod special pentru ea.

Investigator sub acoperire

Dupa cum s-a mai spus, pe data de 31 august 2016, procurorii DNA decid sa “infiltreze” in UMF un investigator sub acoperire pentru a culege informatii si probe. Avand numele fictiv de Catalin Narcis Paraschiv, acest investigator a primit puteri depline in realizarea investigatiei.

 

“Prin ordonanta procurorului s-a dispus autorizarea folosirii colaboratorului cu identitate protejata Paraschiv Catalin Narcis, pentru perioada 30.08.2016-28.10.2016 acest fiind autorizat sa efectueze si sa participle la urmatorele activitatati: sa discute atat telefonic cat si direct cu numitii Astarastoae Vasile, Azoicai Doina, Botezat Doru Gavrilovici Cristina, Anton Knielling, Pieptu Dragos, precum si cu alte persoane cu privire la orice aspect ce intereseaza cauza, pentru a obtine mijloace de proba; sa efectueze filmari video in mediul ambiental  frecventat in vederea strangerii de date si probe care sa duca la solutionarea cauzei”, se arata in ordonanta procurorilor DNA, cea care se refera la folosirea acestui “investigator”.

Sa reamintim ca pe 1 septembrie 2016, procurorii DNA au efectuat perchezitii la UMF Iasi, ridicand mai multe documente, actiune mediatizata de mass-media ieseana.

Ceva, ceva tot a fost

Anul acesta, procurorii DNA Iasi au dispus clasarea cauzei pentru ca in ciuda folosirii unui martor sub acoperire, nu au reusit sa obtina suficiente probe care sa sustina informatiile primite si anume faptul ca respectivul examen de masterat fusese masluit in favoarea lui Drugus. Totusi, unul din cadrele didactice audiate in cadrul acestei anchete a dat o declaratie din care reiese ca procurorii nu au umblat dupa “cai verzi pe  pereti”. Este vorba despre Lucian Doru Botezatu, care a fost unul dintre initiatorul masterului cu pricina, ciclu de cursuri avand ca tema centrala “cercetarea in politici de sanatate” pe o perioda de doi ani, prima promotie fiind inregistrata in perioada 2013 – 2015. Acesta a aratat ca unii dintre membrii comisiei de examinare primisera indicatii sa o noteze pe Drugus in conditiile in care aceasta nu sustinuse lucrarea de dizertatie.

“Aceasta nu a fost de la inceput in sala respectiva, iar pana la momentul sosirii sale, am simtit ca este o problema, tensiune intre membrii comisiei abia cand mi s-a adresat colega Gavrilovici Cristina mi-am dat seama despre ce este vorba, aceasta intrebandu-ma daca o voi nota  pe doamna  Drugus in conditiile in care aceasta nu era prezenta pentru a sustine lucrarea de dizertatie. La acel moment, nu stiam ca Daniela Drugus nu avea situatia incheiata la unele discipline. La scurt timp dupa aceste discutii, in sala a aparut Daniela Drugus care a stat aproximativ 5-10 minute in sala, dupa care a plecat fara sa prezinte lucrarea de dizertatie. Cert este ca doamna Drugus nu a sustinut lucrarea de dizertatie, eu intelegand ulterior ca avea o problema personala si de aceea a plecat. Toti ceilalti masteranzi au sustinut lucrarea de dizertatie”, a declarat Lucian Botezat.

“Eu am ezitat sa-i pun nota”

Acesta a aratat ca totusi ca unii profesori din UMF au notat-o pe Drugus cu 10.00 in conditiile in care aceasta nu sustinuse lucrarea de dizertatie.

“Cand a venit momentul notarii lucrarilor de dizertatie, eu am fost al treilea care a facut-o, dupa domnul Astarastoae si doamna Azoicai, moment in care am observat ca o notasera si pe doamna Daniela Drugus, desi nu sustinuse lucrarea de dizertatie. Am ezitat in a o nota, am avut convingerea ca ceva nu este in regula sa fie notata fara sustinere dar considerand ca atat domnul profesor Astarastoae cat si doamna profesor Azoicai au acceptat aceasta indulgenta, eu fiind cel mai mic in grad din comisie si pe considerentul ca oricum fusesem generos cu toti masteranzii, am procedat la notarea Danielei Drugus cu 10.00. Precizez ca fiecare din comisie a avut catalogul sau, iar fiecare membru a contrasemnat cataloagele celorlalti”, a mai declarat Lucian Botezat.

Li s-a facut frica

Procurorii au mai constatat ca in cazul a trei din patru cataloage, era trecuta nota in dreptul Danielei Drugus, dar aceasta fusese acoperita, iar peste nota era scris ingrosat “absent”. Acesta a fost un alt motiv pentru care procurorii DNA a dispus clasarea dosarului, abuzul nu a fost dus pana la capat. Dupa ce DNA a demarat ancheta care a cuprins si unele perchezitii, cei implicati au decis sa o treaca absent la examen pe Drugus, mai ales ca aceasta nici nu avea situatia scolara incheieta.

“Analizand aspectele continute de sesizarea din oficiu, declaratiile martorilor si celelalte aspecte potrivit caror numita Daniela Drugus a obtinut un folos  necuvenit si anume diploma de master fara ca aceasta sa sustina de fapt diploma de dizertatie si sa indeplineasca conditiile pentru sustinerea examenului, prin aceasta vatamandu-se interesele legale ale Universitatii de Medicina si Farmacie constand in emiterea unei diploma fara ca tituarul acesteia sa fi dobandit cunostinte si competente de specialitate precum si alte abilitati cognitive specifice, fiind de natura a se angajara raspunderea personala si publica pentru calitatea activitatii didactice, dispun clasarea cauzei in conditiile in care Drugus Daniela a fost declarata absent la examenul de dizertatie si nu obtinut diploma de master”, se arata in ordonanta de clasare a procurorilor.

UMF Iasi vizata de o serie de anchete ale DNA

Anul acesta jurnalistii 7IASI au aratat ca procurorii au finalizat tot cu o solutie de clasare un dosar in care se cerceta faptul ca unii profesori din UMF castiga din spagi si cate 100.000 euro pe sesiune si chiar conditioneaza studentii prin remiterea unor sume de bani pentru promovarea examenelor.

“Prin acest mod de operare, pentru fiecare grupa de studenti si pentru fiecare examen este colectata si remisa unui cadru didactic suma minima de 15.000 euro, astfel incat in timpul unei sesiuni un cadru didactic poate colecta de la studenti prin intermediari sume cuprinse intre 50.000-100.000 euro. Aceste sume de bani se remit cadrelor didactice sau sotiilor acestora de regula in public  in zona fast-food-urilor din zona UMF Iasi la barul La Fenice, sau Unirea dar de o maniera sa nu atraga atentia”, au aratat procurorii DNA Iasi, in dosarul 140/P/2014, finalizat de asemenea cu solutie de clasare deoarece suspiciunile de coruptie nu au putut fi dovedite.

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here